En deckarroman om mord inom ungdomsvården

Med insikt och kunskap kastar sig Lars Keplers bok ”Eldvittnet” in den sociala barnavården. Eldvittnet utspelar sig på ett hem för flickor med dysfunktionella och sociala problem. Ungdomshemmet drivs av ett privat Riskkapitalbolag och sin iver att ge mer pengar till ägarna drar man ner på resurserna nattetid. En ensam sköterska, Elisabeth ansvarar för de flickor som bor på Birgittahemmet. Birgittahemmet ligger allfarsväg inne i skogen och där långt från polis, grannar och hjälp utspelar sig ett mord. Den som anklagas för mordet är en av flickorna på hemmet, en trasig tjej som sedan ung ålder bott på institutioner och familjehem. Romanen utvecklas långsamt och spänningen finns där hela tiden, även om man lite lätt börjar ana vem som är den verkliga mördaren.

Det som jag tycker var så intressant med Eldvittnet är att den dels spelas i en miljö som sällan används i litteraturen, ungdomshem och social verksamhet. Vidare är miljön att placera händelserna runt om i Norrland  lyckat. Varför skall alla deckare utspelas i miljöer vi alltid möter som städer, kända orter etc.

Lars Keplers bok är oerhört välskriven och där finns en faktakunskap kring barn- och ungdomsvård men det är också en öppen kritik mot privat drivna vård- och behandlingshem. För den som vill följa en deckarroman i ett ovanligt tema och i en ovanlig miljö, som vill ha spänning och allt där till rekommenderar jag den starkt.

Albert Bonniers Förlag, Lars Kepler ”Eldvittnet” utgivningsår 2011

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Ett svar till “En deckarroman om mord inom ungdomsvården

  1. Ping: Lite lästips för den som gillar spänning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s