Så har Österberg slaktat en partivän till

Fördelen av att vara oberoende socialist är friheten att tycka utan att oroa sig. I det här fallet tycker jag mycket om det parti jag en gång verkade inom. Som SSU genomlevde jag fler ordförande varav den första var Lars Enqvist. Inom socialdemokratin i Gävleborg fick jag lära mig att det fanns ord som solidaritet och vänskap, sammanhållning.  Senaste valen har handlat om en Socialdemokrati som inte förmått gå väljare till mötes eller visa vad man vill.  Genom att överlåta hela polityren till Nya Moderaterna tappade socialdemokratin sina egna värderingar. Eller rättare sagt man kunde inte klargöra skillnaden mellan värdering/innehåll och yttre polityr.

Efter Göran Perssons tid som ordförande har det varit turbulent inom rörelsen. Maktfraktioner där Sven-Erik Österberg haft ett finger med i spelet har skapat situationer där makten för länge sedan skiter i medlemmarnas åsikter. Kongressen,  högsta beslutande inom Partiet har spelat ut sin roll, numer väljer och avsätts ledarna på interna möten i en stängd partilokal. Där sitter domaren själv och avgör att nu får det vara nog, Sven-Erik Österberg har satt ner foten med stöd av sitt partidistrikt. Självklart hoppas han nu efter att inte ens ha varit på valberedningens lista att få bli ordförande. Expressen utnämner honom till vinnare, ja i Borgerlig press blir splittringen vinnare.

Jag minns när SE blev kommunalråd, det var inga vackra metoder. Förfarandet var ungefär detsamma som nu. Intriger, baktaleri och slutligen kniven i ryggen på partikollegan som var ett omtyckt och pragmatiskt kommunalråd i Skinnskatteberg. Det var inte folket som ville ha bort kommunalrådet det var partikamraten Sven-Erik Österberg.

Jag kan inte låta bli att undra om partikulturen i Västmanland är speciell. I Fagersta där jag bodde i många år, fanns en tidig motsvarighet till Starke man, som också lyckades hamna i Riksdagen. Starke man var avskydd men delade kommunen i två läger, ingen rådde riktigt på honom och för att tysta eventuellt nära kritiker fick de lite bra positioner inom kommunalpolitiken. Att Fagersta S förlorade makten till V och Stig Henriksson skall nog Fagerstaborna vara glada över idag.

Jag tror inte att Håkan Juholt skulle bli en bra statsminister, men jag tycker tvärtemot många andra att han var en bra partiledare. Jag gillar förslaget som diskuterades på Johan Westerholms blogg om en partiledare, en statsministerpost. Detta för att han inte seglade på moln över huvudet på andra. Han hade alltid tid att prata, var trevlig och av de ordförande som SAP haft känns trots allt Håkan Juholt som den som varit närmast vanliga människor. Och där tror jag pudelns kärna ligger. Mona Sahlin fick utstå mer än vad jag trodde var möjligt inom politiken och i medierna.  Mona var också vanlig och hade den fula vanan att prata som en stockholmare (vilket hon var-är) men också lite av politikens motsvarighet till Lill-Babs.

Sanningen är väl den att inom den inre kretsen av Socialdemokratin sitter nu en grupp som anser sig utvalda att leda sitt parti. En av dem är givetvis Sven-Erik Österberg som troligen gör en sk Göran Persson innan han låter sig övertalas. Jag ryser vid tanken men har heller ingen ide om vem som skall leda partiet, för jag tror att vem det än blir kommer det att med Aftonbladet i spetsen blir nya mediadrev även mot nästa ledare. Därtill kommer den grupp som känner sig förfördelad att se till att tillräckligt mycket läcker ut för att det skall bli rubriker.

