Donia 16 dog i familjehemmet – anhöriga fick besked via telefon av Soc

I natt fick jag veta att en ung flicka tagit sitt liv, jag känner henne inte mer än att hon varit placerad i samhällsvård. I natt fick jag läsa om Donna 16 som dog av körtelfeber i sitt familjehem. De anhöriga fick veta det via telefonen av socialtjänsten som sa ”er dotter är död”. Ingen information hade föregåtts om att flickan var allvarligt sjuk, ingen kontakt med familjen för att ge dem en chans att träffa dottern. Simrishamns Kommun var tillsynsansvariga för flickan.

Jag kan inte hela historien, men den gör fan så ont eftersom jag anser att föräldrar även om deras barn är placerade har rätt att veta att barnet är sjukt. Att en ung person dör till följd av Körtelfeber låter i mina öron märkligt. ”Körtelfeber är i de flesta fall en ofarlig sjukdom som främst drabbar människor i åldern 10–25 år. Yngre barn får nästan aldrig symtom. Sjukdomen läker oftast ut av sig själv.” Hur kunde då en 15 åring placerad i familjehem dö av den sjukdomen. Detta måste självklart utredas och gås igenom bit för bit vad som hänt och inte hänt. Det måste också till en ändring i synsättet inom socialtjänsten och familjehemmen om barn och deras biologiska familj. I ett läge med allvarlig sjukdom, med ev dödlig utgång är det självklart att den biologiska familjen oberoende socialtjänstens fördomar om familjen har rätt att veta. Har rätt att träffa sitt barn.

Vi kommer om några dagar för en lagrådsproposition om ersättningen för fd foster- och barnhemsbarn som vanvårdats av den sociala barnavården, det ger mig en fadd smak i munnen när jag ser hur ”vanvård” i en ny tappning upprepas gång på gång. Övergrepp mot barn och familjer, dåliga utredningar, summariska politiska ”rättegångar” inom socialnämnden där ingen ställer frågor om alternativ eller andra möjligheter utan bara accepterar att barn placeras och tvingas flytta från sin familj.

Jag anser att barn som far illa skall flyttas till en miljö och familjehem med trygghet och värme. Men jag anser också att barn har rätt till sina föräldrar och att socialtjänsten gör det lätt för sig genom att hellre omhänderta än att ge resurser till familjestöd. I det fall jag hänvisar till bortser jag från alla ev argument för placeringen, men jag anser oförsvarligt och oansvarligt, kränkande och otroligt dåligt skött av den aktuella socialtjänsten och inte minst familjehemmet.

Låt oss slippa fler nyheter av den här arten inom samhällsvården för barn och ungdomar, syftet kan knappast vara att barn skall dö utan att barn skall leva och få ett bra liv.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

14 svar till “Donia 16 dog i familjehemmet – anhöriga fick besked via telefon av Soc

 1. Fontaine K R Kennet

  Ja Anne du skriver rakt upp och ner utifrån hjärtats mening. Jag själv minns hur Emil Linell lämnades att dö på ett iskallt halvgolv utan att ha fått en ambulans tillskickat sig. Vi vet ännu inte hur familjehemmet har resonerat, men frågan är ändå klar. Hur fasen kan man låta andras barn dö utan att kontakta de biologiska föräldrarna eller andra anhöriga. Frågan är viktigt och såpass viktig att det här är något för föreningen Samhällets Styvbarn måste ha med i deras kravspecifikation. Altt annat vore otänkbart. Kommer huvudena i Simrishamn att rulla nu. Kommer man kräva att ansvariga lägger korten på bordet och kommer man kräva att andra barn som ev. är placerade i aktuellt familjhem tas om han och omplaceras. Mig veterligt så har man inom socialtjänsten ingen skyldighet att upprätta något i likhet med Lex Sara. Men här, trots den tragiska händelsen kanske det vore på sin plats att inför något som heter ”Lex Donia” det vill säga att socialtjänsten anmäler sig själva. Att ett dödsfall inträffar i vården där samhället står för övervakningen och skyddet trodde jag hörde till det gamla och att kontrollen nu hade blivit bättre, men uppenbarligen så var det bara en dröm tyvärr en dröm med mycket bitter smak.

