Arbetsförmedlingen ”om inte arbetsgivaren vill ha dig kan du förlora A-kassan”

Arbetslösa skall söka jobb, helst hela dygnet. Den som har tur kan skicka länkarna på sökta jobb till en handläggare, men har du A-kassa saknas egen handläggare. En nära vän till mig fick ett samtal från en handläggare i Östersund som tar emot sk rapporter från dem som söker jobb. Förmedlaren föreslog att min vän skulle söka ett jobb som låg en bit utanför Uppsala, det skulle bli ca 3 timmars resväg per dag. Handläggaren kallade det pendlingsavstånd, dessutom är det troligt att det finns kompetens på betydligt närmare håll än att rekrytera någon från Farsta.

Min vän är lite näsvis och sa att visst kunde han söka jobbet men han kunde ju också se till att han inte fick jobbet. Genom att t.ex kräva så hög lön att arbetsgivaren skulle backa av denna orsak. Förmedlaren ansåg att begära hög lön var att förstöra möjligheten att få ett jobb. Med andra ord den som söker jobb skall inte kräva ordentlig ersättning utan helst begära så låg lön som möjligt för att befästa chansen att få jobbet.

Vidare diskuterades vad som är lämpliga jobb. Alla jobb är inte lämpliga för alla och alla är inte lämpliga för alla jobb. Men arbetsförmedlaren i Östersund tyckte att barn och gamla kunde alla arbeta med där krävdes inge speciell lämplighet eller handlag. Så nu vet vi att arbetsförmedlingen anser att dagis osv inte behöver ha lämplig personal. Vem som helst kan självklart göra detta vare sig de gillar barn eller ej. Eller som min nära vän sa ”undrar om de bryr sig om man slår barn”. Om en person säger jag kan inte jobba med människor eller små sådana måste han/hon ha intyg på detta.

En rekryterare beklagade sig i Rapport eller Aktuellt minns inte vilket av dem, om att 75 % av alla jobbansökningar som kommer inte är irrelevanta. Alltså sökanden som inte är över huvudtaget i närheten av att få jobbet än mindre komma på intervju. Jag vet folk som söker jobb som distriktsläkare fast de inte ens har tillstymmelse till utbildning inom sjukvård. Men de söker för att uppfylla kvoten.

Förmedlaren i Östersund hotade med att skriva till A-kassan o säga att inte betala ut ersättning eftersom sökande föredrog att sabotera anställningsintervjuerna för att slippa få jobb. En person i Östersund avgör ödet för en person boende i Farsta.

Jag tillhör den lyckliga skaran som fått jobb inte av AF utan genom en annan nära vän. Men däremot betalar AF/Staten en stor del av min lön vilket är bra då Tjuvgods inte har så mycket pengar. Jag har en halvtid och nu kommer nästa. Jag skall varje dag söka ett visst antal jobb som skall redovisas till min handläggare vid förmedlingen. Jag har också fått brev om att mina sk bidragsdagar på 610 kr/dagen snart är slut vilket innebär att jag kan tvingas in i FAS 3. Faktum är att jag kan tvingas sluta jobba om det inkräktar på att följa regelverket för FAS 3. För mitt jobb är inte lagt på fyra timmar fast varje dag utan varierar beroende på vad som sker. Det kan bli fler timmar en dag o lite mindre en annan.

Det finns också en tid som jag vill kalla inskolning eftersom uppgifterna är nya och jag skall lägga upp helt nya rutiner etc. Följdaktligen när jag kommer hem är jag helt slut. Men då skall jag enligt Arbetsförmedlingen sätta mig vid datorn och söka jobb.  Jag har tidigare sagt att jag hellre ”dör” än tar några former av förnedrande kränkande Allianspåtvingande uppgifter där den som förbarmar sig får 250 kr om dagen och blir rik medan den som jobbar blir allt fattigare.

Jag skall söka jobb när jag kommit igång men jag föredrar att få organisera min tid utifrån den verklighet jag lever i och inte i den som AF lever i. Innan ni säger att man inte skall profitera på samhället. Låt mig då säga, ingen människa kan leva på 640 kr/dagen jag vet och alla andra som gör det vet. Så det är inte lyxlivet direkt.

Problemet är inte att folk inte vill jobba problemet är att de jobb som finns inte alltid är kompatibla med dem som är arbetslösa.

Det finns människor som faktiskt tagit sina liv efter att ha blivit utförsäkrade och tvingats in i FAS 3 jobb troligen för att förnedringen äntligen tar slut när döden inträffar.