Det är nog detta som gör det svårt oberoende vilken politik man väljer att komma tillbaks. Ett parti där några ur de inre kretsarna inte accepterar den demokrati de själva varit med o skapat kommer aldrig att bli trovärdiga mot sina väljare. Att Socialdemokratin låtit hela sin existens styras av landets medier är oroväckande och att medlemmarna medverkat till det är än värre. Låt mig säga Håkan Juholt, du skall vara glad när du avgår. Ett parti som utvecklats i den här riktningen nöjer sig inte bara med ett kungaoffer, de kommer att offra även bönderna och förhoppningsvis behöver du inte uppleva den fortsatta slakten.

En sak är säker som Socialdemokratin ser ut idag ligger inte mitt hjärta där.  Och jag tror att MP och V kommer att bli de partier människor vänder sig till inför nästa val. Vem eller vilka vågar satsa sin röst på ett parti där man gör det till en vana att slakta sina ledare inför öppen ridå. Kan man göra det kan man säkert sälja ut småfolkets frågor också för att vinna makten.

Peter Kadhammar skriver något som jag tror ligger oerhört nära sanningen just nu. Socialdemokratin kan vara historia ”Bara Juholt försvinner kan Socialdemokraterna ­komma tillbaka som ­Sveriges största parti. Det är premissen i den politiska ­debatten och när vanligt folk ­diskuterar vad som pågår.

Men så behöver det inte alls bli. Socialdemokraterna kan vara historia, en politisk och sam­hällelig kraft som var viktig på 1900-talet men som snart är en rest från förgången tid. Att den tanken verkar hädisk, eller som ett illvilligt angrepp, visar bara vilken makt 1900-talets världsbild har över oss.”

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige Uppstuds

16 svar till “Så har Österberg slaktat en partivän till

 1. Berit Emanuelsson

  Socialdemokratins problem är inte som jag ser det,Håkan Juholt.Nej,problemet ligger i partiet självt.Man har inte bara svikit sina partikamrater,man har oxå under många år svikit sina väljare genom för många uppgörelser med moderaterna.

 2. ”De”MOSADEmonaOCHnuHAR”de”SLAKTATjuholt…..varför…..skulle….de….sluta…..där????….(S)förfallet…började….när…utsspel,taktik,makten…i….sig… etc…blev…viktigare—…än…politiskt…innehåll….

 3. Anne, jag har inte heller något till övers för maktspelet och intrigerandet. Ingen vettig människa kan ha det.

  Men jag funderar över media drevet, hade inte Juholt gjort allt detta han gjorde så skulle ju drevet inte fått fäste.

  Han har visat brister på alla områden, han konspirerade mot Sahlin för att positionera sig, är dåligt påläst, oärlig, har snott åt sig av offentliga medel, spridit myter om sig själv, utnyttjat andra för att skänka glans åt sig själv, lovat luftslott och hittat på arrangemang där han skulle mingla med världens ledare, skyllt ifrån sig på medarbetare och aldrig tagit ansvar för sina egna handlingar och till slut skyllt allt på hela partiet.

  För detta har vu och partistyrelsen visat lojalitet mot kongressens val av ordförande och försökt backa upp, de har förlåtit, gång på gång, han fick till och med lov att dra land och rike runt för att partiet skulle täcka upp genom att ursäkta han. Men han har aldrig visat ett uns av ödmjukhet inför detta stora parti och inför sina egna tillkortakommanden. I stället har han fortsatt utan uppehåll och låtit sitt växande ego förvandla partiet till hans egen lekstuga. Tacka fan att någon till slut sätter ner foten.

  Jag har de senaste dagarna upparbetat ett fullkomligt raseri över hur gråtarna nu snyftar och ömkar detta ego. Det är ömkligt. Den skada som Juholt åsamkat partiet är inte möjligt att överblicka, men vi har ett stort rengöringsarbete att utföra. Men tack och lov utan att vara tjänstehjon hos fursten.

