Moderat synonymt med Reinfeldt – Borg

Är det moderaterna som parti eller de två huvudfigurerna Reinfeldt och Borg som är partiet? När moderaterna idag är det största partiet ser vi det som att organisationen som sådan står för det människor söker. Jag tror inte på det. Jag tror inte att moderaterna lockar som parti och inte alliansen som sådan heller. I Fagersta har vänsterpartiet i flera år varit störst och lett kommunen i flera år. Inte för att Vänsterpartiet som sådant är attraktivt utan för att ledaren för det kommunala partiet Stig Henriksson, har förmågan att förmedla det människor vill ha ut av sin kommun. En person med hög trovärdighet. Skulle Stig Henriksson sluta skulle Vänstern i Fagersta falla tillbaks, eftersom det saknas en motsvarande personlighet att ta över.

Vänsterns siffror i Fagersta är inte jämbördiga med partiets nationella. Moderaterna i Fagersta är små och Allianspartierna har marginella väljarsympatisörer. Även borgare röstar på Stig Henriksson i Fagersta.

I rikspolitiken står Reinfeldt och Borg som ledare för landet. Landsfaderliga. De är  de två ansikten som syns och hörs mest i alla sammanhang. Jag tror inte ens att alla väljare förknippar dem med högerpolitik utan två personer som finns där i brist på bättre från oppositionen. Reinfeldt kan t.ex säga att privat äldrevård är bra för att den är konkurrensutsatt och ger alternativ för de äldre, det köper idag 49 procent av svenska folket. Samtidigt avlöser skandalerna sig inom äldrevårdens privata sektor och Regeringen skall till och med införa en lag som tvingar kommunerna att skapa privata alternativ. Detta köper 49 procent av väljarna. Aftonbladet skriver i en ledare ”Moderaterna har enorma trovärdighetsproblem gällande välfärdspolitiken. Inte i ett enda landsting är moderatpolitikerna popu­lärare än sina motsvarigheter ­i riksdagen.” Jo de är uppenbarligen populärare eftersom alliansen har mer procent av väljarna, styr merparten av landets kommuner och landsting.

Det finns en så stark fördel av att vara Reinfeldt och Borg som borde granskas mer nämligen deras förmåga att aldrig sammanfattas med problem eller skandaler. De leder nämligen en regering sammansatt av C, FP och KD. Inget av de andra partiernas ledare har ens kommit i närheten av popularitetssiffror som Reinfeldt och Borg. Samma sak gäller ministrarna inom det moderata partiet. Faktum är att alliansregeringen är oerhört anonym. Räkna på tio fingrar upp namn inom de olika ministerposterna förutom partiledare utan att googla.

Namnge också deras departement och ansvarsområden. Moderaternas medregenter dras med interna problem och stridigheter. Utan M skulle inte något av dem vara regeringsdugliga. Eftersom varje parti har sitt ansvarsområde behöver inte Reinfeldt och Borg ta ansvar för detta. De kan med varm hand överlämna skandalerna inom äldrevården till KD, skolfrågorna till FP och misslyckad närings- och miljöpolitik till Centern. Har någon sett Reinfeldt uttala sig om skolan när det varit kritiska diskussioner. Nej Reinfeldt är det samlade ansiktet i Sverige, som inte förknippas med partiernas politik eller brist på politik, utan som landsfaderligt talar om nationens ansvar och de stora frågorna i världen.

När Reinfeldt och Borg beslutade att inte Vanvårdade inom Svensk Barnavård inte skulle få ersättning, lät man Maria Larsson (KD) ensam meddela detta. Inte ens Göran Hägglund som var roten till att man förlorade i regeringen fanns vid hennes sida. Först när media tvingade Reinfeldt att svara klev han fram. ”Om det går att samla riksdagens sju partier är han beredd att göra ett avsteg från hur ersättningsfrågor brukar hanteras, säger han till TT.” ”Regeringens snabba reträtt beror, enligt Reinfeldt, på att de tre rödgröna partierna enats om ett initiativ i riksdagen som fick stöd av Sverigedemokraterna och därmed hade majoritet.”

