Äntligen, socialchefer i Stockholms län skriver ut – socialtjänstlagen ger utrymme för godtycke

”Otydlig lagstiftning och riktlinjer gör att socialförvaltningar runt om i Sverige bedömer barn och familjer mycket olika. En barnavårdsutredning, som ska inledas snarast möjligt efter att en anmälan har kommit in, är en mycket stor affär – ett stort integritetsintrång som inte bör genomföras om det inte är nödvändigt. En utredning är en myndighetsutövning, och ett beslut om att utreda kan inte överklagas.”  Så skriver sex socialchefer inom Stockholms Län,  varav ordförande för Sveriges Socialchefer, Lotta Persson är en. Äntligen säger jag och säkerligen många med mig som skrivit om detta i flera omgångar, i debattinlägg, på bloggar och på Newsmill. Det rättsosäkra läget som gäller för barn och familjer är enligt skribenterna oroande och det saknas nationella riktlinjer.

Vidare utreds barn och familjer som inte skulle behöva utredas eller ens bli föremål för sk förhandsbedömning, medan barn som skulle behöva hjälp lämnas där hän. I augusti 2011 skrev jag  ”Det behövs nationellariktlinjer för omhändertaganden av barn”, på Newsmill. Många läste men inga reaktioner.

Det finns vare sig tydlig lagstiftning eller evidensbaserade riktlinjer kring vad en förhandsbedömning är, vilken information om barnet och familjen som den ska innehålla eller vad utredaren ska fokusera på. Situationen är mycket angelägen – vi måste vara säkra på att vi når fram till de mest utsatta barnen.”

Barnskyddsutredningen drog slutsatsen att ”Socialstyrelsen bör utarbeta vägledning för att uppnå en mer likvärdig bedömning av vilka typer av anmälningar som i normalfallet bör föranleda en utredning.”  Socialförvaltningarna har under åren utvecklat egna rutiner och sk förhandsbedömningar, det finns idag nästan lika många rutiner och metoder som det finns socialförvaltningar, skrev debattörerna, jag vill utöka med att det finns lika många bedömningar som det finns socialdistrikt och socialsekreterare, för skillnaden är oerhört stor också inom ett och samma socialkontor.

Jag hyser stor respekt för LOTTA PERSSON, Botkyrka Kommun, BRITT-MARIE KARLÉN förvaltningschef, Huddinge kommun, GILDA JOHANSSON socialdirektör, Södertälje kommun, INGELA EVEGÅRD vård- och omsorgschef, Nykvarn kommun. För det som sker här är exakt vad som efterlysts – kom fram – tyck till. Försvara er gör vad som helst. Här handlade det inte om försvar,  här handlar det om en öppen och ärlig självkritik mot egna förvaltningar  och distrikt.  Men också en svidande kritik mot politiker och Socialstyrelsen. Vad som gör mig glad är att de efterlyser Barnrättsutredningen och hänvisar till de förslag som finns i den som ökar barns trygghet, graderar socialtjänstens insatser för barn och familj.

Jag fick i mailen ett dokument från Mamman i Mark, ett dokument på tre sidor som hon skicka till Riksrevisionen,  för bedömning och där hon jämför bristerna inom äldrevården. ”Fick av en händelse se att ni kritiserat regeringen 2008 vad gäller äldreomsorgen. Det var för bl.a. för bristande kvalitet, att de inte hade skaffat sig tillräcklig kunskap om hur äldreomsorgsmarknaden fungerar – tillfredställande. Jag hittade den och läste och får säga att jag känner igen det mesta men då inom socialtjänsten.” Utdrag ur brev till Riksrevisionen.

Mer ur brevet  ” Tidvis får jag ett barn i veckan som verkar omplaceras utan grund. Jag har kontakt med ca 30 biologiska familjer som också utsatts för inkompetens och som förlorar sina barn i vad som verkar vara utredningar som inte håller måttet.  Jag har alltså kontakt med både familjehem, biologiska hem men också socionomer, utredare advokater, domare och andra experter. Alla vittnar om samma problem. Alla har vi sett samma saker även om vi så att säga sitter på olika stolar. Då är det systemfel det handlar om och det är som sagt utbrett. 