  • Jag väljer att svara alla kommentarer här. Juholt har gjort bort sig ja. Men det som slagit mig är att otroligt många hoppade av när det gällde så att säga poster som var viktiga för partiledarens arbete. En efter en sa nej. Göran Persson ofd må har varit duktiga till döds, men de hade en trogen och solid kader av politiska tjänstemän som stod bakom, tog reda på viktiga saker etc. Redigerade talen mm. Helt klart är partiledarjobbet inget enmansarbete och utan dagligt stöd kan det inte gå annat än åt skogen. Jag vågar påstå att de som står i kulisserna för att nu likt GP en gång gjorde genom att först förneka intresse och sedan när Partiet kallar (judaskyssen kan man kalla det så) hänvisa till Partiets bästa. Jag vågar påstå att om Sven-Erik Österberg blir näste partiledare, kan det här partiet hälsa hem. I Skinnskatteberg blev inget sig likt efter hans sits på kommunalrådsstolen mer än att han främjade sin egen karriär. Svensk Socialdemokrati har glömt att världen ser annorlunda ut, att samhället utvecklas på ett sätt som inte gjorts tidigare. Det gör det än viktigare att slåss för undergrupper som inte ryms i de stora besluten som omfattar mitten och övre nivånväljare. Ett partis medlemmar som använder sig av metoder som gjorts här, handlar inte bara om mediadrev, det handlar om att partivänner sålt ut sina motståndare till en borglig press och AB just därför att de vet att media älskar att vältra sig i skandaler. Jag vill också påpeka att Juholt inte skodde sig på staten med hyrespengarna, åtskilliga ur allianspartierna klev plötsligt fram och visade sig gjort samma sak. Vart tog drevet vägen, de är kvar i riksdagen och sina partier.
   2 Juholts dam har gjort ett misstag, detta skulle ha talats om från början ja kanske, men å andra sidan vad angår det dig eller mig vad som hänt i hennes tidigare liv om hon dessutom fått straffet och klarat av det. Skall partiledare likt kungahusen gifta sig med snövit och oskulder, eller i bästa fall partikvinnor eller vad..
   Jag har aldrig trott att S skulle vinna valet 2014 o jag tror inte de gör det trots Håkans avgång däremot tror jag många ute på bredden upplever sveket och maktfullkomligheten inom politiken och det parti som en gång var deras parti, Socialdemokraterna.

 4. Marie-Louise Jonsson

  Ja, vad säger man… Jag var liksom du aktiv inom SSU på sjuttiotalet, engagerad och trodde verkligen på solidaritet. Nu undrar jag vad partiet vill egentligen. Vill man vara en folkrörelse eller vill man bara se till egennyttan? Jag förstod gradvis att man skulle göra karriär inom partiet. Att en god socialdemokrat håller sig på mattan. Jag kände mig obekväm när SSU-kamraterna började sin klättring och mötena i SSU-distriktet blev mer och mer farsliknande – jag minns särskilt en gång då vi fick låna en lokal i stadshuset och dåvarande SSU-ordförande i Stockholmsdistriktet satt med en gigantisk ordförandeklubba och tog sig själv på så stort allvar att det var skrattretande. På den tiden kämpade jag för att vi skulle ut från de trånga möteslokalerna och engagera människor i skolan, på bokcafeér. Inte bara inför valen. Tiden rusar ifrån partiet för jag tror inte att de vet hur man gör. Vi kan inte backa tiden och det är meningslöst att tro att det går att hitta tillbaka till folkparkernas era där Folkets Hus var en naturlig samlingsplats. Analysen måste kanske utgå från hur det ser ut idag. Var sker mötena, hur får vi vara med i diskussionen. Jag gick faktiskt med i partiet efter senaste valet då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, för att markera att detta är inte ok. Döm om min förvåning när jag upptäckte att absolut ingenting har hänt på de tjugofem år som gått. Det som var ett hav, som blivit en sjö, som har blivit en damm och som nu mest liknar en uttorkad pöl och jag vet inte om jag kan stanna kvar.

