Förbannat vare läkare och Landsting

Idag kunde jag ha ställt till med en scen men dämpade ilskan till att bli resonerande och övertygande. Jag besökte en ortoped vid Landstinget i Västmanland han hade att ta ställning till något som heter Hammartå och Syndaktelli (simhud mellan tårna). Hammartå får man av trånga skor men man kan också ha det från födseln så till vida att det utvecklas för att tårna inte kan röra sig fritt och ligger och trycker mot stortån. Ihopväxta tår är inte ovanligt, många skådisar och kändisar berättar gärna om detta som en pikant detalj på deras kropp. Men för den som har problem är det inte lika pikant. Den läkare vi träffade använde ord som du är ju söt ändå, jag har sett fulare fötter tro mig,  till patienten. Det var knappast något som skapade vare sig självkänsla eller tröst.

Läste på Google att om personer har problem, som idet här fallet slår i tårna, de viker sig och framför allt gör det svårt med skor skall man få hjälp. Operation förklarade ortopedläkaren kan leda till bekymmer och garanterar inte att tårna ser normala ut. Nej men för den som anser att det är ett psykiskt lidande är det inte en fråga om skönhetsoperation utan just ett psykiskt besvär som hör samman med allmänt välbefinnande.

I vårt landsting, sa läkaren gör vi inte estetiska operationer på landstingspengar. Herre min tid det kunde varit en politiker som satt där lika gärna. Problemen som sådana är en sak men bemötande en annan. Hammartån var inte tillräckligt allvarlig för att göra något åt, trots att patienten upplever problem. ”Hammartå, klubbtå eller klotå kallas det när småtårna blivit böjda. personer äldre än 75 år kan det bli aktuellt med specialgjorda skor för att slippa operation. ” Hallå patienten ifråga är inte ens 30 år. ”En tå som kröker sig kan ge en ömmande förhårdnad på ovansidan och ge skobesvär. Ofta förekommer en krokig 2:a tå samtidigt med en Hallux valgus. Tån kan då lägga sig ovanför eller under stortån. ”Man kan ha hammartå på en eller flera tår. Diagnostik. Sök i första hand din husläkare eller motsvarande. Man börjar alltid med behandling utan operation, om

Det kanske är som ortopeden sa en besvärlig och delvis osäker operation, men om man läser står det ju också att man skall få behandling, hjälp. I det här fallet kostade besöket 300 kr en lördag eftermiddag med en sista replik ”det är jag som är läkare och bestämmer”.

Vare sig jag eller patienten kände oss särskilt väl behandlade. Vad är viktigast landstingets budget eller patienternas välbefinnande. Reklam från Ortopeden i Västmanland ”Vår målsättning är att hela tiden öka vår produktion men samtidigt bibehålla den höga kvalitén som den ortopediska sjukvården i landstinget Västmanland utgör.”

Lite patientbemötande tack.

4 svar till “Förbannat vare läkare och Landsting

  1. sant allt handlar om pengar. dom skiter i vilka besvär man har. får man nog leva med det anser dom… om man e rik kan man få det vård man behöver.

  2. Jag disagnostiserades med allvarliga förstadier till cancer för över 2 år sen. Första behandlingsväg är medikamentell….detta gjordes för ett år sedan med biverkningar som gjorde att vi tvingades avbryta. Återbesök för 5 månader sedan, nytt förslag om samma typ av hormonbehandling som jag inte tål….efter ytterligare en smärtsam biopsu, som görs UTAN smärtlindring och patologiska resultat som visar att sjukdomen blivit en aning värre….får jag ändå slåss för operation,…står nu i kö för operation…..enda löftet är att det blir inom 3 månader….och har det då gått för långt blir det chemoterapi och eller strålningsbehandling…vad blir billigast egentligen?
    Det handlar om denna månads budget….inte ens om ekonomi i sin helhet….för många gånger blir de så kallade besparingarna dyrare i längden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s