Tvingades hem från resa i USA

Vem av oss minns inte septemberlördagen då Maria Larsson, Folkhälso- och Barnminister i Alliansregeringen, lite slarvigt och hafsigt meddelade att regeringen inte skulle ta upp frågan om ersättningen till Vanvårdsgruppen.

Det har gått lite drygt sex månader sedan dess och bara några dagar senare ändrade sig Regeringen och beslöt efter påtryckningar från oppositionen och  Vanvårdsgruppen att ta upp förslaget i Riksdagen.

Nu vet vi att frågan löser sig, till viss del. Ersättning skall betalas ut men oklart vilka som kan söka eller komma ifråga för ersättningen. Det är om detta nu juristerna på Socialdepartementet skriver. Vem har varit tillräckligt vanvårdad och utsatt för att Staten skall erkänna att man gjort fel.

När Maria Larsson som varit en av förespråkarna för ersättning i september förra året tvingades gå ut och meddela det märkliga beslutet, var det en trött och jetleggad Maria Larsson som mötte media. Alliansregeringen hade tvingat Maria Larsson att avbryta sin tjänsteresa i USA för att framföra avslaget. Detta trots att beslutet låg hos Moderaterna, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, med stöd av alla i regeringen sittande partier. Det som slår mig är varför Maria Larsson var den som skulle bära hundhuvudet. KDs egen partiledare Göran Hägglund kunde gjort detta likaväl, istället för att tvinga en minister som inte ens var med i den trängre kretsen kring budgetdiskussionen. Det är tveksamt om Reinfeldt själv skulle acceptera att bryta en tjänsteresa för att knapphändigt och hafsigt uttala sig inför pressen i ett ärende som andra kunde gjort lika dåligt, bra eller bättre.

Nu kan man undra varför jag lyfter upp en försyndelse begången för lite drygt ett halvår sedan, jo därför att det också är en form av bevisning på hur lite den starka kärnan av moderater i regeringen respekterar sina medpartiers auktoritet. Göran Hägglund skulle i egenskap av partiordförande och ytterst ansvarig för sociala frågor, varit budbäraren, men vägrar. Genom att lägga hela ansvaret för upprättelsen och social barnavård på Maria Larsson, kunde Göran Hägglund stå bredvid till synes orörd. Kritiken skulle inte nå den som redan då brottades med svaga siffror bland väljarna.

En alliansregering har fördelen att kunna lägga enskilt ansvar på det medparti som svarar för en speciell fråga. Reinfeldt behöver aldrig klä skott för uttalanden från Centern om sänkta löner för ungdomar och invandrare, istället kan han lite från ovan gå in och säga att detta är en fråga för de fackliga företrädarna. Därmed kan ju ingen anklaga statsministern för att vilja sänka ingångslönen för unga och invandrade. Han behöver heller inte diskutera att hans egen minister har en lön högre än den lön han uppbär som Statsminister. Det är trots allt Centern med sina miljoner i kassan som avlönar Lööf.

Han ligger oförskämt lågt i frågan om Lundin Oil. Kraven om avgång diskuteras i olika media om att Bildt borde avgå efter att det uppdagats att Bildt mycket väl visste vad som pågick i Sudan.

” Om det faktum att utrikesminister Carl Bildt suttit i styrelsen under tiden Lundin Petroleum varit verksamt i Sudan, säger Corell: – Jag kan bara konstatera att varje medlem av en styrelse ansvarar för hur företaget agerar. Filosofin om ansvar kring mänskliga rättigheter måste omfattas av den högsta ledningen i ett företag, annars får den ingen effekt. En sådan signal måste komma uppifrån.”

Det här är en regeringsaffär på hög nivå som berör helt andra grupper än några små, en gång i tiden utsatta barns väl och ve. Inte hade Bildt blivit hemkallad för att svara på frågor om han varit på tjänsteresa. Nej han hade tvittrat och bloggat i bedyrandet om sin oskuld. Det blir inte större ”förklaringar” heller kring den borgliga regeringens aktieinnehav i Carema Care, det mest skandalomsusade vårdbolaget i Sverige. Det blir väldigt lite förklaringar när oberoende SVD skriver att Sverige är ”bäst” i världen på att sälja ut samhällsägd egendom och privatisering. Samtidigt som besluten om privatisering av social- och utbildningssektorn har svag folklig förankring.

”Sverige är det land som sedan 1996 har liberaliserats snabbast i västvärlden, enligt det index som Wall Street Journal tar fram tillsammans med amerikanska tankesmedjan The Heritage Foundation. Dessutom har Sverige bland annat världens liberalaste regler för friskolor, och OECD:s öppnaste modell för arbetskraftsinvandring.” (SVD 26 mars 2012).

Det verkar som Annie Lööf, (C) inte behöver bli Sveriges Mrs Tatcher, andra har redan gjort jobbet. Kanske därför hon måste göra utspel om lönedumpningar.

Detta väcker inga som helst behov av att skicka fram ministrar att förklara. Bara en enda gång var det nödvändigt, när beskedet om att ersättning till vanvårdsgruppen inte skulle bli av.

Nej Fredrik Reinfeldt har en likhet med en person jag känner, ”ni har fel”. Reinfeldt vill ofta påtala att till och med hans egna utredningsgrupper i Riksdagen har fel när de inte redovisar de resultat som Reinfeldt vill se. Och när han någon gång svarar på kritik säger han ”svenska folket har genom valurnorna gett oss mandat att genomföra förändringarna”. I det mandatet inkl han allt som regeringen sysslar med även märkliga affärer inom Lundin Oil.

För att nu återgå till Vanvårdsfrågan, enda gången Reinfeldt framträtt var vid avslaget då han läste innantill om rättsosäkert och orättvist. Andra gången var när man tvingats ändra sig där han då lade hela ansvaret på oppositionen. Men nu har inträtt en liten markering i allianspolitiken. Vi kan redan nu se vilka Moderaterna vill ha med sig i nästa omgång. Folkpartiet håller på att utforma ett socialpolitiskt program som omfattar utsatta barns rättigheter. Moderaterna skall arbeta fram ett program för skolan. Miljöfrågorna vill man gärna diskutera med MP. Därmed ser det ut som att C och KD blir de bönder som offras i schackspelet.

Själv väntar jag nu med spänning på det lagförslag som skall ligga till grunden för ersättning till vanvårdsgruppen i Sverige.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen,

3 svar till “Tvingades hem från resa i USA

  1. Lite typikt kan man tycka. När fattigdomsrapporten kom härom veckan vägrade Reinfeldt svara och lät en partisekreterare (eller om det var presstalesmanne). Denn person ansåg att klyfotna inte ökat så mycket om man tog bort de högsta och de lägsta persentilerna. Det är ju klart det inte har, för det är ju jjust i de lägsta persentilerna som de fattiga existerar… man kan tydligen räkna och betee sig hur som helst.

  2. Ping: Baksmällan besvärar allt mer – snart dags att röja upp efter privatiseringsfesten? | LO Bloggen

  3. Ping: Politikerna tar ifrån oss arbetet för ersättning av vanvård | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s