I SKUGGAN AV ALMEDALEN FORTSÄTTER FÖRNEDRINGEN FÖR DEM SOM INGET HAR

Det blev inget Almedalen för mig i år. Jag hade önskat vara med på Barnrättstorget, men in i det sista tvekade jag mellan jobbet på Tjuvgods och Almedalen. Jobbet med boendeverksamheten vann och efter måndagens arbete kändes beslutet helt rätt.

Vad hade kunnat förändra den vardag jag jobbar i på Almedalen några timmar, några dagar. Det är inte den gruppen som är intressant även om Brukarorganisationer, klient- och intressegrupper finns på plats under veckan. Verkligheten förändras inte, läste inte en rad om Barnrättstorget eller hur världen skall bli bättre för människor som hamnar mellan stolarna i systemet.

Vem hade kunnat ändra på att en socialsekreterare i ÅRSTA-VANTÖR säger åt sin klient när hon missat att skicka försörjningsstödet i tid – ATT BYTA HYRESVÄRD. I LITE drygt en månad har min kamrat kämpat för att få hjälp att komma igång, uppfyllt alla krav o lite till. Framför allt skaffat jobb även om lönen är fördröjd med en månad. Vem kunde ana att för att få försörjningsstöd i Årsta-Vantör måste man uppfylla 2 fulla A-4 sidor med text betydligt mer än vad andra socialdistrikt i Stockholm har för att inte tala om länskommunernas ibland betydligt mer humana inriktning. Att FARSTA och ÅRSTA-VANTÖR är de mest hårdföra socialdistrikten kanske beror på att inom det geografiska området finns fler sk behövande utslagna än i de andra distrikten och att människor som far illa skall straffas ordentlig och verkligen känna att de är skit.

Min kamrat skulle betala 4 500 kr i månaden för att dela en lägenhet, emellertid ansåg ÅRSTA-VANTÖR att hyran var oskälig. Även fast det ingår linne och allt annat som finns i en lägenhet. På det sk hyreskontraktet som den kära socialsekreteraren skickade över, skulle kryssas i om det ingick frukost, lunch o middag. Rengöringsmedel, handdukar, tvål etc..Blev så förbannad att jag ringde nämna person och frågade om hon trodde att bostaden var ett hotell.

Stockholms Socialförvaltning betalar i sk kommunalboende till Hotellhem, vårdboende, referensboenden, härbärgen åtskilliga tusen per dygn. Däremot är det inte godtagbart att ett vanligt hem som delas faktiskt också kostar utöver hyran.

Skarpnäcks Socialdistrikt – missbruksenheten/försörjningsstöd tycker det är bättre att folk knarkar än att då får hjälp med ett hyggligt boende. En person som ville bo i vårt boende på Tjuvgods erbjöds härbärge när denne muckade från fängelset. Personen sa nej med hänvisning till vad de kunde innebära. Men se det sociala regelverket var viktigare. Följdaktligen valde personen i fråga att återgå till tidigare tillvaro. Någon dag senare ringer en socialsekreterare från Skarpnäck och frågar mig om jag vet var personen finns. Nej det visste jag inte och meddelade bara att deras flexibla synsätt gjorde att personen numer var tillbaks i det gamla livet. Kommunens regelverk är viktigare än de människor man handhar.

Haninge Kommun är ett föregångsexempel på hur man kan arbeta. En person som söker försörjningsstöd fick en tid i slutet av juli. Men erbjöds att komma dit och söka akutbidrag. Det innebär pengar till mat och fickpengar. Jag har aldrig hört att detta sker i Stockholms Kommun.

Trots min ilska över socialtjänsten vare sig det gäller barn, ungdomar eller familjer, missbruk så finns det en kader av ambitiösa och varma socialtjänstemän som vill och försöker. Som vågar vara flexibla och se till de människor man arbetar med och inte de fyrkantiga ramarna fastställda av politiker på fjäskiga tjänstemäns inrådan. Finansminister Borg vill göra det svårare att få försörjningsstöd etc. Bara en enfaldig politiker och okunnig om verkligheten kan ens uttrycka något sådant.