Det som står skrivet i Brevet är samlad evidence inte ur forskningen men väl ur verkligheten, för så ser det ut. Bara i Stockholm möter jag föräldrar och barn som utsätts för de mest märkliga anklagelser och utredningar. Utredningar som ofta saknar grund och aldrig borde ha startats. Fallet Tessan i Norrköping är typexempel på social korruption i en kommun där man låter en socialtjänsteman som inte gillar Tessan och som hade hand om hennes placering som barn,  utreda Tessans lämplighet som förälder och tvångsomhändertar hennes son. I ett radioprogram anklagas dessutom Tessan  av socialsekreteraren för att ljuga om sin tid på familjehemmet.

RebellRobban har i flera år bett om en förklaring om varför hans son omhändertagits utan att han ens får en chans att visa de förändringar han gjort och hur han behandlas värre än en förbrytare när han träffar sin son. Farsta Stadsdelsförvaltning anser inte att de har skyldighet att upprätthålla sonens rätt till sin biologiska förälder.

Vi skulle kunna rada upp massor av felaktiga och oövertänkta ingripanden, men jag hittar ytterst få eller inga beskrivningar av insatser för barn och familjer som behöver hjälp. Begreppet insatser och stöd existerar inte ute på socialkontoren. När jag för några dagar sedan var i Malmö och föreläste för socialsekreterare och politiker i Malmö Stad, sa en av deltagarna på lunchen, helt kallt ”kritiken mot oss kanske är befogad”. Ja förvisso, kritiken är oftast befogad, men jag kan ändå inte låta bli att värna om en yrkesgrupp som utbildat sig och en gång trott på möjligheterna att genom sitt jobb hjälpa människor, idag utgör spottkoppar för de människor som hamnat i socialtjänsten rätt eller orätt. När lärarna i Sverige fick utstå skit, klev Metta Fjelkman fram och tog över. Hon försvarade sina medlemmar med näbbar och klor. Fel eller rätt, men hon visade att hon fanns för medlemmarna. Socionomförbundet,  är trots att de har Sveriges mest utskällda yrkeskår, den mest tysta och stumma fackförening som finns idag.

När då socialcheferna i flera av Stockholms Läns tunga kommuner träder fram och öppnar porten till debatten, är det bara att tacka och ta emot. Inte skälla,  inte anklaga utan nu tillsammans börja arbeta för konstruktiva förslag och idéer. Här tror jag att Brukarmedverkan är en nyckel till nytt arbetssätt. Parallellt med förbättrad utbildning, en karriärstege i kommunen, garanterad vidareutbildning och självkart bättre löner,  kan vi få en socialarbetarkår som orkar med sina jobb och inte minst vinner förtroende hos allmänheten. Vi behöver politiska beslut på Regerings och Riksdagsnivå som driver Barnrättsfrågorna, ger frågor om barn lika stor tyngd som att bygga tåg och motorvägar. Utan barn och utan samhällerlig omtanke om barnens väl och ve har vi heller inga behov av att bygga vare sig järnväg eller motorvägar.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

 


Annonser

One response to “Äntligen, socialchefer i Stockholms län skriver ut – socialtjänstlagen ger utrymme för godtycke

 1. Reblogged this on RosenRasande and commented:
  Föreningen Sveriges Socialchefer
  http://www.socialchefer.se
  Lotta Persson berättar om hur svårt det kan vara att komma igång med en konstruktiv dialog om hur socialtjänstens verksamhet ska utvecklas. Hon berättar också om Botkyrka kommuns varumärkesarbete.
  5Gilla · · Dela
  Anne Skaner Ur Lottas Blogg: En del kanske tycker att det är fel att gå ut med debattinlägg där vi ser objektivt på hur vår verksamhet kan bli bättre, eftersom det drar fram mycket ilska hos människor som känner sig felbehandlade. Jag tror dock att med…Visa mer
  för 12 timmar sedan · Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s