Bara några dagar innan hade han milt uttalat sig om att det var rättsosäkert. Nu plötsligt var det viktigt att också SD stöttade kravet på ersättning. Även här gick Reinfeldt oskadd ut ur debatten, Maria Larsson var misstänkliggjord och Reinfeldt kunde sedan i svepande ordalag säga att att det fanns ju majoritet för förslaget därav ändringen. Men bäste Reinfeldt, den majoriteten fanns innan ni sa nej på Harpsund och det visste du.

Nu säger jag något som får läsaren att gå i taket. Jag tror på Maria Larssons goda vilja och önskan. Jag tror att om Maria Larsson hade mer kraft och pondus skulle inte de gamla i Sverige ha det som de har det. För jag tror att Maria Larsson brinner för sina frågor, men hon förmår inte få igenom det hon vill och Göran Hägglund är en usel förhandlare som inte förmår att backa upp sin barn- och äldreministers krav och önskemål. Göran Hägglund tycker det är viktigare med att de rika får skattelättnad för att de idkar välgörenhet. Förstå sedan varför det är problem mellan väljare och KD.

Fredrik Reinfeldt har legat lågt i SAAB affären i Trollhättan. Först var det Maud Olofsson och nu Annie Lööf. Jag kan tycka att Reinfeldt borde stått på podiet och gett tröst och löften från regeringen och även stått för kritiken mot hur SAAB-affären skötts.

Anders Borg är ett kapitel för sig. Han är inte riktigt moderat och inte något annat heller. Han är finansminister, en profil med hästsvans som vunnit Europa och världens hjärta för landets välskötta ekonomi. Han är iakttagaren som när kritiken blir allt för hård över riskkapitalbolagen som snor våra skattepengar och flyttar dem till skatteparadis, kliver fram och säger att nu är det stopp. Detta kunde Anders Borg ha förutsett tidigare, men nu lyfts han fram som hjälten. Se där nu stoppar de kapitalflykten. Vi köper det, vissa jämför honom med Gunnar Sträng. Jag tror Gunnar Sträng vrider sig i sin grav vid den jämförelsen, för han skulle aldrig tillåtit en enda skattekrona lämna landet så vårdslöst som Anders Borg tillåtit.

Nu leker jag med tanken att Moderaterna byter finansminister vilket uttalats från Borg som vill vara hemma mer och rå om familjen. Vem skall överta den rollen och vinna samma mark. Tänk om Reinfeldt avgår eller  byts ut, vilken profil finns att lämna över till som kan få svenska folket att fortsätta rösta borgligt. Jag ser ingen klar efterträdare vare sig till Borg eller Reinfeldt, och jag tror att Reinfeldts popularitet hänger samman med Anders Borg. Utan varandra får deras parti det tuffare.

Det är inte vad som sägs som lockar väljaren utan hur det sägs. Utstrålningen, framtoningen och mantran som trovärdighet, arbete, skattelättnader och utanförskap som etsar sig in i människors medvetanden. Inom moderaterna finns en allmän uppfattning om att skatterna är för höga trots att de är låga. Den uppfattningen torgför inte Anders Borg, han talar om att det är bra med skatt om än låg sådan.

Nu skall jag presentera landets regering och var nu ärlig hur många av dem känner du till föutom de redan nämnda och vad har de gjort för dig. Lämnar Reinfeldt och Borg utanför presentationen för dem känner ni redan.

 • It- och regionminister Anna-Karin Hatt

  Anna-Karin Hatt (c) It- och energiminister efterträdde Anders Carlgren i miljöfrågorna.

 • Närings- och regionminister Annie Lööf

  Annie Lööf, ordf Centerpartiet som ska återupprätta förtroendet för partiet. Näringsminister som fått överta SAAB affären efter Maud Olofsson.

 • Justitieminister Beatrice Ask

  Beatrice Ask (M) Justitieminister utan kunskap  i de frågor hon leder. Det har gjort att FRA-frågan blivit en mardröm också för det egna partiet. Något mer som Beatrice Ask presterat under de här åren.

 • EU-minister Birgitta Ohlsson

  Birgitta Ohlsson, (FP) EU-minister det enda jag vet om henne är att hon tycker liksom sin partiledare att Sverige skall införa Euron som valuta, vilket de torde vara ganska ensamma om till och med inom näringslivet.

