Donias död sekretssbeläggs – och vad händer med barn som kränks idag!

Det har gått snart tre veckor sedan Donia 15 år hittades död på sitt rum i familjehemmet. Systern Cecilia skulle träffat sin lillasyster 1:a maj, men fick beskedet på lördagskvällen att Donia var död. Donia hade körtelfeber men familjehemsmamman sa också att hon halsfluss och i en skrivning talas om lunginflammation.

Donias mamma har på grund av alla oklarheter från familjehemmet, Attendo Cares konsulter anmält händelsen till polisen. Polisen lade ner utredningen och åklagaren anser att inte förelåg någon vårdslöshet eller vållande i fallet. Det märkliga är att Annina inte får del av de papper som berör obduktionen, polisen och Attendo. Rimligtvis måste dödsboet ha tillgång till alla handlingar rörande en anhörigs död, inte minst i det här fallet där det råder som otroligt många uppgifter och spretig information.

Det som stör mig är att Annina inte kan få ett juridiskt ombud som kan hjälpa henne i det här fallet. Det är svårt för en person som saknar juridisk erfarenhet och kunskap om myndigheter att ta sig fram i djungeln av byråkrati och paragrafer. Att inte veta vad man har rätt till är att kränka medborgerliga rättigheter. Samhället är otroligt handikappat när det gäller att ta hand om anhöriga i situationer där det gäller omhändertagna barn. Hur skall t.ex stämpeln mot Annina som narkoman tvättas bort, något som sprids från både familjehemmet och Attendo. Donia nekades ha kontakt med sin familj, trots att hon var 15 år och rimligtvis borde ha haft rätten att föra fram sina egna åsikter, vilket man borde tagit hänsyn till både från socialförvaltningen och Attendos konsult.

Än mer tragiskt är om inte detta fall får en ordentlig utredning är att möjligheten för barn- och ungdomar som omhändertas idag och far illa, kommer att ha små möjligheter att föra sin talan gentemot Samhället. Omhändertagna barn skall stå under tillsyn från Social myndighet, de skall svara för omsorg och ansvar för barnet. Det är också bristen på tillsyn och omsorg, som gör att vanvårdsgruppen nu kan söka ersättning från Staten 1 jan 2013.

För Donias familj är hennes död en stor tragik för familjen. Att i det här läget inte ge familjen stöd och hjälp att få fram allt som hänt, är att svika.

Jag vädjar till att ni skriver under namninsamlingen för Donia på http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6580

Tidigare bloggat på temat: Donia hade inte behövt dö, Donia bodde i Attendo Carestött familjehem

Andra bloggar som socialpolitik, Zaremba.wordpress.comGöran JohanssonFostermammansocialaktion

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

5 svar till “Donias död sekretssbeläggs – och vad händer med barn som kränks idag!

  1. Tillägg: Donias syster mår oerhört dåligt efter det som hänt. Det måste i sådana här fall finnas proffshjälp till syskon när någon nära har dött inte minst på de här oklara grunderna.

  2. Det är 2 veckor sen som vi fick medelandet att hon är död nu är det den 13-5, 2012. Jag som mor orkar inte med ett hektiskt tempo, har problem med hjärtat av detta. Min dotter och väninna är rädda för att vara ensamma. Det blir extra tungt när det inte kan svaras när man har funderingar. Sjukhusen säger sej inte ha hafft besök av hennne likadant med Dalby vordcentral.

  3. Kärstin Eliasson

    Hur kan en femtonåring dö i körtelfeber i Sverige idag? Varför inte göra en grundlig utredning? Att lägga locket på är dåligt för ALLA parter.

  4. gunn söderblom

    SEKRETTESSBELAGT BORDE TYDA PÅ NÅGOT FEL,TYVÄRR HAR ALDRIG SOCIALTJÄNSTEN OCH LÄR ALDRIG HELLER KUNNA HJÄLPA FAMILJER I KRIS..HUR MÅNGA FÖRÄLDRAR OCH BARN HAR INTE TRAUMATISKA UPPLEVELSER AV SJÄLVA OMHÄNDERTAGENDET?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s