Delning om Upprättelsen i Allhelgonakyrkan 20 november

Söndag den 2o november delade jag mina tankar inför Upprättelsen den 21 november. Detta är vad jag sa.

Domsöndagen är den sista helgen i kyrkoåret, en dag för uppgörelse och inte minst,  tänka efter vad man gjort under året. Det är ett bra tema mot bakgrund av att i morgon måndagen den 21 november får flera tusen ur gruppen vanvårdade i den svenska social och barnavården sin upprättelse av Staten. Något som jag varit med och arbetat för i sju år.

I morgon får svenska staten möjlighet att tänka igenom,  inte bara året som gått utan åren då jag och flera tusen andra var placerade i samhällsvård för att vi skulle få det bättre än det vår ursprungliga miljö kunde ge oss.

För mig liksom många andra började resan i svensk samhällsvård som liten och slutade när jag var 18.   I 15 år var Samhället min ställföreträdande förälder som skulle svara för min fostran, skolgång och allt annat som ingår i barns välbefinnande. Barnhem, ala Alva Myrdalsk modell från de låga tvättfaten, de kliniskt rena salarna till lika kliniskt rena och kyliga anställda. Det blev en tid med fosterhem där jag två gånger om året mättes, utvärderades och testades på Barnhemmet för att som jag skulle kunna fungera i en sk normal miljö.

Men det värsta var inte barnhemsbarn eller fosterbarn, utan den stämpel som osynligt satt i pannan av att inte vara som andra, ett fosterbarn ett barn som på nåder togs om hand när ingen annan ville ha det. För att göra resan lite kortare livet blev ganska snårigt i ett ständigt sökande efter identitet, hemmahörighet, åtskilliga försök i att bli som alla andra i min ålder.

Det tog mig lång tid innan jag formade ett liv som fungerade med mig och min personlighet och det var först när mina barn blev stora som jag började bearbeta det som hänt som barn. Barndomen lämnar vi aldrig, den följer oss hela vägen vare sig den är dålig eller bra.

När jag började arbetat i Samhällets Styvbarn för sju år sedan var målet, Upprättelse/officiell ursäkt, ersättning och noll ny vanvård. Vi har uppnått ersättning, officiell ursäkt men har långt kvar i arbetet med att förhindra ny vanvård bland de barn och ungdomar som idag får Samhället som förälder.

Arbetet fram till beskedet om att Staten ber tusentals ur vanvårdsgruppen om ursäkt,  har varit lång och knappast smärtfri. Men det känns stort att om några timmar sitta i Stadshuset och dela stunden med 1200 bröder och systrar på plats och alla de andra som ser detta via en TV-ruta.

Det känns stort att stå här ikväll och berätta om min och vår upprättelse, där kanske några av er som är här,  ingår. Tillsammans skall vi ta emot Ursäkten som lyfter av oss ryggsäckarna som följt i många år – det var inte vårt fel. Samhället kunde inte leva upp till sitt föräldraskap, vi låter Staten bära den ryggsäcken utan oss i framtiden.

Vi kan avsluta måndagen den 21 november och vända bladet i boken – att arbeta vidare för dagens barn och unga och de som ännu inte omfattas av den ekonomiska ersättningen, gruppen omhändertagna efter 1980.

Vad jag har lärt mig under de här åren är att man aldrig får ge upp. Man måste tro att det blir bättre att det finns ljus och möjligheter. Jag vill därför tro och ge hopp till alla som ibland känner att det är ingen idé, att om vi verkligen bestämmer oss går samman, så klarar vi så oerhört mycket. Så här slutar min betraktelse över kyrkoårets sista dag – det är nu ni  har chans att göra rätt. Kevin Rudd Australiens premiärminister sa, i det australienska upprättelstalet,  att efter att så många fel begåtts i Australien,  gentemot ursprungsbefolkningen, var det dags att göra rätt. Nu har Staten alla möjligheter att göra rätt. I morgon är vår dag, vår Upprättelsedag, jag delar den med er här och nu. Dela gärna morgondagen och ge oss en tanke i morgon kl 13.00.

Ett svar till “Delning om Upprättelsen i Allhelgonakyrkan 20 november

  1. Sprätthönan på Lilla Åsa

    Så bra beskrivet Anne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s