Mesallianser och fraktioner hör inte hemma i demokratin

Demokrati är en röst per människa. Att fritt utan påtryckning få välja det man själv finner rätt. Ingår man i en förening, politiskt parti kan det också vara på sin plats att ha med sig i backfickan vad medlemmarna tycker som inte deltar i en kongress eller på ett årsmöte. Inför Samhällets Styvbarns årsmöte gjorde jag några förslag till motioner och förändringar, som jag tyckte borde kunna diskuteras i min lokalförening. Skickade ut det och tog även upp det på styrelsemötet med Styvbarn. Vår dåvarande organisationssekreterare tyckte dock inte att några frågor skall diskuteras i lokalföreningarna och att de valda ombuden skall vara fria att rösta som de vill.

Det innebär att man kan åka på ett årsmöte, stämma eller kongress och rösta tvärtemot vad eventuellt hemmavarande medlemmar tycker eller önskar.  För mig har politik en gång i världen varit roligt. Det var kul med debatter och evigt bollande av tankar och ideer. Däremot har politiken den motbjudande baksidan att den bygger på mygel och kamratföräderi. Man säljer sig till den grupp som ger mest i utbyte och förmåner. Vänskap förstörs, rykten sätts igång för att bredda vägen. Det är inte det bästa som vinner utan det som samlar flest deltagare, det är inte alltid de bästa personerna som vinner taburetterna utan de som kan samla mest stöd för sin sak.

Det hör politiken till men borde inte finnas i föreningar och organisationer utanför politiken. Men det borde även vara ledord i politiken. Inte ens i riksdagen bland de förtroendevalda existerar friheten att rösta eller agera som känns rätt. För lite sedan kunde vi läsa att inom Moderaterna kvittar man ut folk som inte vill rösta som partiledningen anser är rätt. Det sker inom flera partier. Ett bekvämt sätt att göra sig av med oliktänkande.

Inom  den organisation som borde vara oerhört varsam mot sina medlemmar finns tendenser att rensa bort det som inte passar. På Facebooksidan för Samhällets Styvbarn tillåts numer bara de som tänker enligt styrelsens riktlinjer och därtill har betalat medlemsavgiften. Så att vara betalande medlem räcker inte man måste tycka och tänka som ledningen också. Nu har Facebooksidan blivit ett instrument för att hålla ordning i leden. Man får gärna slänga glåpord och kasta skit varandra som vanliga medlemmar, men inte säga något som kan störa den högre ordningen. Lekstugan vaktas av en styrelseledamot som godtyckligt efter samråd med ordförande avgör vem eller vilka som får vara med i pajkastningen.

Det är värre än den traditionella politikens rävspel för där är det en del av spelet. Kraftmätningar för att få gehör och genomslagskraft för sina ideer. Men i en organisation som säger sig arbeta för de utsatta och av samhället skadade hör inte rävspelet hemma. Där om borde man istället visa att det går att driva verksamhet utifrån rent spel, utan mesallianser, fraktioner och skvaller. Vidare borde man i högre grad kunna acceptera olikheterna mellan de olika medlemmarna i stället för att uppfostra dem för att plassa in i verksamheten.

Men tyvärr är denna sjukdom utbredd inom många klientorganisationer och jag gillar ledorden inom Xcons: Kärlek, respekt, ärlighet. Det är tre ledord som borde finnas i alla sk klientorganisationer.

andra om Samhällets Styvbarn: K Fontaine

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen

2 svar till “Mesallianser och fraktioner hör inte hemma i demokratin

  1. Ibland har föreningar en tendens att bli en klubb för inbödes beundran. Trist att det blir så i en förening som driven en så pass viktigt fråga.

    Lycka till

  2. Fontaine K R Kennet

    En viktig grundsten i en förening är dess medlemmar. Benny Jacobsson skriver i sin styvbarnsblogg om föreningspraxis och beståndsdelarna i densamma. Här lär han oss medlemmar bl.a Hur föreningar bildas, hur protokoll skrivs, hur styrelser väljs och hur årsmöten hålls! Har man lång erfarenhet av föreningslivet bla bla bla och så vidare. Den här uppläxningen tröttar ut mig och är ett bevis på hur Benny Jacobsson vill att vi skall inordna oss i ett regelverk som han själv senare beskriver ” att de flesta av våra medlemmar tillhör den grupp som vanvårdades under omhändertagandet som barn. Många av våra medlemmar saknar eller har liten föreningserfarenhet. Men detta är inget SKÄL till att frångå våra stadgar och vanlig föreningspraxis”
    Som medlemmar har vi också rätt att ställa krav och även om vi utan mening eller uppsåt uttrycker oss fumligt så finns det inga som helst skäl till att i skarpa ordalag tillrättavisa oss än mindre att bli uteslutna. Vi som alla andra i föreningar betalar en medlemsavgift och i och med att vi gör det så har vi också rätten att ställa krav att nödvändig information når oss medlemmar men vi skall också behandlas med respekt. En förening som driver en såpass viktig fråga som ”Farmor på smällen” skriver får inte tendera till att bli en klubb för inbördes beundran för då faller allt. Att Benny har lyckats i sin karriär innebär inte att han ges mandat att smutskasta de människor som inte nådde ända fram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s