Om förslaget skulle bli verklighet skulle åtminstone Stockholm allt mer anta konturer av städer runt om världen där problemen härbärgeras på gatan. Vi skulle få uteliggare med fördubblat antal, vi skulle få ungdomar som sprang vind för våg. Vi skulle få en helt ny grupp av sk bostadslösa, hemlösa och fattiga hungern inte lockar till att söka jobb utan snarare att snabbt stilla den i form av stölder och ångestdämpande droger.

Faktum är ju att de stora länderna med svältproblem där det saknas sociala möjligheter, inte har en kö av svältande till ev jobb, utan en grupp människor som blir allt mer apatiska och uppgivna för att slutligen dö. Så långt går det kanske inte här, men ingen skall få mig att tro att en svältande svensk är en fantast på att söka jobb. Svält är förnedring, liksom soppkök och välgörenhet.

Vem Bäste Reinfeldt och Borg anställer en person med dålig tandstatus där stumparna är svarta, spåren efter förlorade tänder ofta fler än antalet tänder. Vem anställer någon som ser sliten och trött ut, som inte sovit ordentligt inte haft ordnade förhållanden. Den som inte har råd att köpa kläder för att alla pengar kanske går för att hålla sina barn med kläder så de slipper utsättas för omgivningens förakt.

Sverige blev ett klassamhälle under Göran Persson (S) tid som statsminister, och den regim vi har idag fortsätter i princip bara den väg Göran Persson påbörjade. På samma sätt om Moderaterna kan tala om ”arbetarfrågor och spela på socialdemokratins historia” på samma sätt hänvisar de bara till det samhälle som också Socialdemokraterna började bygga.

En Socialdemokratisk valseger 2014 kanske är bra för den som redan har det bra, men dem jag talar om, talar för och med kommer inte att märka någon skillnad.

Nej Almedalen, det förändrar inget. Det är en politikernas Festival och rosévinsminglets mecka – men inte fan förändrar det världen.

Här är beslutsfattarna I ÅRSTA-VANTÖR

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ansvarar för en stor del av den kommunala servicen i stadsdelen. Stadsdelsnämden fungerar som en styrelse för stadsdelsförvaltningen.

I Enskede-Årsta-Vantör ingår stadsdelarna Bandhagen, Dalen, Enskedefältet, Enskede Gård, Gamla Enskede, Hagsätra, Högdalen, Johanneshov, Rågsved, Snösätra, Stureby, Årsta, Örby och Östberga.

Kontakta ledamöterna

Här nedan hittar du kontaktuppgifter till ledamöterna. Du hittar också ledamöterna i förtroendemannaregistret.
Gå till förtroendemannaregistret >>> (Länk till annan webbplats, http://evald.stockholm.se/extern/Organ/GetOrgan?organId=1073)

 

Ordförande Vice ordförande
Anders Hellström Rosa Lundmark
Anders Hellström (M)
ENSKEDE
Telefon: 076-12 14 228
E-post:
anders.hellstrom@moderat.se
Rosa Lundmark (V)
BANDHAGEN
Telefon arbete: 08-508 29 160
Mobil: 076-12 29 160
E-post:
rosa.lundmark@telia.com

