Äga sin bostad ja om du är frisk och inte behöver hjälp

Någon djävla ordning måste det ändå vara i Nya Moderata välfärdsSverige. Har den svenska regeringen förlorat allt vad empati och mänsklighet innebär. Det är helt klart att se över socialbidragsreglerna för ekonomiskt bistånd. När barn drabbas av kallsinniga regler borde även den mest hårdhudade Alliansregering vakna och inse att något är fel.

Vi har en regering som säger att det är fint att äga sin bostad. Det är demokratiskt och innebär makt över boendet. Därför har man låtit sälja ut en stor del av allmännyttan och satsat på bostadsrättsbyggande i Sverige. Vad som inte sagts i sammanhanget är att som bostadsrättsägare måste du vara frisk, ha friska barn och aldrig komma i en situation där du behöver hjälp av samhället. Samma sak gäller villaägare.

För det är exakt vad som händer. Bostadsrättsägare är rättslösa gentemot det sociala systemet. Socialbidrag betalas bara ut till den som hyr sin bostad. Att äga är att ha tillgångar och socialbidragstagare får inte äga smycken, ärvda saker som kan omsättas i pengar frågan är om inte också vigselringarna måste säljas innan man får hjälp.

Sverige har barnfattigdom, detta förnekar iof sig regeringen man talar om att tvärtom har barnfattigdomen minskat. Trots detta fortsätter samhället att vräka barnfamiljer och i detta fall där ett barn varit dödligt sjuk i canser utmäter kronofogden glatt både inventarier och bostadsrätten. När Emelie fortfarande var så sjuk att det var tveksamt om hon skulle överleva betalade samhället ut 14000 kr i tillfällig föräldraersättning. Men dödsrisken var avklarad sjönk bidraget till 6 000 kr/månaden.

”men när tumören var bortopererad ansågs inte längre tillståndet livshotande för dottern. Då övergick försäkringskassan till att betala ut vårdbidrag på 6 000 kronor per månad. Sedan 2008 har skuldberget vuxit. Det har gått så långt att familjen nu tvingas lämna sin bostad. Under hösten har de bott i en sommarstuga utan rinnande vatten. – Kronofogden har mätt ut våra ägodelar och bostadsrätten är ute för försäljning, säger Pernilla.”  Och dottern Emelie vädjar att få behålla sin hund, risken är ju faktiskt stor att Kronofogden också säljer hunden om den är renrasig.

I Expressen skrivs följande  ”– Det är inte tänkt att man ska leva på vårdbidrag, säger Monica Svanholm. Monica Svanholm uppger att det finns andra ersättningar som kan komplettera vårdbidraget, till exempel a-kassa och assistansersättning.” A-kassa har Pernilla Lörhammer inte rätt till eftersom hon måste vara hemma med Emilie och därför inte kan vara inskriven hos arbetsförmedlingen.

”Hon hoppas på assistentersättning, men när den kan komma är oklart.
Att hon inte sökt det tidigare beror på att hon fått höra från sjukhuset att hon inte har rätt till det. – De sa att jag inte kunde bli assistent, säger Pernilla Lörhammer.”

Verksamhetsansvarig på Försäkringskassan, Monica Svanholm,  hänvisar till regeringen och säger att det inte är ovanligt att familjer med sjuka barn får sina inkomster halverade på grund av vårdbidragssystemet. ”– Vi är medvetna om att systemet med vårdbidrag är förlegat. Det är låga belopp, men det är upp till lagstiftarna att se över systemet.”

Ja men tjänstemän med lite civilkurage kanske skulle påpeka detta till just lagstiftarna att situationen är ohållbar och att familjer tvingas ut på gatan. I det här fallet är socialbidrag inte möjligt eftersom bidragstagare inte får äga mer än kläderna de har på sig. Numer görs raider i kylskåp och skafferier så att ingen har gömt undan en liten godbit. I det här fallet borde självklart socialtjänsten träda in med ekonomisk hjälp även om familjen äger en bostadsrätt. Det är ju sjukt att man kan få hjälp först när man bor på gatan.

