Siden – Sammet – Lump på svensk arbetsmarknad

Astra lägger ner i Södertälje. 1000 till 1200 jobb försvinner, alla är sk kompetenta jobb med högutbildade anställda. Inga problem kom till tals genast genom stöd av Jan Björklund som kände sig föranledd att försvara denna utsatta yrkesgrupp. Tidigare har ju Centern funnits på plats när det krisat som i Trollhättan, men där handlade det om vanliga sketna bilarbetare, inte akademiskt skolade forskare som står högt i kurs hos herr Björklund. Är det inte lite typiskt billig lower class som tar sig upp och blir beundrare av den intellektuella eliten… För vem kan väl älska en bilarbetare eller beundra montörerna, konstruktörerna på SAAB. Alltså Centern får rädda Trollhättan och Folkpartiet Södertälje.

Om vi nu läser handlar det om 1 000 kanske 1200  tjänster i Södertälje och Mölndal. De områden som främst berörs är stödfunktioner och administration, samt nedskärningar inom produktionen. Ok administrationen är väl inte allt igenom högutbildade forskare eller akademiker och på produktionssidan lär det finnas ganska många medelmåttor.  Jo forskningen försvinner och har så gjort under många år…sakta men säkert.  Men Jan Björklund värnade inte om den grupp som troligen inte erbjuds jobb i kraft av att vara ”högutbildade”. I TV sa Jan Björklund att de som blir utan jobb i Södertälje kommer att få nya jobb ganska omgående på grund av sin kompetens och utbildning.  Märkligt att forskningen försvinner från Sverige trots allt stöd i pengar, skattesänkningar etc…borde inte Sverige nu vara drömlandet för forskningen? En nobellpristagare i Kemi drömde visst FP om inför valet för 8 år sedan…

Forskningsområdet inom neuroforskningen är svårt rent generellt och framstegen har varit få. Och området råkar ligga i Sverige.
Tobias Krantz är svenskt näringslivs chef för forskningsfrågor…han säger rent ut att det var ”En kalldusch och ett dråpslag för Sverige som forskningsnation”.Han tar också död på den sega myten om att  ”Sverige står starkt när det gäller kunskapsintensiv verksamhet”. Tobias Krantz har inte för inte, varit moderat minister – han säger rent ut sänk skatterna.

Låt oss förflytta oss till Torshälla. En liten ort i Sörmland som lever på sitt stålverk. De har inte så långt till Eskilstuna låt detta vara i minnet.  Outokumpu finsk ståljätte köpte för flera år sedan upp det mesta av svenskt stål, omstrukturerade, lade ner och flyttade. Torshälla/Sörmanland  tillsammans med Långshyttan och Avesta i Dalarna har varit lite av nerven kring tillverkningen av  kallvalsade rör…i Långshyttan bor ca 1 200 invånare i Torshälla ca 7 000. Långshyttan har så länge jag kan minnas levt på sin Stålindustri. Det har ändrats och tunnats ut genom åren, men överlevt.  Totalt berörs cirka 600 anställda i Långshyttan och Torshälla av ändringarna inom Outokumpo. Men om vi räknar kringverksamhet handlar det snarare om 2 000 som berörs av uppsägningen.

Bakgrunden till detta är,  att Outokumpo planerar att gå samman med tyska ThyssenKrupp och i den affären vill Outokumpo rädda sin finska verksamhet. ThyssenKrupp säger på sin hemsida att det finns en överenskommelse om att Inoxum, ThyssenKrupps ädelstålsdel, ska slås ihop med Outokumpu.

Men det intressanta är att vare sig Näringsminister Lööf eller forskningsintresserade Jan Björklund skyndat till stålarbetarnas försvar. Inga löften om pengar, insatser…ja inte ens en liten ministerkommentar. Nä jag vet…en liten djälva stålverksarbetare i Dalarna vad har väl de att mäta sig mot den fine forskaren på Astra i Södertälje… Minns ni ramsan Siden, Sammet Lump

Forskare Astra Siden

Bilarbetare Trollhättan Sammet

Stålverksarbetare Långshyttan Lump

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Newsmill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s