Tävla i musik nej och ja – Grattis Loreen du bara är…

Jag var med när Eurovisionsschlagern betraktade som borgerlig propaganda och något för den sovande medelklassen. När vi lite föraktfullt blickade ner på ABBA:s vinst och konstaterade att detta var musik utan innehåll. Sedan dess har jag omvärderat ABBAS insatser, deras musik är inte så dålig och en del av texterna faktiskt riktigt bra. I annat fall skulle väl inte en hel värld nästan, sjunga ABBA, Björn&Bennys musikaler skulle inte blivit de framgångarna som t.ex MammaMia.

Men jag har också omvärderat gruppen som människor, allt är inte svart som glimmar det finns ljus, Benny Andersson visar sig vara en person som inte bara är multimiljonär, producerar underhållning utan också har ett starkt engagemang i samhällsdebatten. Det berättar Benny vid en intervju att han alltid haft men att tiden med ABBA kanske inte var rätt just då att väcka den. Anni-Frid Lyngstad arbetar för utsatta barn via Childhood.

Benny från Loreen. Det var mer tillåtande på 6-70-talet att vara politisk och artist, progeran, idag är det mer tillåtande att vara glamour och egoist eller att göra saker för att få lite extra cred. Men Loreen verkar rätt avsaknad av detta behov. Hon kunde gjort en skiva för länge sedan, men har avstått eftersom hon inte själv är nöjd/var nöjd med hur det lät. Hon kunde sprungit på glittergalor och minglat, men hon avstod.
Efter Nattens seger så frågade reportern om hon skulle fira, jo det måste jag väl men jag är inte partypingla, svarar hon.
Hon blev för många av oss o troligen i Azerbajdzjan den person som satte fokus på hur människor lever i ett land där man inte får säga vad man tycker utan att hamna i fängelse eller bara försvinna. Hon sjöng på sätt och vis på en blodig arena, åtskilliga människor tvingades flytta utan ersättning för att detta skrytbygge skulle kunna rymma Eurovisionsschlagern. Åtta månader tog jobbet, jag undrar vilka arbetstider som gällde för de arbetarna.
Kanske kände Loreen också den sorg som arenan stod för när hon sjöng och jag tror att hon sjöng för oss för att vi ska vara dem vi är och kanske se världen för vad den är.

Det krävs mod att göra det hon gjorde i Azerbajdzjan, möta människorna istället för att gå på regimens mutpartyn. Kultur är en brygga mellan människor, musik är ett uttrycksmedel som förenar. Jag älskar gatumusikprojektet Playing for Change, som förenar människor över hela världen (nästan Sverige är inte med) oberoende politik och hudfärg. När Eurovisionsschlagern får den här dimensionen av att synliggöra och öppna ögon blir den verkningsfull, inte för dess musikaliska insatser utan för att det blir en kulturpolitisk insasats. I det här fallet gillade jag faktiskt låten, den kommer att leva helt klart till skillnad från andra låtar som vunnit detta jippo. (undantaget ABBA)

Slutligen på FB skrev någon att man måste ha ett utländskt namn för att bli populär i Sverige. Det var inget skämt tyvär. Faktum är ju att de sk etniska svenskar som varit med under senare år inte lämnat några större avtryck i historien, men att sk etniska svenskar från annan bakgrund sätter färg på SVerigekartan, yes, det behöver vi. Det ger kraft och lite ljus åt alla de ungdomar som idag lever i våra förorter och inte ser morgondagen som möjlighet. Vi behöver inte färre utländska namn vi behöver fler, fler Loreen, Zlatan, för där stannar min lista..så kära FB kommentar så många är de trots allt inte.

PS Kulturbloggen skriver om att Loreen uppträdde barfota. Zola Budd från Sydafrika  satte som 17-åring världsrekord på 5 000 meter 1984 – utan skor, OS  Los Angeles. Jag minns hur sprang in i mitt hjärta, hur omvärlden fördömde inte bara att Sydafrika bara skickade vita till Olympiaden utan också att Zola Budds sprang barfota, precis som många av de färgade och svart i Africa gjort i generationer. Barfota är synonymt för mig med frihet – När Povel Ramel sjöng Ta av dig skorna var det säkert också en längtan efter frihet.

 

Fler om Loreen: Högbergs Tankar, Kulturbloggen

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Annonser

2 responses to “Tävla i musik nej och ja – Grattis Loreen du bara är…

  1. Just på grund av Loreen’s engagemang, tror jag att Euphoria fick/får denna enorma genomslagskraft, åtminstone hjälper det till…och att känna att musiken kan vara betydelsefull i det sammanhanget är ju en slags eufori, det också….

    • ja helt rätt. retar mig på kvällstidningarna som måste berätta vart hon åker när hon vill vara i fred. hur lätt är det inte för både tidningar och fotografer att jaga henne där upp i Skinnsberg, vet precis var det ligger. ibland spyr jag på media..men hon kommer att göra ett bra jobb med sin musik och förhoppningsvis bygga broar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s