Förbud, förbud, förbud…enklare än att skapa lösningar

Som medborgare är du hårt kontrollerad. Parkera fel och du får böter. Missa skicka in deklarationen i tid, du får pålagor. Glömt att betala en avgift, du får påslag. Sveriges största kontrollmyndigheter, Kronofogden och Skattemyndigheterna är de två instanser som har oinskränkt rätt att kliva in i privatlivet och kontrollera dig till sista millimetern.  Nu vill Beatrice Ask, moderat justitieminister införa förbud mot fotografering av makthavare. ” I sommar vill högerregeringens justitieminister Beatrice Ask strypa rätten att fotografera pinsamma situationer. I Asks värld kallas det för kränkande fotografering och det vill hon och hennes regeringskamrater förbjuda från 1 juli i år, 2012. Medier har varnat för konsekvenserna av en sådan lag. Ask försöker inbilla oss att det går att ha en sådan lag och samtidigt ha fri press.”

Det innebär att dokumentera politiker och sk offentliga personers övertramp på bild blir olagligt. Jag inser med all tydlighet att i nästa steg vill Beatrice Ask förbjuda att också skriva om övertrampen, politiker och offentliga personer skall självklart inte behöva figurera i obehagliga situation där medborgarna får en annan bild än den offentliga. Tycker egentligen att detta ligger i linje med Moderaternas och Alliansens kamp mot Public Service. Bara tanken att TV 4 lobbar för att SVT inte skall få sända underhållning på helgerna vittnar om hur man sakta stryper det offentliga lilla rum som finns kvar.

Ask borde istället lägga ner mer arbete på pinsamma publiceringar på internet där det läggs ut bilder av unga människor vare sig de vill eller ej. Där mobbing och förtal får frodas fritt utan att  rättsväsendet gör något.

Och vad gäller Public Service borde regeringen istället ägna sig åt hur en bra fungerande Public Service kan överleva i kampen mot alla eländiga reklamkanaler där utbudet blir allt mer utarmat.

När det gäller förbudstanken, förvånar det mig eftersom Moderaterna anser sig vara ett frihetsparti där individen har ansvaret och minsta möjliga myndighetsinblandning. Man säljer ut hela Sverige till privata näringsidkare, finansierat med skattemedel, men det är helt okej att stifta förbudslagar mot det fria ordet/bilden.

läs gärna mer i andra bloggar om 

4 svar till “Förbud, förbud, förbud…enklare än att skapa lösningar

  1. Vill bara säga att förslaget om fotoförbud har dragits tillbaks då riksdagspartierna inte godkände förslaget.

  2. Ping: Fotografering förbjuds och ny polisdatalag ger större möjligheter till övervakning | Anna Vikström

  3. Ping: Smygfoto på Ask gör sig inte… | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s