Registreras mail till kommunerna som inkommen handling…!

På den tiden jag arbetade som lokalreporter på Fagersta Posten ingick i den dagliga bevakningen att kontrollera inkomna skrivelser hos kommunen. Det var enkelt då alla brev diariefördes och ibland om det var något viktigt väntat, hände det att man stod bredvid när posten öppnades.

Det var innan E-mail och internet. Inte ens en litet reklamblad undgick den kommunala stämplingsprocessen. Att sedan långt ifrån alla skrivelser var av nyhetskarraktär är en annan historia. Det jag trycker på är tillgängligheten inom offentlig förvaltning.

Enligt offentlighetsprincipen ska alla handlingar till en kommun registreras i ett diarium som är tillgängligt för medborgarna eller den som frågar efter det.

Idag kommer allt fler handlingar in via email. Jag minns en diskussion om privata mail till en anställds kommunala adress om den var offentlig och faktum är att så fort det är en kommunadress blir mailet offentligt. Det som är svårt idag är att kontrollera om verkligen alla mail diarieförs och ingår i de offentliga handlingarna. I Mark Kommun görs det inte, den evigt kämpande familjehemsmamman i Mark har svart på vitt att så är det. Kommunen till och med erkänner att vissa mail sparar man inte då de saknar värde.

Evas berättelse:

Igår fick jag svar ifrån socislstyrelsen. Har anmält en kommun som fått massiv kritik. Anmälde första gången  förra året då lades det ner. Nu igen i januari för att de fortsätter att göra samma fel. Lämnar inte ut handlingar, svarar inte vare sig i telefon eller på mail, diarieför inte inkomna mail osv. Igår fick jag svar från Socialstyrelsen, de tar inte upp anmälan.

Trots att kommunen fått och får massiv kritik och det står då det avslutade att Socialstyrelsen skulle fortsätta hålla ögonen på dem.  Vi har anmält och talat om att de fortsätter att göra samma fel,  både förra året och nu. Anmälan tas inte upp Socialstyrelsen väljer att inte granska igen,  med hänvisning till att Socialstyrelsen enligt ett JO- beslut,  själva bestämmer om och när de i så fall skall granska. Om jag fortsätter att kritisera kommer de inte ens att svara utan bara lägga mina anmälningar till handlingarna.

Det innebär att en kommun som fått kritik får frikort. Om granskningen är avslutad (och den leder ju inte till något utom kritik, inte en enda kommun har sedan Socialstyrelsen tog över ens fått böter) Kommunen har alltså fått frikort. Socialstyrelsen granskar inte något mer eftersom de redan kritiserat en gång. Kommunen kan ¨ fortsätta att göra samma fel och värre fel och komma undan. Vad är det för rättssäkerhet? Hur skall den lilla drabbade någon sin kunna få rätt. Funderar vilt på hur man skall få upp detta. Det är ju en skandal. detta är vad ett parti skulle kunna driva och borde driva.”

Den handling som kommunen inte diarieförde var ett mail från en advokat som är involverad i familjehemmets kamp för sina tvångsflyttade barn. Kommunen svarade familjehemsmamman att mailet från Advokaten inte var någon viktig handling och med andra ord kunde kastas.

Om vi frånser det här fallet, blir min hypotetiska fråga; Hur noga är kommunerna i Sverige med att spara och diarieföra mail? Vem kontrollerar att mailen sparas. Jag vet själv genom att ha skickat mail till Sveriges Kommuner att mailen studsar tillbaks i vissa fall och inte ens har öppnats. Alltså kan man misstänka att mailboxen ibland töms utan att kontrollera innehållet.

Detta är ett brott mot Kommunallagen och offentlighetsprincipen och oberoende Socialstyrelsens ovilja att ge en ny reprimand till den kommun Familjehems-mamman talar om, hur kan vi lita på att Kommunerna verkligen uppfyller sina skyldigheter gentemot medborgarna. Har ni erfarenhet av att mail försvinner som ni skickar till era kommuner att de inte diarieförs eller läses, får ni gärna skriva i kommentarsfältet.

Det är också så att mail som skickas från medborgare i en kommun skall besvaras inom en viss tid, där är Stockholm Stad en stor syndare. För några år sedan skickade jag mail till dåvarande socialborgarrådet vid ett flertal tillfällen, inget av dem besvarades och när jag ringde och frågade fanns inte mailen.

Tyvärr är det inte bättre idag i Stockholm, de politiskt tillsatta tjänstemännen är dåliga på att hörsamma offentlighetsprincipen och skyldigheten mot medborgarna. Vi kan följdaktligen inte lita på Kommunerna och att medborgares mail kommer fram till rätt instans eller ens läses.

Lysekils Kommun skriver på sin hemsida följande:

All post behandlas likvärdigt vare sig den kommer kommunen tillhanda via e-post, fax eller papperspost. Skrivelser inkomna till kommunen blir en allmän handling.

”Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar”
(2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen, som enligt 14 kap. 5 § som regel gäller även utlänningar.)”

För den som vill läsa att det tidigare varit problem hänvisar till följande länk

Sundsvalls Kommun och där JO mycket tydligt påtalar att också Email skall räknas som handlingar och lämnas ut vid förfrågan. Vill ni veta vad som är offentlig handling eller ej, tipsar jag om Offentlighetsprincipen. Men även om handlingar är hemligstämplade skall de föras in ett register över inkommen handling och registret är alltid offentligt.

Hur många Kommuner i Sverige fuskar med Eposten jag gissar flertalet. Skicka därför alltid viktiga brev via snigelposten.

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s