 • Utrikesminister Carl Bildt

  Carl Bildt, (M) Utrikesminister som lyckas klara sig i regeringen trots märkliga privata affärer och lever på gamla meriter från Balkankrigets dagar.

 • Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd

  Catharina Elmsäter-Svärd, (M) Infrastrukturminister ja mig veterligt vare sig syns eller hörs hon, någon som vet vad som skett under hennes tid.

 • Integrationsminister Erik Ullenhag

  Erik Ullenhag, (FP) Integrationsminister hur mycket har han integrerat som minister. Någon som kan ge information.

 • Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

  Eskil Erlandsson, (C) Landsbygdsminister, vurmar för hela Sverige skall leva även de ute i landet. Är det någon som kan peka på någon insats mer än att bönderna skall få odla vin och sälja från gården.

 • Handelsminister Ewa Björling

  Ewa Björling, (M) Handelsminister kritisk mot Sveriges Kinaaffärer, i övrigt vet jag inte så mycket mer om henne

 • Biståndsminister Gunilla Carlsson

  Gunilla Carlsson, (M) Biståndsminister som vad. Ni får ge tips på vad hon uträttat.

 • Socialminister Göran Hägglund

  Göran Hägglund, (KD) Socialminister har gjort sig känd för humor, läger väljarsiffror för sitt parti och gett välgörenhet ett nytt ansikte i form av skatteavdrag.

 • Hillevi Engström, (M) Arbetsmarknadsminister som lär visa var hon står nu i SAAB affären. Har inte visat några större insatser.

 • Utbildningsminister Jan Björklund

  Jan Björklund (FP) Utbildningsminister med två frågor skolan och Euron. Har gjort om FP till ett högerparti där gamla liberala värderingar lyser med sin frånvaro.

 • Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

  Lena Adelsonh-Liljeroth, (M) Kulturminister som ingav hopp, men som tycker att konstnärer skall sticka tomteluvor och sälja när de inte säljer sin konst och som tycker att Publik Service skall bli en tråkverksamhet så att fler tittar på reklam i de andra kanalerna.

 • Miljöminister Lena Ek

  Lena Ek, (C) Miljöminister jaha. Ge mig ett tips vad hon gjort och vem hon är.

 • Barn- och äldreminister Maria Larsson

  Maria Larsson (KD) Barn- och äldreminister troligen en av de mer kända på gott och ont.

 • Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

  Nyamko Sabuni, (FP) Jämställdhetsminister har en fråga på sin lista, slöja eller inte slöja. Avskaffade JÄMO och införde ett departement för JÄMO, DO bla. Sedan dess har JÄMO frågorna varit lågmälda.

 • Finansmarknadsminister Peter Norman

  Peter Norman, (M) Finansmarknadsminister. Ursäkta Peter vem är du…knappast den som skall leda Moderaterna efter Reinfeldt eller…en riktig doldis.

 • Civil- och bostadsminister Stefan Attefall

  Stefan Attefall,  (KD) Civil- och bostadsminister. Oj ursäkta men  vad har du gjort eller rättare sagt inte gjort. Någon som vet.

 • Försvarsminister Sten Tolgfors

  Sten Tolgfors (M), Försvarsminister. Ja här handlar det alltid om mesta möjliga krig till lägsta möjliga ekonomi. Borde vara tvärtom. Minsta möjliga krig och mer pengar till fredsinsatser.

 • Migrationsminister Tobias Billström

  Tobias Billström (M), Migrationsminister. Intressant man tycker att barn och gamla skall slängas ut ur landet. Har en kall och oempatisk inställning till flykting och invandring.

 • Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson

  Ulf Kristersson, (M) Socialförsäkringsminister. Gick från borgarråd i Stockholm efter att köpts in från Eskilstuna. Numer minister som garanterar att vare sig sjuka eller arbetslösa skall få det bättre.

 • Skulle ni nu vilja veta mer om regeringen och dess ledamöter finns de på regeringens hemsida.
 • Men med facit i hand skulle den här regeringen överleva utan Reinfeldt och Borg. Men å andra sidan vem skall man lita på när det inte finns godtagbara alternativ.

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s