När gubben börjar bli gammal….

84 år men pigg för sin ålder. Axel har ännu pratat så mycket om att lämna jordelivet, men till och från ger han allt mer uttryck för att livet inte är som förr. Han blir allt mer gråsossig, varför ändra när allt ändå är så bekvämt och bra. Nyheter är bara ångetskapande och Axel är ingen som jagar nyheter. Sonen som hunnit bli 35 år är motsatsen. Han tror han är störst bäst och vackrast. Axel har lite svårt med den attityden, själv är inte längre den snyggaste på jorden, håret börjar bli lite testigt och intresset för att göra sig snygg har minskat betydligt. Damer,  säger Axel,  dom får man ägna sig åt att titta på.

Det som visar att Axel blivit äldre är att han inte lika glatt hoppar upp för att gå ut när promenaderna erbjuds utöver de sedvanliga, rastrundorna. Nej, någon måtta får det vara på motionerande tycker Axel som helst kryper ihop på sin  kudde. Den vaktar han som en hund. Sonen får av nåder låna kudden då Gubben Grå masar sig iväg till vattenskålen. Men det var länge sedan Axel startade ett slagsmål. Han brukar tassa – inte topsa – sonen. Lägger tassen på huvudet och säger, ta det nu lugnt grabben. Livet är som ett hundben, förgängligt.

 

Sonen däremot är en liten kaxig sak. Även om Axel numer undviker oprovocerat våld, fixar sonen gärna ett när det blir allt för trist. Samtidigt är han innerligt trött på Gubben som bara skakar på huvudet och undrar ”har du inte lärt dig någåt alls under de här åren”. Men när sonen utövar oprovocerat våld försvarar sig Gubben Grå med all den styrka hans gamla kropp förmår. Då ser man lite av forna dars kampvilja, innan han blev långsam gråsosse. Då ser man att tagen finns kvar under den grå raggen och om inte vi går emellan och fredsmäklar skulle nog Gubben Grå vinna. Sonen kallar sig helst för Snobben, varenda tikben han ser hävdar han är utsänd av vår Herre för att förgylla hans drifter. Damerna instämmer inte alltid i den synen och Sonen får sig ett tjuvnyp av rätt många distinkta tikar,  som numer ingår i den fyrbenta klubben tikinisterna. Axel suckar och låter det grå skägget hänga lite extra. Han tittar för att sedan fnysa åt detta tidens nya påfund, tikinisterna. Hur tror dom att fyrbensvärlden skall ökas om alla blir medlemmar i tikinisterna. Nä, småmorrar Axel det ska fan vara hund och dväljas detta påfund.

Nej Axel föredrar att gå med nosen i backen. Alltid finns det någon liten doft som påminner om hundstora dar. Ibland tänker han tillbaks när han var på Zinken och hammarby bandy. Det var tider, egen halsduk hade jag också. En riktig gråsosse gillar bandy, morrar Axel, men nu var det länge sedan. Orkar inte med ungtupparna och trängseln.

Nåväl, det finns glädjestunder också Gubben Grås liv, fortfarande spritter han till när det klirrar i matskålen och när det lagas mat i köket. Om det nu inte finns andra glädjeämnen i livet så är det då för väl att man fortfarande gillar mat.

Nä nu är det dags för hundlur, sonen är ute och springer bäst att passa på. Både sängen och kudden är ledig. Morr på er nu skall jag drömma lite om tiden innan jag blev Gubben Grå.

4 svar till “När gubben börjar bli gammal….

  1. Hej Anne, söt hund! Det gick inte att skicka meddelande på facebook så jag prövar här. Har du sagt till advokaterna att jag kommer med kamera på fredag? Om inte, har du möjlighet att göra det? Det är bara att säga som det är, att jag gör en film om Sofias process mot Enköpings kommun. Inget viktigt kommer läcka ut som kan försvåra deras arbete. Du kan höra av dig till mig på 0767 88 77 55 om du vill. Kram /Setareh

  2. Jag hyr allt från Ljud och bildmedia. Lika bra! Nu sova. Godnatt.

  3. Härlig berättelse om en kär vän. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s