 2. Fontaine K R Kennet

  Att körtelfeber är en sjukdom som man måste ta på största allvar är det många, inte ens SOS Alarm vet. Emil Linell lämnades att dö ensam på ett hallgolv efter förgäves ha vädjat att få en ambulans. Han fick ingen och lämnades att dö ensam på hallgolvet i körtelfeber. Och Anne som vanligt så skriver du ur ditt hjärtas mening. Och utifrån det så har man ju egna tankar och funderingar. Min uppfattning är klar och det är att Samhället nu tar sitt ansvar och utreder hela händelsen. Det måste ju finnas rutiner för detta. Hur agerar familjehemmen i en sådan här situation? Låt det kanske bli en anmälan i motsvarighet till den som redan finns ”Lex Sara” fast den här får bli vägledande i en anmälan med namnet ”Lex Donia” Samhällets övervakade instanser måste vakna och det nu! Och det här borde också vara något för föreningen Samhällets Styvbarn att ta med i sin kravspecifikation! Vi kan bara önska att vi slipper fler tragedier av detta slag. Men tyvärr så länge inte tillsynsmyndigheterna gör något som kan vara vägledande för andra upplåtare med ansvar för samhällsvård så kommer vi att få läsa mer, det är nog den bistra sanningen.

 3. Göran Grauers

  Det ser ut som om fallet Daniel Sigström återupprepas. Daniels mamma stämde kommunen men förlorade och blev skyldig kommunen 2,5 miljoner i rättegångskostnader. ( http://www.nkmr.org/english/article_child_died_in_foster_home.htm )
  En 11-årig flicka, placerad av Askersunds kommun, omkommer när den båt hon tillsammans med familjehemsföräldrarna färdas i kolliderar med en annan båt. Kommunen meddelar ej mamman och skickar inte ens ett kondoleansbrev och hör inte av sig till mamman överhuvudtaget.

 4. Göran Grauers

  Jo visst blir man.
  Här är en väldigt utförlig artikel om Daniel av Maceij Zaremba. http://zaremba.wordpress.com/2008/12/18/varfor-dig-daniel-sigstrom/

 5. Blev helt plötsligt påmind om ngt som berörde mig för ngt år sen som fanns att läsa i ”de glömda barnen” om Felicias liv. Där hon blev utsatt för både hot, misshandel samt våldtäkter Till slut stog hon inte längre ut, utan tog sitt liv. Detta är nog mer vanligt än man förstått, jag tror mörkertalet är stort. Jag HOPPAS att folk får upp ögon och öron och framförallt att vi får nya lagar och reglenr över detta Det här måste ju granskas Undrar hur media via tv ställer sig till detta, kanske vore ngt för dem att granska ordentligt. Så här får det inte gå till

 6. Så här har det ju alltid varit här i ”idioternas” paradis. Så länge man har en inställning att hålla tjänstemän inom stat, kommun och landsting ansvarsbefriade kan man knappast göra anspråk på att vilja ha det annorlunda heller. Det är hög tid att skrota illusionen om Sverige.Låt människor ta personligt ansvar för sina handlingar och beslut så man slipper skämmas för att vara svensk.

 7. Vad gäller Felicia så blev hon mördad det har nu erkäntas från hemmets sida

 8. En liten fråga; varför inleder du texten med att en ung flicka tagit sitt liv när det i resten av texten handlar om att hon dött av körtelfeber? Det är ju en väldig skillnad. Om hon dött av körtelfeber har hon ju inte begått självmord.

  • Samma dygn tog en ung kvinna livet av sig som ingår i den sk upprättelseutredningen fd foster- och barnhemsbarn. Jag noterade det självmordet och Donia som två tragiska händelser samma natt. Donias död var helt fel o ondöd, men flickan som tog livet av sig var också hel onödigt. Ledsen att det blev så sammanblandat.

 9. Ping: Barn som dör under en placering-nytt dödsfall i Västerås | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s