Helt kallt räknar jag med att den hjälp familjen erbjuds blir i form av att barnet placeras i av kommunen vald fosterfamilj, som utåt sett ser frivillig ut, men som underförstått handlar om tvång. Detta då familjen inte kan ta hand om sitt barn och saknar godtagbar bostad för ett sjukt barn. Ok jag överdriver, men vad är det för samhällssystem där inte byråkratins kvarnar kan stanna upp under tiden som Emelies familj letar lösningar. Vi lånar ut pengar till krisen i Europa, vi stöttar bankerna, vi ger pengar till företag som köper upp samhällsägda företag. MEN VI kan inte bistå familjer som på grund av sjukdom hamnar i ekonomiskt dilemma.

I dagens Sverige betalar, sjuka, barn, handikappade och äldre priset för skattesänkningar åt medelklassen. Men när gruppen som fått sina skatter sänkta hamnar i en situation där de behöver hjälp kanske de önskat att skatte-sänkningarna inte genomförts. För hur mycket pengar sjuksköterskan än får kvar i lönekuvertet varje månad, sjukdom är något vi inte rår över inte ens hos den prioriterade medelklass.

 

 

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige

6 svar till “Äga sin bostad ja om du är frisk och inte behöver hjälp

 1. Mycket bra att det skrivs om det här och att du tar upp det Anne då många läser här.
  Det här har jag och många med mig försökt att berätta ute i samhället sedan 2008 genom demonstrationer och massvis av info till alla politiker. Det är faktiskt så att de vet om det här och inte som du skriver att de borde få veta det.
  Vi genom resurs.ning.com har också försökt att få till en debatt med regeringen om de här problemen men de vägrar totalt. Vi har sparat ett svar från Alliansregeringen att de tackar nej till inbjudan därför de vill inte debattera med dem som tycker annorlunda!!!!!!

  Vi har också försökt att lura till oss en liknande debatt och varit på gång att lyckas men så fort de har förstått vilka som kommer har de lämnat återbud i sista sekunden.

  Nu kanske du förstår varför jag mår så dåligt och inte orkar komma på träffarna. Kunskapen om det här och att vi är många som försöker trösta dessa drabbade som sökt sig till Resurs tar på krafterna plus att vi själva är sjuka och drabbade på olika sätt.

  Läs mitt inlägg efter ditt, om inte Aftonbladet har tagit bort det. Men jag har sparat och kan skicka det.

  Det är verkligen i sista stunden om folket vaknar och inser vad det är regeringen har ställt till med i vårt fina samhälle (tidigare) som vi alla har varit med och byggt upp.

 2. De finns dom som är värre än Morderaterna;

  ”Går ut på att du en summa pengar för hela livet av staten, så kan du göra precis vad du vill med dessa. När de förbrukats får du klara dig själv helt enkelt”

  Länk http://arbetslinjen.blogg.se/2011/november/sagt-av-dem-som-skapat-bidragssystemet.html

 3. allt detta kring pernilla e bara skit… leta efter information lite bättre innan man målar fan på väggen. Av det hon säger är bara hälften sant. Synd att hon kan verkligen göra sitt barn till offer.

  • Du som skriver borde väl i så fall modifiera hennes sk osanning. Vem är du som utan mer information än mail och förnamn uttalar dig kring Pernillas fall. jag låter din kommentar stå i förhoppning om att den motsägs eller kommenteras mer.

   • Här borde man nog kollat efter mer information innan allt detta gått i tryck.Kronofogen mäter inte ut utan anledning. Detta är helt självförvållat av en person som är sjuk och behöver hjälp. Sorgligt att ett barn ska komma ikläm. Dag för henne att börja jobba tycker jag.

   • anne skaner

    Majalisa din arrogans är otrolig, det handlar inte om att börja jobba. Det handlar om ett barn som varit sjukt en längre tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s