 5. Media (DN, Aftonbladet, Expressen m.fl) har vunnit kampen mot Juholt. Att socialdemokraterna väljer bort honom i detta läge är fegt men tyvärr så typiskt svenskt (där epiteten feg och snål gäller). Med tanke på vad sossarna har för kandidater i nuläget, så är det en minst sagt beklämmande situation. För övrigt är det dags att se åt vänster om sossarna ska ha någon chans i fortsättningen mot moderaterna. Och vill man ta upp fighten med media är det hög tid att skaffa en egen tidning.

 6. Tiden har kommit ikapp Socialdemokratin.Redan Ernst Wigforss formulerade frågan ”vad kommer efter välfärdsstaten”?Debatten har ytterst sällan handlat om efterkrigstidens postindustriella samhälle och Socialdemokratins förutsättningar nationellt och internationellt.Efterkrigstidens Socialdemokratiska partier i Europa och annorstädes ligger nu på ca. 20-25% av valmanskåren och är ett parti bland andra,varken mer eller mindre.I debatten kan man få intrycket att vissa debattörer tror att Socialdemokratin för alltid skall vara ett 35-40% parti,vilket jag tycker gränsar till lite hybris.Jag tror att vi nu ligger på den nivå vi förtjänar och det är bra/illa nog.Det råder nu en Borgerlig hegemoni i samhället med en kolossal makt,”vi” skall naturligtvis inte förvalta och vidmakthålla detta,vi får förlika oss med att nästintill vara tillbakas där vi en gång i tiden började,i kamp mot Borgarsamhället och dess avarter.
  Det är en stor och ädel kamp som är större än pokulerandet om en partiordförande.Partiet är större och uppgiften gigantisk.
  Låt oss anta utmaningen tillsammans.

 7. Ja nu är det Julafton en gång till för Högersossarna! Måtte det gå åt Helvete redigt denna gång…..

 8. Anne, eftersom det ser ut som ditt svar gäller mig så skriver jag en replik. Jag är helt överens med dig om den dåliga partikulturen, den försvinner inte med Juholt det vet vi alla. Vi måste öppna partiet och göra det genomskinligt om vi ska få bukt med köttgryteträngseln.

  Men Juholt föll på egna meriter och det är det som gör mig förbannad. Därför kan man inte som du och flera med dig kvitta hans försyndelser med alliansares. När det gäller bostadsbidragen så var det 5 av riksdagens 349 ledammöter som kvitterat ut felaktiga ersättningar, ”åtskilliga” alliansare var två till antalet och de har också betalt tillbaka.

  Och när det gäller Sälen, förhandlingar med facket, Libyen, pensionärskatten, konferensen i Oskarshamn, mm så är det ju ingen som har läckt ut det. Det är ju uttalanden från honom själv i offentliga sammanhang. Menar du på fullt allvar att det inte skulle få granskas med mindre än att man kallar det för drev?

  Vad hans kulbo har gjort kan inte läggas honom till last. Därför skrev jag inte något om det heller.

  Det som stör mig mest är att det framställs som att partiet svek. Faktum är ju att partiet gång på gång förklarade honom sitt förtroende och svalde klavertrampen. Juholt däremot brydde sig inte, han bara fortsatte i samma stil och visade överhuvudtaget inte det parti, som ymmigt belönande honom, någon som helst respekt eller ödmjukhet. Tvärtom så förväntade han av oss vanliga partimedlemmar att vi skulle samlas till möten där vi skulle skänka honom något sort kollektivt avlatsbrev där hans synder förläts honom. Ett förödmjukande spektakel som jag aldrig sett maken till förut.

