Ett steg framåt Regeringen tillsätter utredare för ny vanvårdsnämnd

Det är nu klart med, Inrättande av en nämndmyndighet med uppgift att pröva ansökningar och fatta beslut om utbetalning av ersättning till personer som utsatts för övergrepp eller försummelser i vissa fall. I klartext innebär detta att Socialdepartementet nu går ut och söker en utredare, vars uppgift blir att arbeta fram förslag om hur den nya nämnden skall se ut. Regeringen har redan ett antal namn på förslag, men beskedet kommer först efter påskhelgerna. Om det kommer att ingå någon från tidigare utredningar är inte klart, men från Socialdepartementets sida säger man att det inte är ett dåligt CV att ha varit med tidigare.

Lagrådsremissen alltså det förslag som i september skall tas av Riksdagen, skall bli klar under april för att då kunna skickas ut på remiss. Delar av anslagen till den nya nämnden kommer att finnas med i vårbudgeten och ersättningar till vanvårdsgruppen, personal etc kommer att läggas i budgeten för 2013.

I arbetet med lagförslaget till ersättning förs även diskussioner om gruppen efter 1980, men det är inte detsamma som att den gruppen kommer att omfattas i slutförslaget. Men eftersom hela lagförslaget skall gå ut på remiss finns möjligheter att föreslå att den nya lagen också skall omfatta efter 1980. Slutligt beslut tas av Riksdagen i september.

 

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s