Juholt är bra på att prata – men vad får det kosta

Bloggat från Socialdemokraternas Förtroenderåd Aula Magna Stockholms Universitet

Mer pengar till skolan. Socialdemokraternas slogan 5 miljarder till skolan och inte 5 miljarder till skattesänkningar är en bra slogan. Men problemet är inte tanken utan hur att nå ut till den grupp som man vädjar till. Medelklassen vill självklart ha en bättre skolan men frågan är om de vill kvitta mot utebliven skattesänkning  eller skattehöjning.

Socialdemokratin övergav utbildningsfrågan tidigt, långt innan Håkan Juholt och Mona Sahlins tid. Övergav den så till vida att man inte insåg att utbildning redan på basnivå är grundläggande för att gå vidare i vuxenlivet vare sig man går in i ett yrke eller på universitet. Initiativet togs givetvis av Folkpartiet som så sin möjlighet till profilering i en tid när man saknade andra frågor. Nu vill socialdemokraterna återerövra utbildningsfrågan genom att mycket bra, lägga mer pengar på skolan, men samtidigt lägger sig oroväckande nära den borgliga bilden av kunskapsmål.

Jag skulle vilja se inte ett skrotande av nya läroplanen men väl en innehållsdiskussion och om hur man motiverar ungdomar till att vilja ha kunskap.

Lite grann tycker jag att Håkan Juholt höll sig till det trygga och det som alla förväntades vilja höra. Jobb och ersättning till unga som de kan leva på. Fler jobb. Det behövs också fler unga inom rörelsen, ”föryngras och breddas” ändå saknas de unga i rörelsens ledning. Det är svårt att vinna trovärdighet i ungdomsfrågor om man inte också omfattar ungdom i det praktiska arbetet.

Det var också en gratischans att kunna nämna Carema och vanvården av äldre, men jag blir lite irriterad eftersom kvalitét inte är enbart synonymt med privat företag utan utförandet. Att vi skulle återgå till en ren kommunal äldrevård tror inte jag och knappast andra heller, men vad som skulle kunna göras är ett program inom ramen för Socialdemokratin om hur man vill att äldrevården skall se ut. T.ex minibemanning på äldreboenden, vårdhem etc, men också var lägsta gränsen för ett anbud får ligga. Ersta Diakoni sa nej till äldrevårdsarbete i Stockholms Stad eftersom anbuden som kom in var för låga och Ersta ansåg sig inte kunna bedriva kvalitativ säker äldrevård till de kostnaderna.

Jag skulle vilja se inte bara en Social investeringsbudget i barn- och ungdomsfrågor utan en Social investeringsbudget i vad människor får kosta.

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s