Skydd för utsatta barn och sedan…

Lagom till sommaruppehållet släpper Socialdepartementet sin lagrådsremiss om utsatta barns villkor när de står under samhällets beskydd. Jag blir  lika förvånad över att barnfrågor alltid kommer till sommaren. Barnskyddsturedningen släpptes i Almedalen i ett mediabrus där den försvann mellan de olika partiväggarna.

Det här förslaget löper också risk att försvinna, SAAB och Fotbolls EM och rättegången i Norge är det tunga gardet förutom de dagliga rubrikerna om EU:s undergång.

Så vart skall väl de små barnens väl och ve befinna sig i denna konkurrens. Är det medveten strategi att lägga sk mjuka frågor efter riksdagstid, eller är det Nya Moderaterna som graderat frågans eventuella status. KD har en märklig familjepolitik, men jag tycker att deras kamp för barn som far illa ändå skall ges cred.

Den lagrådsremiss som Maria Larsson (barnminister) lämnar fram i dag innehåller i stort mycket av det som organisationer kring Vanvården har krävt. Jag kan däremot idag tycka att vissa del inte är möjliga utifrån hur det ser ut på våra socialkontor idag.

Låt mig starta med det som är bra och möjligt: Lyssna på barnet  ”När barn får vård ska barnets bästa vara avgörande. Här förstärker vi barnets rättigheter. Dessutom förtydligas och förbättras barnets rätt att framföra sina åsikter. Vi nämner också särskilt möjligheten för barn att ta med en egen vald vuxen när samtal med socialtjänsten ska föras. Det är mycket viktigt att barns förslag till lösningar finns presenterat i underlaget till socialnämnden när beslut ska fattas.

Det här är en portalparagraf som borde spikas upp på väggarna hos familjehem och på Socialkontoren, jag tycker att Farsta Stadsdelsnämnds socialkontor kan starta tillsammans med Årsta-Vantör i Stockholm kan börja. Att barn skall ha rätt att välja en vuxen som följer med är något som diskuterats inom grupper som företräder vanvården bakåt i tiden. Viktigt är nu att Socialtjänsten upplyser om detta och att det handlar om företrädare som den unge själv väljer, inte socialtjänsten eller annan vuxen. Jag hoppas också att det kan vara juridiskt ombud om så önskas.

Utbildning o Hälsa är självklart och skulle inte behöva förstärkas i en lag igen. Det borde vara självklart att Socialtjänsten värnar om barnens utbildning och Hälsa.

De svagare punkterna är barnets rätt till socialsekreterare som jag tror blir svårt att leva upp till. Det är antalet socialsekreterare i en kommun som avgör möjligheten. En väg är att närliggande kommuner delar på socialsekreterare som endast har till uppgift att vara barnets kontakt. Det skulle finnas fördel att den enskilda socialsekreteraren inte behöver komma i konflikt med kollegerna på det egna kontoret som t.ex arbetar med familjen o placeringen.

Å andra sidan om kommunerna delar på några tjänster, vart hamnar då sekretessen. Har socialtjänster sig emellan sekretess? En annan fråga är kvällar och helger. Vilken möjlighet har den placerade då att nå sin socialkontakt! Här måste Socialstyrelen se till att det kommer riktlinjer och måsten till kommunerna för att det skall fungera och för att det också genomförs.

Det mest bristfälliga och dåliga är anmälningsplikten, där den som anmäler skall möta familjen för att diskutera frågan tillsammans.  ”Det ska bli tydligare för alla när man ska göra en anmälan till socialnämnden när ett barn far eller misstänks fara illa. Om anmälan gäller hemförhållandena kan föräldrarna uppleva anmälningssituationen som kränkande. Därför föreslås Socialnämnden erbjuda barnet, vårdnadshavaren och den som gjort anmälan ett möte för att få till stånd ett samarbete med familjen. Samtidigt kan man ta tillvara på den kompetens, engagemang och vilja till samarbete som ofta finns hos den som har anmält. För barnet är det en ökad trygghet om de vuxna samarbetar. ”

Men jag saknar tankar och förslag, Lagrådsremissen om Skydd för utsatta Barn, har inga följddiskussioner. Man hänvisar till Barnskyddsutredningen (Wigzell 2009.

Det finns inga förslag på Rättsliga möjligheter mot kommuner som inte följer lagen. Det finns inga förslag på juridiska möjligheter för  barn- ungdomar som utsätts är de är placerade. Jag menar att bristen på juridiska möjligheter gör varje förslag till barns rättigheter lika lövtunna som tidigare. Maria Larsson borde ha kopplat sitt skydd till utsatta barn, hårdare till Barnkonventionen, uppmanat till att skriva under tillägget om barns rätt att överklaga.

Men jag vill ändå säga att det finns goda trådar i Maria Larssons förslag, men i höst tillsätter ML en översyn av LVU och det känns lite märkligt att  sjösätta nya lagförslag inom ramen för SOL/LVU när det skall påbörjas en översyn av samma lag.

 

Bloggar om välfärden: Martin Mobergs betraktelser  Peter Högberg

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen,

 

https://anneskaner.wordpress.com/2012/06/03/barn-utsatts-inte-for-vanvard-efter-1980-enligt-politikerna/

4 svar till “Skydd för utsatta barn och sedan…

 1. gunn söderblom

  Min son när han var placerad och socialen kom så var det alltid:Visst har du det bra här eller hur..och de förväntade sig han skulle säga Ja.
  Inte vill du hem till mamma igen ..eller hur..Du har det ju så bra här.
  När han försökte säga något byttes samtalsämnet.Till slut struntade han i att vara med på mötet.Jag blev aldrig tillfrågad eller meddelad om /när de skulle ha möte.Detta har min son berättat helt spontant själv berättat..Av idag är han vuxen ,vi har god kontakt ,han är på väg att flytta hem till mig.

 2. Men vad hjälper det med insatser, nya regöer och lagar om det inte blir onsekvenser då man bryter mot dem. Verkningslösa.

 3. Ping: Bra regeringsförslag om stärkt skydd för utsatta barn | SIGNERAT KJELLBERG

  • ja o det är vad jag oroar mig för. att kommunerna inte klarar det och att det å andra sidan inte blir några sanktioner mot kommunerna om de inte uppfyller lagen. fortfarande är barn som omhändertas eller felbehandlas inom socialtjänsten rättslösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s