Mitt liv som Rebell till toner av musik och sång-Rebellrobban o Sanna

RebellRobban har jag känt ett antal år. Jag har följt honom mest i kampen för sin son, som jag skrivit om i flera omgångar. Det är en historia i sig, men RebellRobban har också en story, något som vi sällan har tänkt på. Nu ges möjlighet att höra RebellRobbans liv. Ett liv som uteliggare, inspärrad på Barn- och ungdomspsyk för att föräldrarna inte tyckte det var normalt att Robert gillade punk och ville se ut som en punkare. Och därtill även spela.

RebellRobban o Sanna Carlstedt

BUP fann inga större fel på Robban och efter vistelsen på BUP flyttade han för gott från familjen. För många är RebellRobban den skäggige figuren som sjunger vid Slussens Tunnelbana.  Inte för inte skrev han låten Tunnelbanepsykologen, som är en berättelse om de människor han möter och har mött under dygnets alla timmar.

I en familj där allt måste vara vanligt och traditionellt var det svårt för Robban att anpassa sig. Ju mer stryk jag fick, ju mer rebellisk blev jag, berättar han i showen ”Mitt Liv som Rebell”. Nu är hans uppväxt en show av faktiskt bra kvalitet och med ett otroligt samspel med Sanna Carlstedt, som blivit något av en mentor för RebellRobban. RebellRobbans lite skrovliga röst och Sannas starka andrastämma gör de musikaliska inslagen både spännande och musikaliskt intressanta.

Sagan om Sanna och RebellRobban får vi höra om i showen, men det var Sanna Carlstedts förtjänst att Robban sökte Västerviks VisFolkhögskola. Där blev han bland de bästa i sin årskurs. Sanna har ett ömsint sätt att styra RebellRobban, hon har tonat ner den skräniga rock/punkstilen som var inledningen på hans musikkarriär till en otroligt duktig vis och balladsångare. Många av de gamla låtarna Robban har skrivit har arrats om till ett betydligt lugnare och mer harmoniskt tempo.

Att Robban sedan valde Birger Sjöbergs visor på Folkhögskolan har förvånat honom själv. Det var inte så många som sjöng hans visor, säger Robban men jag tycker de har ett oerhört värde. Lite kuriost är att under utbildningen ingick att också bekanta sig med opera. Robban berättade för mig en gång att det var ju något han knappt visste fanns än mindre sjunga. Men han gjorde det och enligt andras utsago blev resultatet bra.

Det är lite den RebellRobban vi skall se. Killen med minimum självkänsla som tonåring, aldrig själv förstått att han har förutsättningar. Där varje liten uppmärksamhet, som t.ex Talang fick honom att utbrista – varför just jag. Och sedan: Bert Karlsson tyckte jag var bra, han av alla.

Musiken som bjuds under den lite drygt timmes långa showen är allt från det första som han skrev till kärleksförklaringen till son, låten Bamse. Sannas inledning om det vackra folket som inte finns på Stureplan är perfekt som startlåt.

Robbans dröm är att få hem sin son. Få bli pappa till sonen med samma namn. Men det är också rätten att få vara sig själv:  ”Jag blev ingenting, bara mig själv…” är en av stroferna ur en av hans låtar. Ja Robban men det är inte så illa pinkat att bli RebellRobban med svenska folket och om än inte landets bästa vissångare såväl en av de mest originella och ödmjukaste jag träffat.

Sanna Carlstedt är inte ett namn på var mans/kvinnas läppar, men hon har en grupp av fans och vänner som aldrig missar en konsert när Sanna spelar. Hon har också enligt mig en av de bästa rösterna i landet inom sitt område.

Jag hoppas ”Mitt liv som Rebell”  ges möjlighet att spelas på fler ställen och att flera tar chansen att se den. Det är roligt, lättsamt och underhållande och en spännande uppväxthistoria. Vad mer kan vi begära.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen

4 svar till “Mitt liv som Rebell till toner av musik och sång-Rebellrobban o Sanna

  1. Tack Ann för din fina recention av föreställningen ”Mitt liv som REBELL”.Kul att du gillade den.Nu ska den ut på dom stOra vägarna… :-))

  2. Tack!
    Hoppas att du kommer på konserten onsdag 28 mars kl. 18.30 i Bullkyrkan, Stortorget 5 då Stadsmissionens folkhögskola presenterar sin andra konsert med Robert och Sanna. Konserten är ett gratis öppet folkbildningsevenemang

  3. Robert är kung på Söder. En riktig och äkta kulturpersonlighet. Om ni inte har hans platta, en annan sida, så köp den på hans hemsida. Jag har ett exemplar som jag lyssnar på lite nu och då. Jag gillar den för att den är enkel, avskalad och känns äkta.

  4. Fontaine K R Kennet

    Lycka til i framiden med dina projekt..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s