Rösträtt till barn – nej men Ett Barn o Ungdomsrättsparti

I DN 29 mars skriver Margareta Blennow, Gisela Dahlquist, Berndt Eckerberg, Per Hedman, Bengt Lagerkvist, Hugo Lagercrantz, Staffan Janson, som samtliga är barnläkare att barn skall ha rösträtt. Utgångspunkten är barnfattigdomen och barnens maktlöshet gentemot vuxenvärlden. Förslaget går ut på att barn skall få rösta genom ombud.

Debatten om barnfattigdomen borde handla om utanförskap och att 10–13 procent av alla barn riskerar att slås ut. Vad är möjligt att göra för att på allvar sätta barnens situation på samtliga politiska partiers agendor? Om barn fick en politisk röst via ombud, föräldrar eller vårdnadshavare, skulle man få två miljoner nya röster att kämpa om. Det är en brist i vår demokrati att dessa två miljoner medborgare saknar politisk makt. Deras behov måste tas på allvar, skriver sju kända barnläkare.”

Jag blir smått orolig när läkarna skriver att barnen skall få rösta genom ombud, alltså vuxna som stoppar en lapp i valurnan utifrån barns ev önskemål. Jag tror inte på det lika lite som jag tilltror politikernas ärlighet när det gäller barn och ungdomars väl och ve. På Newsmill 16 mars skriver jag om Barn- Ungdoms-rättsparti. Orsaken är densamma som lärkarna tar upp men jag går steget längre, barn och ungdomar behöver en egen kanal, ett parti där de formulerar sina ideer och tankar om hur samhället skall se ut. Inte idag utan det samhälle som de också en dag skall ta över.

Det som irriterar mig är att politikerna alltid pratar om barn från ett ovanperspektiv. Det gör vuxna i gemen också. Vi uttalar vår egen besvikelse i högre grad än barnens. Och vi tar inte till vara deras kreativitet. Någon skrev och frågade vilken ideologi ett Barn- Ungdomsrättsparti skulle ha. Vilken ideologi har MP förutom miljöfrågan. De växlar friskt mellan höger och vänsterflygeln allt i syfte att nå sina miljömål.

Ett Barn- Ungdomsrättsparti skulle heller inte behöva någon höger/vänsterskala. Partiet skulle grundas på Barnkonventionen och Mänskliga Rättigheter. I detta finns ingen höger/vänsterskala utan snarare ett rättesnöre om barn och ungdomars rätt och vuxenvärldens skyldigheter. Det Barn- Ungdomsrättsparti som skissas på öppnar för alla barn och ungdomar, men stänger valbarhetsporten vid 30-35 år. Detta för att ingen skall bli en av dessa vuxna som sitter i riksdagen för sin egen skull. När Barn- och Ungdomsperspektivet försvinner är det dags att dra sig tillbaks.

De etablerade partierna sviker och än värre är det med de politiska ungdomsförbunden. De senare är broilerfabriker för moderorganisationerna, snarare än pådrivare och opinionsbildare för barn och ungdomar. Eftersom dessutom ungdomsförbunden är styrda av den politiska skalan höger till vänster, blir barn och ungdomsfrågor inte ur FNs Barnkonvention utan ur ett minipolitiskt vuxenperspektiv.

Det är illavarslande när män som Jan Björklund vilken lämnat skolan för många år sedan står och talar om vad som är en bra skola för dagens generation. Detta utan att ens tala med de grupper som finns inom skolans värld. Det är illvarslande när Reinfeldt till höger och S till lättvänster talar om att lösa ungdomsarbetslösheten, samtidigt som den berörda gruppen skyfflas fram och tillbaks mellan olika tillfälliga lösningar fattade av vuxna politiker. Så kan vi på fråga efter fråga, se hur vuxna tanter och farbröder talar om barnen och ungdomarna. Jag är övertygad att en ungdomspolitiker som inte sitter fast i höger/vänsterskalan skulle ha en betydligt mer visionär diskussion kring t.ex äldrefrågor än vad KD har idag.

Jag vet att jag utmanar etablissemanget och inte minst alla som säger det kommer aldrig att gå. Ni är idioter. Vilka tror ni ni är. De som ropar högst är bittra och sk erfarna manliga politiker. I ett Barn och Ungdomsrättsparti är de vuxna som är stödmedlemmar coacher och mentorer. Hjälper till att ta fram uppgifter, serva och finnas tillhands, medan besluten diskuteras fram av de unga själva.

Ett Barn- och Ungdomsrättsparti kommer att utmana det etablerade politikersverige och det skall bli mig ett sant nöje att få medverka till detta.  De kommer givetvis inte i regeringsställning men de kan bli en maktfaktor, en grupp som tas på allvar. Det är inte säkert att dagens vuxna politiker styr skutan rätt, det är heller ingen garanti att bara ungdomar styr rätt, men om de får vara med och navigera och diskutera kursen…är jag säker på att resultaten på sikt blir bättre.

Andra som bloggat på detta tema:

Ombudssystem njae tack,  Benjamin JuhlinRösträtt för alla,  Stefan OlssonMer makt åt barnenMaries tankespårAlliansen har avskaffat sjukförsäkringens grundidéEtt hjärta RÖTT,

Annonser

2 responses to “Rösträtt till barn – nej men Ett Barn o Ungdomsrättsparti

  1. Helt rätt Anne! 🙂 Fram för ungdomarna själva

  2. jag e med dej! det här måste vi bara driva igenom! Som avanligt Anne, skriver deu så bra! kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s