Övriga ledamöter

Gustav J Eva Solberg
Gustav Johansson (M)
BANDHAGEN
E-post:
gustav08@hotmail.com
Eva Solberg (M)
ENSKEDE GÅRD
Tfn: 08-720 25 51
E-post:
eva.solberg@stockholm.se
Annika Davidsson Kristiina Katajikko
Annika Davidsson (M)
ENSKEDE
Mobil: 0733 37 07 78
E-post:
annika.davidsson@moderat.se
Kristiina Katajikko (M)
ENSKEDE
E-post:
katajikko.kristiina@gmail.com
Erika Wing Lena Kling
Erika Wing (M)
BANDHAGEN
Mobil:
070-17 11 103
E-post:
erika.wing@gmail.com
Lena Kling (FP)
ENSKEDE
Telefon hem:
0703-424700
E-post:
lkling@spray.se
Magnus Dannqvist Parvin Araghi
Magnus Dannqvist (S)
ÄLVSJÖ
Mobil: 070-267 99 83
E-post:
mdannqvist@gmail.com
Parvin Araghi (S)
BANDHAGEN
Mobil:
073-244 18 73
E-post:
parvin.araghi@glocalnet.net
Mattias Mirhagen Åsa Ö
Mattias Mirhagen (S)
E-post:
mattias.mirhagen@gmail.comÅRSTA
Åsa Öckernan (MP)
BANDHAGEN
Tfn: 0708-24 72 37
E-post:
asa.ockerman@gmail.com
Bild saknas
Sara Johansson (MP)
ÅRSTA

 

Ersättare

Boris Kalanovic Björn Wredberg
Boris Kalanovic (M)
ENSKEDE
E-post:
boris.kalanovic@gmail.com
Björn Wredberg (M)
E-post:
bwredberg@yahoo.com
ENSKEDE
Joakim Gräns Mohamoud M Enow
Joakim Gräns (M)
ENSKEDE
E-post:
joakim.grans@moderat.se
Mohamoud M Enow (M)
ENSKEDE
Mobil: 076-273 30 60
E-post:
mohamoud.enow@moderat.se
Peter Backlund
Ellinor Fornebrant (M)
ÖSTBERGA
Peter Backlund (FP)
ÅRSTA
Telefon hem: 08-91 86 26
Mobil: 070-322 44 14
E-post:
peter.backlund@edu.botkyrka.se
Karin Andersson
Karin Andersson (C)
ÅRSTA
E-post:
karin.andersson@centerpartiet.se
Kristina Öberg (S)
ÖSTBERGA
Bild saknas Sonja Mogert
Jimmy Lindgren (S) Sonja Mogert (S)
BANDHAGEN
Telefon hem:
08-86 54 74
Mobil:
070-768 54 35
E-post:
sonjamogert@hotmail.com
Bild saknas Love Edenborg
Daniel Pollak (MP)
ENSKEDE
Tfn: 070-980 49 87
E-post:
danpo03@gmail.com
Love Edenborg (MP)
ENSKEDE
Tfn: 0739-573 262
E-post:
love.edenborg@mp.se
Lars Sterneby
Lars Sterneby (V)
ENSKEDEDALEN
Tfn 070-513 67 10
e-post: larssterneby@telia.com

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Annonser

5 responses to “I SKUGGAN AV ALMEDALEN FORTSÄTTER FÖRNEDRINGEN FÖR DEM SOM INGET HAR

  1. Pingback: Almedalen en politisk marknad men….

  2. Lika dåligt i Motalas socialbidrag sökande, tuvärr så sitter fel folk på fel jobb, när folk försökt att få hjälp där, men fick en oerfaren handläggare utan någon förståelse för männskligheten som jobbar där. Handläggaren utkommen direkt från skolan till att jobba som socialbidragshandläggare ingen empati,har hon för folk som inte har mat för dagen, själv så är hon född med allt serverat. Det är fattig Sverige nu, dom Rika mot dom fattiga.

  3. Det är rent ut sagt förjävligt när byråkrati och regler (i samband med rationaliseringar och besparande) ska gå ut över människor som är i faktiskt behov av samhällets stöd.

    Men av någon anledning så får man väl fler röster på att sänka inkomstskatt och restaurangmoms, även om det finns stora hål att stoppa de pengarna i…

    ”Ett samhälle är aldrig starkare än sin svagaste individ”.

  4. Det är inte så bra i Haninge som du tror! :-))
    Har du hört något om skadeståndet till de vanvårdade?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s