  • Anders vad jag tycker om är ärlig debatt. Nej Juholt har gjort misstag. Jag erkänner o instämmer i detta. Vad jag dock säger är att alla övergav honom när han blev vald. folk hoppade av, talskrivare, rådgivare etc som tidigare samlats kring maktens köttgrytor. När båten sjunker lämnar råttorna först. Och det gjorde man som markering att man inte accepterade valet av juholt från dag 1. Med annan hjälp, uppbackning hade kanske scenariot blivit annat. det olyckliga inom socialdemokratin är att karräristerna ser åt vilket håll de skall gå. det har inget inget med partiet att göra eller ev ideologi utan ren skär snikenhet om var man kan stoppa i nosen för att gå vidare. skit samma vem som betalar. Juholt kände helt klart att många som backat Persson mfl tidigare backade han letade människor som ville backa upp honom utan att få det. Jag säger igen ingen partiledare klarar sig idag utan rågivare och stöttepelare, tro mig Reinfeldt skulle utan Per Schlingman vara noll o intet. Att skicka en partiledare på förlåt mig turne är ju så djävla absurt Göran P hade gått ut och mött folket och kovänt genom snygga formuleringar, det hade inte Juholt. För mig är det så här när det finns partimedlemmar som är beredda att sticka kniven i ryggen efter att ha satt upp fingret om var det blåser, är människor som har och kommer att få betydligt lägre förtroende hos mig. Jag räknas inte i mängden, inte ens bland bloggarna inom S i den här frågan, men jag är väljare, gammal SSU:are från Gävleborg o Hudiksvall. En gång lärde jag mig solidaritet och kamp för folket….jag vågade att från yttersta vänster gå till ett mer mer accepterat sätt att slåss. Det är inte Juholt som svikit mig, det är karräristerna och strebrarna inom socialdemokratin. De trolösa och som jag lite surt säger om MP man följer vinden. jag följer ingen vind, sedan kan S bloggare o andra krama varandra om att de har rätt analys. jag möter fotfolket varje dag, över allt…för dem är inte socialdemokratin intellektuella bloggare med fina analyser som håller varandra om ryggen, utan verkligheten från parksoffor. vanvårdade av socialtjänsten, myndigheter och politiker som påstår sig stå på deras sida, ett samhälle som vänt de svaga ryggen för länge sedan. Och det är Socialdemokratins svek.

 9. Ping: Mordet på folket och kärleken till makten | RosenRasande

 10. Ping: HEMIMAMMAS TANKAR – GRATULERAR JAN HELIN, LENA MELLIN OCH WANJA LUNDBY-WEDIN, NI VANN OCH FOLKET FÖRLORAR « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

 11. Kjell Eriksson

  Tack Anne Skaner för en verkligt bra analys.

 12. Jag läste din senaste text och svaret här ovan, Anne, och jag är så mycket överens i det du säger. Håkan J avgång löser ingalunda s problem, det löser möjligen problemet Håkan J, för det var han för oss som jobbar längst ner i partiet och varje dag som du säger möter folk som vill veta, få besked och förstå. Partipolitikens, det gäller nog inte bara s, stora problem, att den ger möjlighet till feta födkrokar är fortfarande kvar, och att många i vårt parti ser hur utrymmet minskar i takt med att opinionssiffrorna sjunker och därför börjar se om sitt hus det är ett faktum. Det du berättar inifrån om Österberg är för djävligt. Men att göra Juholt till en oskyldig gosse som utsätts för mobbing är inte mera sant för det.

  Juholt hade sina vänner och följeslagare, Hultqvist, Ahlin mfl och de fick platserna direkt. Och det var nog i lika hög grad Juholt som kickade som att folk lämnade. Att Sahlins krets lämnade var ju inte konstigt, Juholt var ju den förste som gick ut och krävde att alla i partiedningen skulle ställa sina platser till förfogande. Min första stora undran blev när jag såg hur han rensade ut alla med utländsk bakgrund. Det slutade med att förtroenderådet till slut bara hade 1 ledamot kvar med utländsk bakgrund. Sedan försvann kvinnorna ur den närmsta kretsen. Och allt det här var Juholts val. Jag tyckte att det var märkligt och skrev om det, reaktionen var obefintlig.

