Hallå Nya Sköna Värld – dags att provocera – säg nej till datalagringslagen

Mina mail är väl inte så farliga eller SMS heller för den delen. Mina mail är inte farliga, lite skitsnack vänner emellan. Lite ilskna tankar om än det ena än det andra. Men vill jag att någon tredje-fjärde person jag inte känner skall kunna spara det jag skickar via datorn eller telefonen! Skulle det inte kännas lite pinsamt att veta att jag skriver att ”någon djävla säposkalle” är en terrorist som lider av förföljelsemani och egentligen borde de förpassas dit pepparn växer. Eller mina små ilska sms när min snubbe o jag är osams, lagras in databank någonstans för att ev analyseras om de innehåller farligt skrivet material.

Nej nog skämtat, på onsdag 21 mars röstar vår riksdag om  datalagrings direktivet som kontroller våra innersta tankar och skrivna ord på ett sätt som vi trodde var någon lite förlegad händelse i gamla Sovjet eller möjligen Kina.

Med det är helt tyst. Ingen protesterar trots att du inte kan skydda din telefon eller dina mail. Så egentligen använd inte internet, skicka inga sms, handla inte med betal- eller kreditkort för allt det här lämnar sk digitala fotspår.

Ja men gör man inget olagligt spelar det väl ingen roll, tänker de naive som knappt kan stava till datalagring än mindre vet att ett av de mest integritetskränkande besluten någonsin kommer att fattas på onsdag av en folkvald riksdag under täckmantel att förhindra terrorism. Men faktum är att informationen som lagras stannar inte i Sverige, länder inom EU och även USA kommer att kunna ta del av den lagrade trafiken om de anger ”hot mot demokratins säkerhet”. Vis av tidigare erfarenheter är SÄPO i samband med Palmemordet tolkade gräddtårtor som vapen och släktträffar som konspirationsmöten av terrorister, kan jag tänka mig att många i cyberrymden skickade meddelanden kan skapa funderingar. Vi bör alltså inte skriva att vi inte gillar Israels imperialism och terrorverksamhet, inte skriva att vi tycker att det finns ett visst fog för att man kastar bomber i Palestina. Eller att det ibland måste till väpnad kamp för att krossa ett ännu omänskligare system. Ord som arab, islam, främmande namn, städer som inte räknas till turist orter mm allt kan bli granskat under lupp och vem vet – en dag står de i din hall och anklagar just dig för samröre med terrorgrupper.

Nu överdriver Skånér säger den är där sansade byråkraten, som tror att han vet och kan allt och att givetvis kommer det inte att bli så. Men saken är den att vare sig du eller jag kan säga vad som blir eller inte blir. För vi får aldrig veta när, var hur våra uppgifter lagras. Och även om det står att det skall förstöras efter en viss tid finns ingen garanti eftersom lagringen är sekretesskyddad eller rättare sagt ”det finns ingen demokratisk insyn”. Den en gång så utopiske George Orwells samhälle har för länge sedan inträtt, fast vi märker det inte, för det sker smygvägen.

Eftersom det inte behövs några bevis eller misstankar för att lagra uppgifter, kommer varje medborgare att vara en potentiell misstänkt. Vilket samhälle vill vi ha ett öppet och demokratiskt sådant eller ett samhälle som så sakteliga inskränker allt mer i våra privatliv och kontrollerar varje steg vi tar. I Kina är det vardag och i USA finns så sinnrika satelitsystem att man skulle kunna kartlägga varje amerikans rörelseschema.

För min egen del kommer jag nu att skriva arab, tårtkalas, terrorbomer, mord och förintelse av demokratin bara för att se vad som händer, om lagen antas på onsdag den 21 mars. Nu får vi dock hoppas att riksdagen är mer kunnig en den breda svenska allmänheten som är mest intresserad av skattesänkningar, lånemöjligheter och fortsatt borgerligt leverne.

