Något för granskande medier – socialbidraget kryper in under skinnet

Får socialtjänsten verkligen rota i våra kylskåp innan de beviljar försörjningshjälp. Ja enligt hemsnickrade regler ute i landet och i Haninge Kommun anser man tydligen det. Så om jag nu begär klädbidrag går man då hem och kollar hur många kläder jag har i garderoben och tvingar mig prova så att jag verkligen kan ha dem. Eller skall man granska mina barns garderober för att bevilja hjälp till barnens kläder.

Det finns en obehaglig och integritetskränkande ton i de tilltag som Socialtjänsten allt mer tar sig. Människor som har s.k försörjningsstöd skall utsättas för en nagelfaring som ingen annan människa i samhället knappt ens fångarna på våra fängelser behöver utsättas för. En socialbidragstagare kan inte få in 100 kr på sitt konto eller ett återbetalning av ett handlån etc utan att förlora motsvarande när de får bidraget från Socialförvaltningen. Jag har tidigare berättat om en vän som brukar handla åt en rörelsehindrad kompis och brukar få pengarna insatta efteråt på sitt konto. Detta räknas som inkomst av Socialtjänsten trots att man fått intyg på att det handlar om återbetalning av utlagda pengar.

En socialbidragstagare skall inte kunna resa eller röra sig längre än de kan gå. Vare sig åkremsor eller månadskort betalas för i Stockholm. Eftersom du är obligatorisk för Arbetsförmedlingen när du har försörjningsstöd förutsätts det att du skall promenera för att söka jobb.

Det krävs en granskning inte av normen för socialbidraget utan för hur lagen tolkas för att ge det. För nu har ju ensamstående utan barn i Sverige fått en höjning med 150 kr/månaden. Var finns de journalister och medier som vågar granska tolkningen av socialtjänstlagen eller hur den inte tolkas eller hur den borde tolkas. Slår mig att även äldre som ansöker som äldrebistånd utsätts för samma sak, kan man gå utan käpp ingen färdtjänst, kan man röra sig i lägenheten inget fönsterputs. Samma sak igen, barn, socialt utsatta och gamla saknar politisk röst och styrka det är också dem man trampar på utan att det blir konsekvenser.

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige

3 svar till “Något för granskande medier – socialbidraget kryper in under skinnet

 1. Erling Larsson

  Det kräva ändringar i normen också, men det är för invecklat att skriva här. Ta gärna kontakt per telefon så skall jag ge dig mer info. Månadskort för arbetssökande har man rätt till enligt lag så dessa beslut går enkelt att överklaga.’

  • Hej Erling tack för din kommentar. Normen är inte mycket att göra åt, men att kolla folks kylskåp och deras personliga liv ingår fan inte i normen. I stockholm får man inte månadskort inte ens de som går i behandling inom missbrukklinikerna får det alltid, utan förväntas att gå eller planka för att ta sig till platsen dit de skall. Jag har också läst socialtjänst o biståndsdelen men där står inget om att man skall ha tomt i kylskå o skafferi. Hör av dig med telefonnummer. Anne

 2. Louise Bohlin

  Hej Erling!
  Du skriver att Månadskort för arbetssökande har man rätt till enligt lag så dessa beslut går enkelt att överklaga.’
  Jag har en nära anhörig som är arbetslös och får det lägsta aktivitetsstödet.Hon får inget månadskort.Var i lagen står det att man har rätt till det?Det spelar ingen roll hur man skriver i sin överklagan så håller förvaltningsrätten socialtjänsten om ryggen.Har du något tips hur man fär rätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s