  Mycket kan säkert sägas om Juholt, men någon politisk oskuld är han inte, född in i rörelsen och uppfostrad av den sedan barnsben som han är.

  Jag vet inte om du räknar mig till de bloggare som kliar rygg, men jag har då aldrig lättköpt placerat mig med vinden i ryggen. I stället så har jag nästan varje gång låtit intrycken av vad folk säger på gatan till mig när jag pratar politik eller något som har hänt på Arbetarkommunens möte var nyckeln till det jag skriver om. Jag har grävt bakom mediastormens yta och varken fallit platt för kvällstidningarna eller partiledare. Det betyder inte att jag har rätt alla gånger, men mina åsikter baseras i vart fall på ett sätt att tolka verkligheten. Det kan alltid diskuteras, men det är ju inte det som verkar intressera mest. Nej färdigtuggade ideologier och en tillyxad verklighet som passar in i ideologin verkar vara det som är störst efterfrågan på. Med ett intellektuellt klimat på den nivån får vi också de partiledare vi förtjänar och den politiska partikultur du sätter fingret på. Jag glömmer inte i första taget hur jag som ny medlem blev utskrattad och placerad på kufbänken när jag påstod att valets viktigaste fråga var makt, att medborgarna har förlorat makten över sin vardag i välfärdssystemen.

  • Hej Anders alltid så kul att diskutera med dig. Nej Juholt var ingen dununge, men faktum var att alla de ha försökte rekrytera sa nej. Visst han rensade och gjorde i min ögon märkliga val precis som invandrare och kvinnor. Men frånsett det så kanske han tänkte sig ett lojalt gäng kring sig för att inte gå Mona S vägen till mötes. Helt klart som politiken ser ut idag lite paranoid periodvis schizofrenisk verkar det ligga i tiden att bygga sin egen arme. Det har ju också gjorts i de andra lägren. Då kan man säga även du min Brutus. Anders jag trodde inte Juholt skulle hålla som STatsminister. han var för vinglig och helt enkelt opåläst. Jag minns hur media dagen efter att han valts som ordförande börjde ifrågasätta Juholts utbildningsnivå. Nej den var väl inte mer än försumbar, men faktum är ju att utbildningen inom den nuvarande regeringen inte heller med några få undantag är särskilt hög. Skickligheten ligger i att välja sin arme och att se till att staben är påläst och skriver rätt saker. Men det jag kan känna är skit är sättet att fimpa någon på eller var han ditsatt för att skapa kaos och oreda? När jag bodde i Fagersta, det var under stålkrisen, tillsattes en VD enbart med syfte att lägga ner verksamheten på Hässelby Gymnasium, en väl fungerande lite förortsskola fick en rektor vars enda syfte var att lägga ner. så kanske om jag nu är paranoid börjar tro att Juholts tillsättning etc handlar om att andra krafter skall ges väg. Nej jag tror inte det självklart, men man kan avsätta på olika sätt. I det här fallet hade det varit snyggt om det skett i tysthet fram tills att det var klart. MEN den stora frågan idag är hur återger man förtroendet till den del av folket som blir mest skadat. Det finns en räcka med problem att jobba med som nu kommer att ligga i träda tills vidare. Vet du Anders jag tror att många av S-väljarna kommer att välja vänstern.

 13. Ja någonstans måste ju alla dessa människor gå, från 36% till 24 är ju en tredjedel, några hundratusen väljare blir det väl. Några går til V, jag är inte säker på att det blir så många kanske, andra till MP, något fler tror jag men sedan är det ju buffe för andra borgerliga partier, ett uppfriskat, björklundbefriat folkparti kan plocka liksom centern. Men så finns ju också möjligheten för s att börja plocka tillbaka sina folk. Det handlar ju om politik, få relativt välmående grupper med jobb och lite sparat på banken att gå tillsammans med de som inte har mycket, jag är fortfarande att frågan om makt och delaktighet är vinnare i bägge grupperna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s