Ersättning till vanvårdade genom nålsögat eller…

Inom kort skall förslaget om hur ersättningen skall se ut till vanvårdsgruppen vara klar. Den nya lagen som skall antas förhoppningsvis innan sommaruppehållet eller senast i september väcker många frågor. Inte minst kommer frågor som hur skall jag kunna bevisa, vem ställer frågorna. Finns det någon i den sk nämnden som har sakkunskap om hur man hanterar den här gruppen. Oron för lagens utformning kom från ett högst oväntat håll och personen i fråga berörs inte av den, men är ändå delvis involverad.

Det finns all anledning att tro att den svenska lagen för ersättning till vanvårdsgruppen blir betydligt snävare än den motsvarande i Norge. I Norge lyssnade man till stor del på berättelserna och merparten av alla ansökningar gick igenom. I den svenska lagen finns redan i utredningsförslaget  en hårdare skrivning.

När det gäller ersättningsbeloppet är det redan klart,  250 000 kronor lika rakt över. Utredningen skriver ”att modellen är en ersättning som lämnas som ett erkännande av samhällets svek mot den enskilde och alltså inte som ett försök att kompensera för den skada som uppstått genom vanvården. Ersättningen utgår då med ett och samma belopp utan inbördes gradering. ”

Sammanfattningsvis anser utredningen att det inte är möjligt att på ett rättvist sätt kompensera de vanvårdade för den individuella kränkning och den specifika skada som var och en av de drabbade utsatts för. Alltför stor vikt skulle i sådant fall också läggas vid den enskildes förmåga att så här långt efteråt presentera sina upplevelser och känslor.”

Upprättelseutredningen skriver också när det gäller vilka som skulle omfattas följande: ”Den ekonomiska ersättningen bör utformas så att den endast omfattar de allvarligaste fallen av vanvård. Utredningen föreslår  – att ersättning ska beviljas för övergrepp eller försummelse av allvarlig art,                        att frågan om övergreppet eller försummelsen varit av allvarlig art ska bedömas med hänsyn till samtliga omständigheter vid tidpunkten för händelsen och  att särskild vikt ska läggas vid om övergreppet eller försummelsen medfört en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling allvarligt skadas.”

Allvarlig art är det som juristerna nu jobbar för att formulera. Att ha varit omhändertagen är inte skäl, troligen heller inte arbete som låg inom ramen för den tidens uppfattning om att barn skulle medverka i det dagliga arbetet. Mindre varianter av aga kommer troligtvis att accepteras, dels för att det inte fanns en lag som förbjud barnaga. Å andra sidan fanns en lagstiftning gällande fosterbarn som klart och tydligt sa att familjer som tog emot barn inte hade rätt att slå dem eller på annat sätt bestraffa barnen. Jag kan förstå oron från dem som väntar och inte minst hur de jurister och domare som nu troligen läser in sin på utredningarna, skall tolka lagtexten. Det gäller att det blir väldigt tydliga förarbeten och det handlar om att kunniga personer måste möta de människor som söker pengar.

Enligt uppgift rekryteras nu de människor som under de närmaste åren skall arbeta med ersättningsfrågan, och då får vi hoppas att man också ta med någon eller några som redan arbetat med intervjuer av de vanvårdade.  En nästa berättigad fråga är, kommer dem som interjuats i Vanvårdsutredningen att behöva göra om intervjuerna eller kan de ansöka på befintligt material. Det vore självklart att att redan färdigt material skulle gälla och inte minst mot bakgrund av att det också vinns tid för dem som inte har hunnit eller fått lämna sin historia.

DÄREMOT kommer det att bli en stor grupp som helt blir utan möjlighet att få ersättning. Gruppen berörda efter 1980. Oppositionen har bundit sig för att genomföra uppdraget för gruppen fram till 1980 även om det blir regeringsbyte. Frågan är om den bindningen gäller även gruppen efter 1980 eller om en ny regering skulle kunna göra ett tillägg. Faktum är att sett ur en genomsnittlig preskriptionstid på 10 år innebär att 30 år av ev vanvård försvinner och suddas ut.

Det är oerhört viktigt att det finns starka krafter som driver gruppen efter 1980:s möjligheter.  Sedan finns ett överlappningsproblem. Om du blev omhändertagen 1972 och utskriven 1981. Räknas man då till ersättningsgruppen eller ej. Detta hoppas jag att socialdepartementets jurister tagit eller tar med i sitt förslag. I annat fall måste detta påpekas från olika remissinstanser.

Jag kan även se att Media spelar en viktig roll i den här debatten, dels som granskare av förslaget när det kommer men också ställa frågorna kring gruppen efter 1980. Själv skall jag nog nöta på det här ett tag till.

 

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen,

9 svar till “Ersättning till vanvårdade genom nålsögat eller…

 1. Detta låter illavarslande och som ett uppställ att komma billigast undan anser jag.

 2. vi får självklart hoppas på det bästa och genomtänkta remissvar som bygger på att förslaget granskas.

 3. och nu ska man bli trod på att man inte haft det bra.I mitt fall står det inget om hur dom var på grund att ingen vill se hur en präst och en som jobbade på barnevårdcentralen var.

 4. Kennet Fontaine

  Jag skulle verkligen inte vilja vara i domarrollen eller ingå i den kompetensgruppen som har att avgöra om ersättning skall utgå eller ej till de sökande. Frågan är vilken nivå kommer man att lägga sig på?

 5. Ingrid Jansson

  Varför skall de som var med i vanvårds utredningen få en gräddfil ?
  Vi andra som också upplevt saker men inte kunnat berätta skall väl få samma bemötande inför den nya lagen?
  Vill gärna att du svarar på det . Är vi inte alla lika inför lagen ?

  • Jag menar att de kan använda det material de har fr utredningen. Det innebär ingen gräddfil alla har rätt att söka oberoende om de varit på intervju tidigare eller ej

 6. Hej Anne! Jag måste bara fråga dig hur du personligen tror att detta med vilka som ”har rätt” till ersättning kommer att gå till??
  Ska dom ha ”bevis” för det blir lite svårt efter så många år…Tror du att det blir ngn form av muntlig framställan…jag förstår att du inte kan veta men du är säkert mer insatt i detta än vad jag är 🙂
  För övrigt vill jag tala om att jag följer med stort intresse vad du skriver.!!!
  Du har fått ta mycket skit men ändå står du lika rakryggad…beundransvärt!!

  • Jag tror Lill att du behöver dina journaler och en skriftlig redogörelse. Muntlig framställan skall vara möjlig, alla kan inte o orkar inte skriva allt. Bra att man noterar minnesanteckningar om minnen o situationer som ramlar in i minnet. Nov/dec skall det kunna finnas formulär via internet eller beställa per telefon. Tack för ditt stöd jag har inget att skämmas över därför lät jag alltihop brisera i offentligt ljus.
   anne

 7. Det här med journaler är ju rätt komiskt med tanke på att de journaler
  som finns inte på något sätt är fullkomliga det finns inga övergrepp noterade i dessa. De är även skrivna med (i alla fall i mitt fall) rena lögner om hur omhändertagande och annat har gått till. Det hör ju till saken att om
  man exempelvis stjäl, utför psykisk misshandel samt rent pennalistiskt bestraffar småbarn så skriver man inte upp detta i några journaler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s