Trodde det var en skröna att man undersöker kylskåpet

Jag fick 400 kronor i matpengar för en månad, efter det att de granskat mitt kylskåp och skafferi, berättar en äldre man för mig. Jag möter honom på en av de många välgörenhetsinrättningar som finns i Stockholm. Dit man kan gå och få en matrekvisition utan att någon kontrollerar kylskåpet eller resterna i skafferiet.

För några månader sedan gjordes en sk fejkartikel kring socialbidraget efter att en nitisk socialchef lagt till i de kommunala riktlinjerna att biståndshandläggarna skulle kolla kylskåp och skafferi innan de beviljade bidrag. I Haninge Kommun gör man det och den kommun som skrevs om tidigare, det var ingen fejk det var allvar. Med andra ord om inte kylskåpet är tomt och skafferiet ekar blir det inga pengar. För så är det socialbidragstagare kan ju mygla undan en oxfilé eller något annat gott och då skall man inte ha något bidrag.

Bistånd för svenskar som inte kan klara sig utan hjälp och är och förblir en allt större förnedring för individen. Det skall andas skam och skuld för att man inte klarar sig. Det är faktiskt idag lättare och mindre skuldbelagt att gå till privata välgörenhetsinrättningar än att gå till samhället för att få hjälp. Det jag hörde vid mitt besök idag var bara vad behöver du hjälp med? Tänder, sa någon, medicin en annan. Mat ytterligare någon. Inget ifrågasättande eller ens tanken på att den köande skulle luras eller bedra. Ändå är de privata initiativtagarna mer beroende av allmänhetens goda vilja än kommunerna som via skattesedeln skall bistå sina medborgare.

Vi lever i ett kallt samhälle, där människovärde handlar om pengar och framgång och där den svage och lilla människan inte ryms. Något är fel. Helt klart fel.

5 svar till “Trodde det var en skröna att man undersöker kylskåpet

 1. Ja, du Anne. Dessvärre är verkligheten så för väldigt många i vårt samhälle och fler hamnar där utan egen förskyllan.
  Handläggare som håller HÅRT i kommunens pengar ,, som om det vore deras egna.
  Handläggare som inte förstår att de bryter mot lagen i många beslut.
  Och det värsta är att de heller inte ger korrekta upplysningar till de sökande vid förfrågan, utan ger missvisande och många gånger rent felaktiga svar.
  Kampen mot deras olagligheter har inte getts upp och jag ger mig inte före den dag då tjänstemän/kvinnor lär sig att läsa lagen istället för att tolka den.

 2. Magdalena Ekenkrantz

  Ja Anne, inte nog med att en del är fattiga, de ska kränkas och förnedras också. Det är som det var på 50-talet fortfarande. Fy f-n säger jag. Om detta skulle drabba mej skulle även jag gå vart som helst utom till Socialen. Har en gång i mitt liv behövt hjälp, men svaret var: Tyvärr du hade för hög inkomst förra året. Detta gällde min hyra för 1 månad. Fick inte heller låna och betala tillbaks månaden därpå. Blev vräkt pga detta.Tack tack.

 3. Jag tror inte att det är sant, har aldrig hört något liknande. Finns det inte någon gräns för hur man kan förnedra den enskilda individen. Det är således bara de som har förmögna föräldrar som ska slippa förnedras i vårt samhälle. Du lyfter bra frågor i din blogg.

  • jo det är sant tyvärr, det finns märkliga historier om allt från att kolla antalet kläder till mjölkpaket. detta kan göras för att socialtjänsten inte har enhetliga riktlinjer och för att regelverket tolkas som fan tolkar bibelen

 4. Fontaine K R Kennet

  Många kan oförskyllt komma i en tillfällig svår ekonomisk situation och det är därför som vi har en socialtjänstlag som skall träda in tillfälligt med ekonomisk hjälp. Alla som någon gång har levt med försörjningsstöd vet att den norm som man har satt upp går knappt att leva på. Jag delar mycket i det du skriver och visst är det mycket godtycklighet och små spontana beslut som gör att socialsekreterarna inte alltid följer normen. Resor är en del till mig har sagt att man måste minst ha 5 km (enkelresa) från bostaden till arbetet för att kunna få ett månadskort. Är det mindre så avslås ansökan gällande den delen. Att man däremot går in och tittar i folks kylskåp är för mig obekant, men å andra sidan skulle det inte förvåna mig om man gör det i vissa fall. Man kan också titta på andra saker än kylskåp, ett ex. kan vara vissa andra dyra saker som teven, datorn m.m. Precis som många andra förvaltningsbeslut är försörjningsstödet också ett beslut som man kan överklaga till Förvaltningsrätten. Men inte heller de verkar ha förstått sig på att läsa än mindre har de satt sig in i hur försörjningsstödet fungerar. Det är säkert ca 80-90 procent av de försörjningsstöd som överklagas till förvaltningsrätten som leder till klientens fördel. Många beslut överklagas heller inte och den smäll socialförvaltningen får ta då klienten vinner bifall tar de och det är sällan som de själva överklagar ett sådant beslut. Med detta lilla sagda så kanske man inte skall stånga sig blodig i en kamp mot socialförvaltningen utan kampen bör ligga på att uppvakta förvaltningsrätterna och påminna dem om att vi faktiskt har en socialtjänstlag i detta land!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s