privat äldrevård och pampers blöjor – vad väger du lille vän

Skam på torra land. Carema får inte besök av Kronprinsessa och Daniel. I Falun, Stockholms län och säkerligen på andra ställen med nagelfars nu vårdföretagen där vinsterna hamnar i skatteparadis, de feta blir fetare och pensionärerna magrare. Vårdföretagens egen organisationschef sa i TV för en vecka sedan, att de inte kunde göra något åt Carema, de var ju medlemmar som alla andra, privatägda vårdföretag. Jo så är det naturligtvis, de etiska reglerna står väl inte särskilt hög inom de företag där syftet är att föra ut skattefinansierad vinst till ställen där pengarna blir oåtkomliga för pensionärernas behov.

Jag tycker att Carema har en bra inställning till de äldre och deras problem. Den senaste given är att mäta blöjvikten, med urin i. Alltså blöja av och mäta, blöja på och kissa.. Jag minns Pampersreklamen för några år sedan, om att Nisse eller vad de nu var blev så glad när han fick en blöja med extrem uppsugningsförmåga. Ja så när han kissat många gånger var blöjan ändå torr.  Pampers utgick för pojkar eftersom de antas kissa mer än flickor som har Pampers. Hur är det med pensionärerna. Kissar gamla gubbar mer än gamla damer. I så fall får är äldre damer mer lönsamma, Carema borde ta in äldre mindre kissande damer för att spara pengar. Gubbarna kanske kan placeras på en kommunal inrättning där det förhoppningsvis finns blöjor för mängdkissande gubbar.

Carema hade en underbar förklaring till varför man mäter kissiga blöjor informationschef Elisabeth Frostell säger ”att projektet går ut på att prova ut rätt inkontinensskydd till varje patient. – Det är inte så att de boende får gå omkring med blöta blöjor. Utprovningen görs för att kunden ska ha det så bra som möjligt, säger hon.”

När jag arbetade inom Hemtjänsten berättade en av mina damer som flyttade hem från ett sk privat boende. Hon var beroende av blöja och sa att trots att vi bara kom fyra gånger per samt på larm, hade hon mindre problem med blöjorna nu än på det privata vårdhemmet. Där kunde hon ligga i timmar med bajsblöjan på utan att få hjälp. Det gick så långt att personalen sa åt henne att inte bajsa så ofta.

Aftonbladet har kollat upp Sverige sämsta äldreverksamhet, inget privata äldreboenden fanns med på listan. Däremot finns bara kommunal verksamhet på topp 20 sämsta-listan.  Det skulle då innebära enligt aftonbladet att klagomålen på Carema och Attendos hem är påhittade och att de hem som fått kritik tillhör de bästa äldreboendena i landet. Jag tror inte att kommunerna alltid är bättre, men pengarna finns åtminstone kvar i kommunen. Sedan är det ju faktiskt så att samma kommunalråd som ojar sig över de privata äldreföretagen, är samma kommunalråd som sedan tycker att äldrevården i kommunen inte skall ha så mycket pengar.

Få den ekvationen att gå ihop, ni. Nåväl jag tycker tanken är intressant med utprovning av inkontinensskydd för äldre.  Mig veterligt finns det inte så många varianter av blöjor för äldre. Och Carema måste ha en egen tillverkare i så fall som specialtillverkar individuella blöjor åt varje behövande. Typ Nisse kissar lite, 2 timmar, Stina kissar tre gånger om dagen, ingen blöja alls. Stigge kissa mycket, blöja för fyra timmar behövs. Men behoven är ju inte bara det som kallas 1 utan även 2 och hur mäter man 2-delen. Är det mängden 2 som avgör när blöjan byts eller vad?

Vårdbolagen och snåla kommuner borde lära sig av gamla tiders foster- och barnhem. Ta fram det bästa och snyggaste på inspektionerna och åter till det gamla när de gått hem. Personalen är ändå snart så kvaddad att de inte vågar säga något och lite skit har ju ingen dött av. Reinfeldt är en man med insyn i äldreverksamheten, enligt honom ”handlar det inte om något stort utbrett problem. – Jag tror att det här handlar om enskilda fall där det inte har fungerat bra, säger statsministern.” Men ändå märkligare, Reinfeldt uttalar sig i en annan minisers område. Äldrevård är Maria Larssons bord, jag tycker ju att Göran H borde ha skyndat till Maria Ls hjälp och sagt något om verklighetens folk.

Men nu ska man kiss och belägg från  regeringen ge i uppdrag till Socialstyrelsen att reda ut om det finns några skillnader i kvalitet mellan privat och offentlig omsorg, berättade Maria Larsson. Det går säkert att i slutänden få det till att alla privata är bättre och alla kommunala sämre. Aftonbladet fick ihop det den vägen, inga dåliga privata alternativ. Anders Borg har fått för sig att kissiga blöjor är en räntefråga. Han skall nu kolla privata vård och skolbolag inte gör ngåra aggressiva ränteavdrag. Enkelt uttryckt, drar av fel räntesatser. Jag trodde inte det var räntorna som placerades i skatteparadis utan konstiga köp- och säljvinster mellan företagen inom t.ex Carema. Apr—å Carema, i Agenda sa Carema Cares vd, ”att han inte kan inte förklara varför skandalerna kring företaget fortsätter att dugga tätt.  Han är heller inte säker på att det behövs mer personal. – Det är en jättesvår fråga, säger han i SVT:s ”Agenda”.

Äntligen ett sanningsenligt svar. Carl Gyllfors, har väl aldrig satt sin fot på ett äldreboende och troligen kommer han inte att göra det heller. För män och kvinnor högre rang brukar inte behöva utsättas för sin egen vård. Maria Larsson anser att kommunerna måste ta större ansvar. Det gör de Maria, när kapitalbolagen flyr landet med sina miljarder, sparar kommunerna sönder sig och mest sönder går barn och gamla.

Jag säger bara, ge mig ett piller den dag jag inte orkar att klara mig själv och Gode Gud låt mig inte hamna på vårdhem för gamla. Det torde vara en bön som många lite till åren ber om idag. Den sociala sektorn blir allt mer människofientlig,  ”socialtjänst, biståndsfrågor, äldrefrågor… det är sådant vi skall undvika  framtiden.” Tänkte på när barnen säger måste jag gå till dagis mamma, så säger de gamla ”tvinga mig inte till hemmet”.

Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT

Ett svar till “privat äldrevård och pampers blöjor – vad väger du lille vän

  1. Ping: Fler måste våga prata « Parkstugan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s