Kritik mot omhändertagande o sämre familjehem

Statistik från Socialstyrelsen visar att kommunerna gör felaktiga och för många omhändertaganden av barn. Vidare kritiserar man den låga kunskapen ute bland socialsekreterarna som ligger bakom besluten.

Uppgifterna har lett till skarp kritik från Socialstyrelsen, som anser att kompetensen bland socialarbetarna är för låg för att de skall klara av att göra rätt bedömningar. -Det är alarmerande, det borde vara de mest kompetenta som beslutar, säger Mikael Thörn, inspektör Socialstyrelsen.

Äntligen, suckar nog många av dem som blivit drabbade och i åratal försökt få rätt mot socialförvaltningarna ute i landet. Inte minst Tessan som jag skrev om i föregående inlägg känner nog att det finns en viss upprättelse i den utsatthet hon befunnit sig i. RebellRobban kommenterade, inte ett dugg förvånad. Men det finns en fara i att bokstavligt tolka alla ingripanden som fel, vilket många nu kommer att göra. Det handlar inte om att inte omhänderta barn utan att utredningar och underlag måste vara mer professionellt och bärande både vad gäller anledningar och inte minst placeringens tid etc. Jag tjatar i vanlig ordning vidare om att Sverige måste ha nationella riktlinjer för när barn omhändertas, det måste vara likvärdiga skäl från norr till söder. Detta borde vara en konsekvens av Socialstyrelsens kritik att börja arbeta fram material för detta.

Det kommer att finnas skäl för att omhänderta barn och barnperspektivet måste alltid ligga till grunden för alla beslut som tas. Ibland är barnperspektivet att barnet mår bättre av att stanna i sin familj och att familjen får stöd och hjälp för att klara situationen. Vissa familjer kommer inte att godkänna sk hjälp, här måste till ett mellantvång. Inte vilande hot som idag att om du inte går med på detta frivilligt tar vi LVU på barnet. Vilande hot innebär att föräldrar inte har annat välja på än att acceptera att barnen placeras utanför hemmet. Ett mellantvång innebär t.ex att föräldrar måste acceptera den hjälp och stöd som samhället erbjuder.

Nästa steg är samhällets insatser i familjer som behöver hjälp. Det är en pedagogisk fråga om hur hjälpen skall se ut. Det kan knappast som vissa fall vittnar om handla om barnen får gröt eller fil på morgonen.  Hjälpen måste innebära ett stöd både till barn och familj i akt och mening att det i framtiden skall fungera. Här behövs insatser,  vilket jag inte alltid tror handlar om socialtjänstens folk, utan av människor som förmår att skapa kontakt och närhet till den familj det handlar om. Förtroende och tillit är det mest viktiga egenskaperna i arbetet med att hjälpa människor. Kring detta har jag en del tankar som inte ryms här.

Parallellt med kritiken säger FR Familjehemmens Riksförbund att man har svårt att få bra familjehem, kraven sänks. Maria Larsson, barnminister i Regeringen säger att kommunerna måste rekrytera familjehemmen, att man måste minska på sk privata företags rekryrtering av familjehem. Detta har jag också tidigare tagit upp som en fara, eftersom privatrekryterade familjehem inte har samma kontroll som dem som kommunerna själva rekryterar. Familjehem är inte en privatekonomisk/riksbolagsinsats det handlar om att jobba med barn och ungdomar i utsatta situationer där samhället har det yttersta ansvaret. I morgon skall jag föreläsa inför socialarbetare och socialpolitiker i Malmö, om just kvalité i familjevården bl.a Det känns så oerhört positivt och jag hoppas innerligt att jag kan ge dem lite erfarenheter från andra sidan och stärka deras självförtroende. Det senare tror jag allt fler socialsekreterare brister i, inte minst mot att man själva inser att vare sig tid eller kunskap alltid räcker till. Vi behöver socialarbetarna och de i sin tur behöver och har rätt till mer utbildning och kunskap från såväl forskare som oss på andra sidan. Slutligen uppmaning till Regeringen: Gör om LVU – ta tillvara Barnskyddsutredningen och arbeta för en helt ny lag när det gäller familj, barn och ungdomar.

 

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Newsmill

 

Ett svar till “Kritik mot omhändertagande o sämre familjehem

  1. Therése/Tjörn

    Hej ! Igen . Det man hör ifrån sociala myndigheter i radion i lördags, handlar bara om makt . Jag hoppas nu att Norrköpings-kommun tar tag i detta och tar ansvar och att dem nu får en anmälan på sig och att Tessans social-sektr som tog pojken i från henne blir avskedad från sin tjänst. För hon verkar ju inte fatta nånting . Det måster ju finnas gränser och särskilda grunder varför man omhänderta både dottern och sonen. Men som tur är fick hon tillbaka tösen. Men pojken skall hem också. Men bara för Tessan sökte hjälp hos dem på sociala för att få ekonomsikt hjälp, som vi även andra har rätt till i samhället att ansöka om . Men för det behöver hon väl inte vara psykiskt-sjuk . Socialen är väl ingen läkare? Tänk ! Vad många vi hade haft då som söker hjälp bara för just det . Kan ju inte vara så om man typ har blivet arbetslös etc.? Nej ! Det som hände när hon var liten skall inte tas upp i detta här sammanhanget . Tessan är ju friskskriven utav utbildade läkare och psykologer. Hon har fått respons ifrån fritids personalen . Sonen springer fram till sin mamma och längtar efter sin mamma och hans syster och undrar när han får komma hem så klart. Sociala gör barn mer oroliga i detta läget en att dem hjälper . Han förstår nog inte detta en och tror att mamma inte vill ha han hemma eftersom han inte får komma hem . Man hörde ju att han frågar om när han får komma hem ? Ja ! Vad säger man som ett god-hjärtat till mamma då ? Nä! Men mamma får komma hälsa på i stället . Ja ! Hon får hälsa på han en gång månaden och då skall det ske med bevakning . Får han närhet då av sin mamma ? Svar: Nej ! Till alla barnfamiljer . Tänk er själva i ”Tessans” situation . Skulle du/ni som hon gjorde ,våga ta den risken i dagens samhälle .Om ni hamnar i knipa och måste ansöka ekonomiskt stöd till sociala myndigheter och få vara beredda på som dem gjorde med Tessan att dem bara så en dag kan ta era barn en dag då man minst anar . Bara för att socal-sektr råka känna Tessan och har haft med henne att göra sen tidigare i hennes liv då hon var barn själv och kansken råkade utför då väldigt känsliga saker då som hon själv inget kunde hjälpa . Men som nu då när man nu är i vuxen ålder och vill söka hjälp . Så sitter hon kvar hon som var med då på den tiden med och har hand om henne en idag. Efter allt detta så tar hon Tessans son för hon kan ju vara sjuk ,tror dem. Men ! Ge er nån gång. Sociala myndigheter med era makter . Heja ! Tessan .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s