Han våldtog och fick betalt hon våldtogs och fick inget alls

Det pågår en märklig process i Sverige där några få ur Vanvårdsgruppen gör gällande att enskilda kan stämma kommunerna för vanvård och få ersättning. Till sin hjälp har de s.k jurister/advokater som enligt utsago av dem som är drivkraften i projektet, inte förväntar sig någon betalning. I vanlig ordning skall de vanvårdade överlämna sina barnavårdsakter och handlingar till gruppen, intervjuas och sedan bli underlag till en stämning.

Gruppen lutar sig mot Norge och att kommunerna betalade ut ersättning till vanvårdade. Problemet är att drivkrafterna i den svenska gruppen är lika okunniga som lurande när de lockar sina svenska deltagare. Kommunallagen i Sverige medger inga ersättningar på det viset, det är bara att läsa Upprättelseutredningen. Ärendena är preskriberade vilket innebär att man inte rättsligt kan driva dem i domstol. Att lyfta Norge som exempel är fel också ur den aspekten att inte alla kommuner betalade och att beloppen var väldigt olika.

DETTA beklagas i dag i Norge  i tidningar och debatter, just orättvisorna och hur det slog visar den här lilla nyhetsflashen från norsk media.

Anna bodde på barnhem och placerades av den norska kommunen Vestby och hon har begärt 10 000 kronor av sin kommun för att de tog hennes barndom. Andra barn på samma barnhem får samtidigt 70 gånger så mycket som Anna från sina hemkommuner. Det tycker Anna är orättvist eftersom alla barnen utsattes för samma vanvård på barnhemmet.

Politikerna i Norge tycker att detta är orättvist då barn från olika kommuner men som varit på samma barnhem varav en kan få 700 000 kronor medan andra får 10 000 nrk. Det är enligt norska politiker att se som ett nytt övergrepp men den här gången medvetet. I Vestby beslutade Kommunstyrelsen att kommunen betalar 10 % av vad staten betalat. Det innebär i Vestby mx 30 000 nkr. Anledningen till beslutet om så låg ersättning är de kommunalekonomiska finanserna. Anna berättar att en av de pojkar som våldtog henne på barnhemmet får 725 000 nkr i ersättning från sin hemkommun, han var också offer för vanvård på barnhemmet. Anna tycker att det är orättvist att förövarna får 70 gånger mer än henne.

I Sverige diskuterades att kommunerna skulle ta en del av den ekonomiska ersättningen, vilket inte blev aktuellt då det sågs som ett sätt att Staten skulle komma undan.  Så här ser det förslag ut som lades av Upprättelseutredningen till svensk ersättning:  Modellen utgår från att det inte går att mäta den enskildes kränkning eller lidande i pengar. Ersättning enligt denna modell lämnas i stället som ett erkännande av samhällets svek mot den drabbade. Den utgör ett bevis på att man uppmärksammat den enskildes lidande och att man tror på hans eller hennes berättelse. Ersättningen kan inte betecknas som ett skadestånd i traditionell mening, eftersom det inte har till syfte att ersätta någon specifik kränkning, skada eller kostnad för den enskilde.”

Det finns däremot andra saker som är betydligt viktigare att driva och hantera än att arbeta för en kommunal ersättning som kommer att kosta för pengar. Vid en rättegång där Kommunen vinner blir den andra sidan ansvarig för alla kostnader. Skall också sägas att idag är det snudd på omöjligt att vinna över en kommun i en rättssal. 99% vinner kommunen och den andra sidan får förutom att ha fått rätt också betala kommunens kostnader.

Detta är vad initiativgruppen till kommunal stämning utsätter sina systrar och bröder för utan att berätta om hur låg oddsen är. De jurister som deltar i den här karusellen fhar inget att förlora, de går alltid vinnande hur det än slutar. Och om det snackas om gratis insatser är det också en bluff för enligt Advokatsamfundet får inte advokater ställa upp utan att betalt.

Vad man däremot borde arbeta för är gruppen efter 1980 där 30 år hänger  i luften och de barn/ungdomar idag och  i morgon som behöver hjälp.  Men var och en avgör självklart vart han eller hon vill spendera sina pengar.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige

6 svar till “Han våldtog och fick betalt hon våldtogs och fick inget alls

 1. Anne Skanér Det finns bara ett sätt att ändra detta! Att avskaffa kommunväldet…..

  • Svenska Kommuner har självbestämmanderätt och den grundprincipen är bra. Det finns brister i kommunerna ja, men i det här läget finns ingen orsak att kommunerna skall ersätta. Utredningen och det förslag som ligger är att Staten skall stå för ersättningarna, om du läser hela texten ser du också varför de ger ersättning. Vem kan gradera lidande och hur skall det göras. Det är det som gått snett i Norge och som gör att många trots allt är missnöjda. Jag föredrar den svenska modellen men att den dock blir frikostig i sina beslut om beviljandet.

 2. Magdalena Ekenkrantz

  Anne, det talas väldigt mycket om fysiskt lidande, och fysiska kränkningar /bl a våldtäkt/ Hur tror Du att den psykiska vanvården kommer att kunna mätas mot detta, kommer det att ses som lika allvarligt. Måste vara fruktansvärt svårt att bedömma för någon eller några utredare.
  M v h
  Magdalena

  • Hej Magdalena…jag instämmer men det har iof gått att lösa i andra länder…så vi får innerligt hoppas att det finns utrymme för tolkningar.

 3. Vi måste tillsammans göra något!, Sverige håller på att rasa !!
  detta är skamligt! M folket bara vänder på huvudet och räknar sina pengar, medans vi andra börjar vakna och se att detta är inte det Sverige vi en gång levde i,
  sånt här måste genast upphöra!

 4. Det är omöjligt att mäta sånt här,därför är det bra med en generell ersättning.Hur många slag,eller hur mycket våld är omöjligt att ange,va har man att referera till,det finns ingen tabell för sånt här..Låt dom som vill ha mer än det angivna,låt dom köra sitt race å fråga.Hur lång tid tar den processen?Ha de bra // Kjell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s