Stämma staten – dyrt och omöjligt!

Englas mamma har beslutat stämma svenska staten för att polisen inte undersökte tips om den mördare som tog livet av Engla. I en tidigare mordutredning friades Anders Eklund vilket gjorde att kunde döda igen. Carina Höglund, Englas mamma, anser att staten brustit i ansvar. ”– Jag är en människa som tycker att rätt ska vara rätt, säger Carina Höglund.”

Jag hörde intervjun med familjens advokat på radion där hon sa att hemförsäkringens rättsskydd täcker upp till 120 000 kr, sedan måste Carina Höglund ta av egna sparade pengar. Det intressanta som advokaten sa var att människor är näst intill chanslösa mot staten och myndigheter rättsligt. De låga belopp som hemförsäkringen täcker har legat still i flera år och det verkar nästan medvetet att inte höja nivån. Men även om gränsen höjdes skulle den aldrig täcka kostnaden mot Staten eller ens kommunerna. Myndigheter har alla fördelar på sin sida även om de har rättsligt/juridiskt fel.

I Englafallet kan jag förstå upprördheten från föräldrarna och om man nu har den ekonomi som behövs för att driva ett mål mot staten, okej. Men om man förlorar i slutänden står de också där med Statens kostnad.

Jag tänker osökt på Peter Lindberg i Vanvårdad och Bortglömd som provat att driva ärenden mot Stat och Kommun, där villkoren varit ungefär desamma. Hemförsäkringen som grund. Ja givetvis 20 % motsvarar självrisken, hamnar hos försäkringstagaren att stå för. Här handlar det inte om medlemmar eller utsatta som sparat för rättsliga processer, här handlar det om lurade ur vanvårdsgruppen som tror att de skulle kunna få 1,2 miljoner av svenska staten. Vilket alla vet som sysslar med juridik är näst in till ogörligt.

Förväntad ersättning på 1,2 miljoner kan bli den summa man blir skyldig Kommunerna istället. Om det överhuvud taget kommer upp. För precis som i Englafallet handlar det om civilrättsmål och det finns trots allt mer substans i Englafallet än i Peter Lindbergs märkliga stämning av sveriges kommuner.

Det är tragiskt att det skall vara så svårt att ställa myndigheter och Stat till svars för begångna misstag. Medborgare får ofta ge sig när de har fel utan möjlighet att få sina ärenden prövade, när Stat/Myndighet står på svarandesidan. De myndigheter som har bäst möjlighet att bedriva maktmissbruk/myndighetsmissbruk är Skatteverket, Kronofogden och Försäkringskassan. Numer har även parkeringsbolagen hamnat i facket att kunna missbruka sitt utövande, eftersom ytterst få orkar eller våga driva misstänkta fel mot parkeringsbolagen.

Men när människor som själva tillhör gruppen utsatta av samhället inte drar sig för att utnyttja och inge falska förhoppningar till andra är det ändå värre. Och när man använder sig av smått infantila ideer, som att anmäla valda politiker i Riksdagen blir det än värre. I dagligt tal kallas detta rättshaveri, i Englafallet finns en önskan om att ändå bringa klarhet i hur polisen och domstolarna borde arbeta.

Jag tror tyvärr att Englas familj är chanslös, men som Carina Höglund sa i Radion, det handlar inte bara om oss det handlar om andra som kan komma i samma situation. En god men dyr tanke, som i nuläget känns förlorad.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen

3 svar till “Stämma staten – dyrt och omöjligt!

  1. kolla tv 4 news intevjun ,det finns mera kött på benen i den här stämnings ansökan än vad mång har förståt ,men vist är det ändå små chanser att vina målet . frid Carina

  2. Lagen har väll inget med rättvis att göra. Snarare till för staten, mot den lilla människan. Inget mer. Inget mindre. Det är ju bra den lilla människan som sak ha ansvaret i alla lägen och håll fanan uppe för kung och fosterland medan staten plundrar allt den kan.. Vad är skattesäcken till för ? Miljarder rullar ut i konstiga verksamheter som inte folket ska vara instta i. Se budgetpropositionen. Och frågar man regeringen så får man inga svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s