Läs gärna denna länk som ett komplement och tänkvärt sådant

 

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

6 svar till “Arbetsförmedlingen ”om inte arbetsgivaren vill ha dig kan du förlora A-kassan”

 1. Tiden då vi kunde leva/överleva på 640 kr om dagen ligger många många år tillbaka i tiden. Idag är samtliga kostnader för vårt uppehälle betydligt högre och fortsätter att öka mer för varje månad. Försämringar drabbar inte den som är rik utan den som är fattig!

 2. Nja. Jag tycker nog att man ska låta döden vara och inte blanda det med annat.
  Det finns alltid företeeelser inom Af´s som inte fungerar och de finns arbetsförmedlare som inte förstått sitt uppdrag. Men så finns det de som förstår och är duktiga. Men alla dessa agerar utifrån vilka riktlinjer som ges ifrån statsmakterna.
  Viktigt att säga är dock, Arbetsförmedlingen tar inga beslut om du ska förlora din a-kassa eller ej. Det gör facket. Och detta efter en utredning. Det här är en överenskommelse som funnits länge, kopplad till att stå till arbetsmarknadens förfogande. Sedan är det så att det finns ett minimikrav att söka jobb, kopplad till ersättning, a-kassa eller försörjningsstöd. Så är det. Med tanke på den mismatch som råder idag så är det förståss många som söker jobb bara för att de ska söka och kunna få ersättning. Problemet är att det finns jobb idag. De söker man företrädesvis genom uppsökande verksamhet. Något som är en nästan bortglömd företeelse. Så istället för att söka för sökandets egen skull med inskickande av Cv och prsonligt brev så gäller sökandet även när du knackar på hos firman X.

  HEJ faktum är att Arbetsförmedlingen skickar in redovisningarna till facket med rekommendationer. Därefter har A-kassan möjlighet att på grundval av detta avslå etc. Jag vänder mig inte mot minikravet att söka jobb och vad gäller ditt förslag om uppsökande verksamhet inget nytt under solen men många företag vill inte ha ansökanden den vägen. Och du nämner inte med ett ord FAS 3 den mest förnedrande verksamheten inom svensk arbetsmarknadspolitik

 3. Jag vet att Af skickar in rekommendationer till A-kassan. Men beslut tar A-kassan efter att ha pratat med den sökande. Att söka jobb ska bestå av ett flertal strategier. Där uppsökande verksamhet är en av många-sant att många företag inte vill ha ansökningar den vägen, men det finns företag som vill. Det beror helt på vilket sätt man närmar sig företaget.
  Fas 3 nämner jag inte för att det är uppenbart hur dålig den företeelsen är. Det finns inte en vettig människa som kan tycka att det är bra.Men det har funnit en liknande företeelse på 90-talet som kallades ALU. Då var det S som styrde landet.Det som skiljer är ersättningsnivåerna och ramarna som nu handlar om att vara tyst och sitta still. All arbetslöshet, ska mötas med aktivitet. Utbildning, jobbcoachande , vettig praktik etc. Aldrig förvaring. Den gyllene frågan blir HUR ändrar vi detta till något bättre. Vi vill alla, nåja, ta bort FAS 3, men om vi tänker så så är vi svaret skyldiga vad ska ersätta FAS3. Vilka regler, vilka möjligheter etc och etc.
  Kontentan är att varje kontakt med Af ska präglas av aktivitet och inte passivitet.

  • Jag hade ett plusjobb och ett jättebra jobb. Är sjuk och det var min sista chans. Det första som händ var att de tog av mig jobbet och jag blev helt utan ersättning-08. Blev tvingad från hemmet och är nu heltidssjukskriven efter 22 år sjukdom. Nu är jag utförsäkrad och kommer enligt flera specialister att aldrig kunna jobba igen. Får för tillfället försörjningsstöd och har haft självmordstankar i några år nu. Döden kan bli enda sättet att få vila… Psykiatrin har så mkt att göra så jag har väntat i ett år på en ny tid…Livet är verkligen lång ifrån underbart, att inte bl accepterad är bland det värsta med hela situationen och snart kan soc tvinga mig att flytta igen… Då är det över! Så döden är en väldigt viktig sak att
   diskutera

 4. Hej!

  Jag instämmer i allt du säger, men tycker att 640 kr/dag är mycket pengar!
  Själv är jag ensamboende, har höga studielån och lever på 485 kr/dag. Det går, men inte blir det mycket kvar efter räkningarna är betalda.

  /Anna

  • Jag har 0kr i inkomst och är på väg att bli hemlös för andra gången pga att jag blivit utförsäkrad och tycker fortfarande att 680 kr är för lite för ett heltidsjobb!
   Har varit sjuk i 22 år men nekas fortfarande ers sedan utförsäkringen – feb -11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s