För min egen del vill jag vare sig ha en borgerlig regering eller en datalagringslag och jag hoppas att oppositionen har förstånd nog att rösta nej.

Internetvärlden brukar jag säga är ett öppet hav där all information seglar omkring mot okänd destination, men nu vet jag att informationen kan samlas upp någonstans där jag och du inte har tillträde eller ens vet var den strandat.

Om datalagringsdirektivet ur Wikipedia:

Datalagringsdirektivet (direktiv om lagring av elektronisk data), formellt Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG av den 15 mars 2006 om lagring av uppgifter som genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster eller allmänna kommunikationsnät och om ändring av direktiv 2002/58/EG, är ett av Europeiska unionens direktiv. Det trädde i kraft den 3 maj 2006 och skulle vara implementerat i alla medlemsstater senast den 15 september 2007. Direktivet föreskriver harmonisering av lagring av uppgifter om samtliga fysiska och juridiska personers kommunikation via tele- och datanäten med avseende på sändarens och mottagarens identitet, kommunikationens längd, var sändaren befann sig mm. Direktivet utgjorde en reaktion på inträffade terrordåd i Europa.

Direktivet har varit och är kontroversiellt. Förslag till direktiv lades först fram av regeringarna i Storbritannien, Irland, Frankrike och Sverige efter bombdåden i Madrid 2004, och mötte redan då hårt motstånd.
Europeiska datatillsynsmannen menade att förslaget var kränkande för den personliga integriteten och att det inte var förenligt med Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor röstade i linje med tillsynsmannens yttrande ned förslaget, som sedan också mötte kritik från näringslivets branschrepresentanter (bland annat mobiloperatörernas europeiska branschorganisation GSME).

Bombdåden i London i juli 2005 väckte nytt liv i förslaget. Europeiska unionens råd uppmanade kommissionen att utarbeta ett nytt, detaljerat förslag. Kommissionen ansåg emellertid att rambeslutet om datalagring var sådant att den nya regleringen kunde antas som direktiv i stället för rambeslut. Genom att anta ett direktiv via medbeslutandeförfarande med parlamentet kunde man kringgå kravet på enhällighet i Ministerrådet, där det fanns länder som hade stoppat det. Inför antagandet av förslaget i Europaparlamentet 14 december 2005 var socialdemokraterna de enda svenska parlamentariker som var för ett antagande. Röstsiffrorna blev 378 för, 197 emot, med 30 nedlagda. Såväl den socialdemokratiska partigruppen som den konservativa partigruppen var för att anta datalagringsdirektivet.

Direktivets implementering medför en skyldighet för telefoni- och internetleverantörer att lagra abonnentinformation i minst sex månader, men högst två år. De telefonidata ska sparas, som är nödvändiga för att visa varifrån, när och till vem en person ringer. Även information om vem som skickar SMS till vem och när detta sker lagras. De internetdata som ska sparas är vilken IP-adress varje abonnent haft vid varje given tidpunkt. Tillhandahållare av e-posttjänster skall också lagra uppgifter om bl.a. avsändare och mottagare av ett e-postmeddelande.

Av Europeiska unionens medlemsstater har Irland, Grekland, Sverige och Österrike inte implementerat direktivet i tid. Irland och Grekland har implementerat direktivet i efterhand, medan Österrike kommer att implementera det den 1 april 2012. I Rumänien, Tjeckien och Tyskland har respektive lands konstitutionsdomstol ogiltigförklarat de nationella lagarna som antagits för att implementera direktivet.

Mer om datalagringsdirektivet på Piratpartiets hemsida.
Christian Engströms tal mot datalagringsdirektivet

Uppdatering: Nisse har också tagit upp detta. Martin Mobergs betraktelser

MP om säg nej

Läs även andra bloggares åsikter om 

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen

Ett svar till “Hallå Nya Sköna Värld – dags att provocera – säg nej till datalagringslagen

  1. Ping: Trist att staten inte litar på dig « nisse målaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s