Låg lön för ungdomar är en klassfråga

Folkpartiet har väckt förslag om att ungdomar skall ha lägre ingångslön än avtalets lägsta lön. Detta för att få tillträde till arbetsmarknaden och locka arbetsgivare. Centern förde fram samma ide för några år sedan. Nu testas sk lärlingslöner i några kommuner där de unga sedan erbjuds fast jobb och normal lön.

Rent generellt kan jag se det oroväckande i att ungdomar skall jobba för lägre lön än andra eftersom det blir en klass/utbildningsfråga i slutänden. Dessutom kan det bli en kvinnofälla. Den ungdom som satsat några år på universitet och en attraktiv utbildning kommer knappast att behöva anta lägre lön för att få jobb. Tvärtom välutbildade akademiker får faktiskt jobb om de valt utbildning inom områden som är efterfrågade. De skulle heller aldrig acceptera att jobba för kaffepengar. En hel del av dem väljer att jobba utomlands istället där lönerna ofta är bättre än i Sverige.

Nyutexaminerade sjuksköterskor vägrar nu jobba för en lön under 24 000 kr i månaden när de anställs som vikarier. Sjuksköterskor behöver inte lönedumpa för att få jobb, de är väl mottagna och väl betalda i Norge och väljer man lite okonventionellt som jobb inom Emiraten/Saudi kan en sjuksköterska få en lön som motsvara en vdmåndaslön i Sverige.

Duktiga hantverkare saknar inte möjlighet att få jobb, det finns brist på hantverkare, elektriker, rörmokare etc. De kommer knappast att tillåta sig jobba för 75 % av ingångslönen.

Vilka är det då som återstår: Först och främst flickor som inte gått klart skolan, som inte har betyg eller utbildning som håller. De kan alltså erbjudas ett jobb som ger låt säga 17 000 kr/m enligt avtal men deras lön innan skatt blir ca 10 – 11 000. Bor de inte kvar hemma skall de på den inkomsten också betala ett boende, vilket tar från 35-50 % av inkomsten. Om samma flicka väljer att skaffa barn blir hennes föräldraersättning den samma som sk ungdomslönen vilket gör det svårt att försörja både sig och barnet. Bostadsbidrag ges bara för bostäder med en maxhyra på 6 000 kr.

Den andra gruppen som tvingas till låglönearbete är pojkar som misslyckats i skolan, saknar betyg eller utbildning.

Förslaget om lägre lön för ungdomar är djupt orättvist och cementerande av klassgränser. Det blir självklart de ungdomar som har det svårast som blir tvingade till underkastelse medan den andra gruppen ordnar sina jobb utan problem.

Det slår mig att detta också kan bli en lösning för att ge äldre människor jobb, arbetsgivarna behöver bara betala 75% procent av lägsta lönen, till en äldre arbetskraft. På sikt innebär det också att arbetsgivare hellre tar en ung billig arbetskraft istället för än äldre med lång erfarenhet och kunskap och därmed krav på högre lön.

Ungdomsarbetslösheten kommer inta att lösas genom lönedumpningar, den måste lösas genom att pensionsavgångarna ersätts med yngre kraft. I det läge vi befinner oss verkar det befängt att tala om att jobba till 75 år. Att få flera ungdomar i arbete innebär att vi också kan bära pensionärsgrupperna bättre. Enda skälet till att utöka antalet arbetande år är att man slipper betala ut pensioner eller bara betala ut under några år. Detta då chansen är stor att den äldre arbetskraften helt enkelt dör i rätt tid.

För att överbrygga mellan ung och gammal arbetskraft, kan jag tänka mig en tillfällig övergång där man går parallellt för att få del av kunskap som finns hos äldre anställda. Under den tiden skulle det kanske vara okej med en lägsta lön. Men den lönen skall höjas omedelbart den dagen den unga nytillträdda börjar jobba självständigt. Det skall också klart och tydligt framgå att arbetsgivaren förbundit sig till anställning.

Slutligen måste vi få en skola värd namnet. Alla ungdomar måste ges möjlighet till likvärdig baskompetens för att själva kunna välja vilken väg de vill gå.

När man i undersökningar frågar ungdomar om vad de tycker accepterar förvånansvärt många förslaget med låg lön, det tror jag inte bara beror på att de vill ha jobb utan för att de är sorgligt omedvetna om konsekvenserna. Svensk Fackföreningsrörelse borde arbeta för att förklara så väl nackdelar som fördelar med lönedumpningssystemet.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen

Ett svar till “Låg lön för ungdomar är en klassfråga

  1. Jag kan inte annat än att hålla med. De som ska ha lägre lön för att de är unga torde således vara p.g.a. lärlingsutbildning som i slutänden ger ett avlönat arbete som är marknadsanpassat och något osm man kan klara sig på.
    Barn som inte klarar grundskolan får gå på IV programmet, vilket är en bra tanke… men hur blir det när de ska konkurerar med platserna på gymnasiet. De poäng de lyckas samla ihop på IV räcker inte på långa vägar. Det som dock är positiv är i och för sig att de inte behöver läsa in grunskolan för att få plats på den gymnasiala vuxenutbildningen.
    Och det här med ”att ha möjlighet” att arbeta till man är 75 år tar jobb från ungdomarna, vidare förstår jag inte resonemanget, för den möjligheten finns ju redan idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s