Ett stulet liv igår och idag – tar det aldrig slut

Jag har skrivit mycket Donia 15 år som dog dagen före sista maj. Jag har skrivit om mamman Anninas förtvivlan, om systern som aldrig fick träffa Donia igen. Efter sex år skulle de återses – mötet blev aldrig av. På kvällen vid femtiden ringer telefonen – Donia är död.

Jag har sett Ett stulet liv, om en person som betytt mycket för upprättelse av oss inom vanvårdsgruppen. Om Kent Sänd som inte orkade bära barndomen parallellt med sitt vuxna liv och som tog sitt eget liv. Det finns en länk mellan de två ödena. Donia var placerad sedan nioårsålder i olika familjehem, institutioner och familjehem igen. Donias mamma flydde till Spanien när barnen togs enligt LVU, äldsta dotter lyckades rymma med mamman till Spanien. Donia blev kvar.

Annina övergav inte Donia, men Donia förlorade sin kontakt med den enda familj hon hade. Donia dog i mina ögon till följd av bristande omsorg och tillsyn en död lika olycklig som Kent Sänds. Om Donia fått läkarvård i tid hade hon levt, hade Kent sett att det fanns ett litet ljus hopp hade kanske han också funnits bland oss som fick upprättelse i ord 21 nov 2011.

Donia troddes ha körtelfeber, obduktionen visar att Donias lungor var fyllda med vätska, troligen hade hon en allvarlig form av lunginflammation som aldrig fick den läkarvård som behövdes. När Annina ville veta när Donia dog fick hon först höra att det var på morgonen man hittat henne. Men ambulansen kom 13.37 då hade Donia legat i sin säng sedan 22.00 kvällen innan. Sista kontakten var fosterfadern som gav henne smärtlindring.

Eftersom Donia redan var likstel hade döden inträtt någon gång mellan 01.30 och 13.00 dagen efter. 01.30 hörde familjen att Donia gick på toaletten. Det innebär att hon låg i över 12 timmar innan hon hittades.

Annina har försökt att polisanmäla familjen, åklagaren lade ner undersökningen eftersom det inte fanns misstanke om brott. Men det är inte brott som jag ser det som gäller utan bristande omsorg och tillsyn av Donia. Där har såväl Attendo Care som Socialförvaltningen i Simrishamn ett ansvar. Det var vid socialförvaltningen i Simrishamn som ansvaret för Donia låg.

Det är inte vanligt att barn dör i sina familjehem och låt oss stanna vid att det är ovanligt. Men det är synnerligen märkligt att man som familj och ansvarig socialassistent inte har bättre kontroll över ett barns hälsotillstånd än att en lunginflammation ändar barnets liv.

För vanvårdsgruppen handlar det om bristande tillsyn och ansvar i förfluten tid, det är exakt samma problem som finns idag helt klart. Enligt en undersökning i Hälsingborg för något år sedan konstaterades att placerade barns hälsa inte sköttes på ett tillfredställande sätt. Maria Larsson, barnminister lovade bot och bättring, Socialstyrelsen utfärdade krav på att placerade barn skulle ha exakt samma hälsokontroll och tillsyn som andra barn.

När det gäller Donia vill ingen ta ansvaret, Attendo Care bollar till socialförvaltningen som bollar till Attendo. Där emellan står Annina ensam i att trösta en ledsen och chockad storasyster. En storasyster som inte vågar sova själv.

En av familjens få nära vänner i Sverige ställde upp för Annina. Jag har pratat med henne, hon säger att snart tappar hon tid och dag helt. För förutom Anninas dotter, så tog också väninnans dotters pojkvän sitt liv för några dagar sedan.

Det kan inte vara rimligt att en privatperson om så bästa vännen skall bära också en börda som borde skötas av proffs och människor som förstår att bearbeta sorg men också skaffa fram erforderliga svar.

Vad har vi lärt oss av vanvården och vad lär vi oss av Kent Sänds tragiska öde. Ja det verkar som det är väldigt lite. Sverige kan inte som undertecknare av Barnkonventionen låta något barn fara illa. Framför allt om barn är omhändertagna av Mamma Staten borde ansvaret vara än större. Jag inser att också biologiska barn far illa, men när barn väl blivit omhändertagna fel eller rätt, förväntar vi oss att de barnen får exakt den omsorg de aldrig fick innan.

Fallet Donia får inte tigas ihjäl, Simrishamns Kommun måste ta sitt ansvar och utreda exakt vad som hänt. Och varför har inte Attendo Care gjort en Lex Sara i det här fallet. Bara misstanken från anhöriga att inte allt gått rätt till borde föranleda en anmälan.

Stina Lundqvist, chef för familj och individ i Simrishamn säger i en intervju  att ”när det gäller Donia har inte allt  kommit fram, hon hävdar att det fanns kontakt med sjukvården, att Donias handläggare inte försökt försvåra kontakten med de anhöriga.”

Jag frågar Stina Lundqvist vilka konsekvenser man drar av händelsen. Först vill de avvakta obduktion och läkarutlåtandet vilket resultatet än bli hoppas hon att det får samma publicitet som den andra delen av händelsen. Och självklart. säger Stina Lundqvist vi pratar om det och ja de anställda är ledsna över vad som hänt.”

Nu vet vi vad Donia dog av, nu kanske det är dags att Simrishamn talar om vad som inte kommit fram och som borde få samma gensvar som diskussionen kring Donias död.

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

4 svar till “Ett stulet liv igår och idag – tar det aldrig slut

  1. Jag blir förtvivlad..ett land som vårt, och vi har inte kommit längre än så, i våra intentioner att värna om våra barn…jag tycker det är en skam, ja jag skäms å samhällets vägnar…

  2. Någon som anmält vården för att de inte har satt in antibiotika?

    • Nej för vi vet inte om hon varit hos läkare överhuvudtaget. BAra att hon var oerhört dålig när hon pratade med sin syster och systern uttryckte rädsla för att Donia skulle dö. Skall i morgon kolla vidare i ärendet.

  3. Gäller inte lvu i spanien? tänker på mamman och systern som klarade sig?nej svensk lag gäller inte men sverie visste inte de var där

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s