Europas glömda barn – en fråga för EU

När vi för några veckor sedan hade vår upprättelse i Stadshuset, var det mot bakgrund av vad som redan påbörjats av andra länder. Norge, Australien, Irland. Nu inser jag att problemet är mycket större än så. Barn i Europa har varit föremål för handel och illegala adoptioner i en omfattning som jag tror vi aldrig kan inse vidden av.

De vuxna barn som nu i Spanien letar sina rötter, föräldrar och historia, som med myndigheterna och den Katolska Kyrkans medverkan stals från sina biologiska mödrar är bara en del av detta. Hur många barn i Spanien lever i sk adoptivmiljö utan att veta det eller någonsin få reda på var de kommer ifrån. Jag blir upprörd och arg över att Världssamfundet, FN,  inte har tagit upp detta liksom att EU inte ens har frågorna på sitt bord.

Hur många fler barn har illegalt  exporterats, sålts och fått sin historia förvanskad i Europa. Jag vågar inte tänka tanken. Jag känner så oerhört starkt över hur kvinnor och barn utsatts i Spanien, familjer som av fattigdom tvingades lämna sina barn på barnhem och aldrig mer fick se dem. Allt skedde under samma period som den svenska vanvården pågick. Vi har alltså systrar och bröder i Europa som gått igenom exakt samma sak som vi. Det är dags att göra upp.

Idag inlåter vi oss i en mer softifikerad barnhandel. Ägghandel. Surrugatmödrar. Den rika världen skyr inga medel för att skaffa sig ett barn. Vi köper magar av fattiga kvinnor utanför våra gränser, djupfrysta anonyma ägg i Danmark och skapar oss barn, barn som aldrig ges möjligheten att få veta sin ursprungliga identitet.

Barn är den rika världens rättigheter, vår grundläggande egoism att till varje pris skaffa oss den ägodel vi själva inte kan producera. Vi unnar inte ens ägodelen ett ursprung. Den svenska lagstiftningen som ger varje barn rätt till sitt ursprung och veta var de kommer ifrån är en rättighetslagstiftning för varje barn som adopterats eller tillkommit på konstgjord väg. Det är en lag vi skall värna om och aldrig avvika ifrån.

Jag har två adoptivbarn, men deras bakgrund är ingen hemlighet och jag anser att detta borde vara varje adoptiv- och provrörsförälders förbannade skyldighet att berätta för sina barn.

Efter andra världskriget ställdes Tyskland till svars och göra avbön för vad som skett med den judiska befolkningen. Jag tycker att Europa skall ställas till svars för vad de gjort sina barn och skapa gemensamma regler för att alla barn skall ha rätt till sitt ursprung och historia. Därefter anser jag att FN och deras arbete för Mänskliga Rättigheter skall arbeta för motsvarande. Jag inser att detta är ett gigantiskt krav men det finns en barnkonvention. Vi kan lägga oss i krigförande länder, vi kan bojkotta diktaturer, vi borde rimligen kunna införa sanktioner mot länder som inte följer Barnkonventionen. Men låt oss börja i Europa och ge tillbaks identiteten till dem som förlorat den.

Katolska Kyrkan som medverkat till barnhandel, vanvård av barn borde ta sitt ansvar och ekonomiskt stödja det här arbetet.

Tusentals röster ur djupet gråter och skriker. Barnet hör rösterna eka över jorden och frågar varför de skriker. De namnlösa och de tystade, de som saknar namn och  hemland. Barnen skriker men ingen hör skriken som namnlöst far genom tystade röster och ropar

Varför gråter barnen, mamma, lyssna de ropar och gråter. Modern ilar över gatan tigande och döv, hör du inte rösterna som ropar. Barnet vill stanna och lyssna. Det finns inga röster, tyst med dig. Fortsätter du tjata lämnar jag dig här. Barnet säger rösterna gråter, varför gråter rösterna – varför ropar de. Hör du inte ropen, de tysta de som inte hör men som skriker så högt och gråter.

Tig unge tig, de är inget att bry sig om. De finns inte.  Det är inga barn som ropar det är det förflutna. Det gömda och glömda, det namnlösa djupa evigt tystade. Det tystade kan inte låta, inte ropa, inte skrika. Du hör inga röster, tyst nu.

Mamma hör du inte de ropar på oss. Sina syskon, sina mödrar, sina fäder. De ropar lämna inte oss här. Dörren smäller obarmhärtigt igen. Ljuden av steg ekar mot himlen och barnet står kvar.

Ljuden försvinner ljudlöst i rymden, kvar stannar de ljudlösa skriken från barnet som ropar.

Mamma kommer du tillbaks. Lämnar du mig här. Lämna inte mig här. Jag skall vara tyst. Inte vara elak. Jag skall inte lyssna på ropen, mamma, det fanns inga ropa.

Jag lovar att vara snäll. Tyst. Jag ska inte lyssna. De säger jag är snäll och tyst. Högt tyst. Du vet jag ropar men ingen hör det för jag ropar högt tyst. Du sa att jag skulle komma hem om jag var tyst. Snäll.

Jag hör inga röster. Mamma. De har tystnat. Jag hör dem bara lite högt tyst.

Tusentals röster har tystnat. De gråter och skriker tyst. Namnlösa ögon tittar, tårtyngda och stumma. Väntande och undrande. Barnet gråter, ljudlöst. Varför gråter barnet. Hör du inte mamma, barnet gråter. Det ropar lämna inte mig här. Tig unge, det finns inga barn, inga röster. De är gömda och glömda.

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s