Kyrkan den nya socialtjänsten

I spåren av en allt mer omänsklig politik ökar andelen ekonomiskt behövande. Under sommaren minimeras antalet anställda inom socialtjänsten, semester men socialt behövande tar ingen semester de fortsätter att köa och kränkas men hänvisas öppet av socialsekreterare i Stockholm till Kyrkans verksamhet.

Allt fler socialsekreterare reagerar mot ekonomiska omöjliga villkor som gör det snudd till omöjligt att göra ett vad de kallar vettiga sociala insatser för människor som behöver. Detta skrev jag om tidigare men förtjänas att skriva om igen. Ur verkliga livet kommer historien om kvinnan som kom ut från behandlingshem som fått vänta två månader på att få ekonomisk hjälp. Har en hjälpsäkande varit på behandling måste hon/han börja om i ansökningskön hos socialtjänsten igen. Eftersom det är sommar är väntetiderna långa och efter mycket ringande och tjatande gavs ett sk nödbidrag. För den som söker hjälp måste alla sk bankkonton redovisas med utdrag. Inom Socialtjänsten tror man att alla har ett konto på banken, även de som sitter på kåken, bor i knarkarkvartar eller på gatan. För den som hänvisar till att man inte har några bankkonton är det snudd på omöjligt att få hjälp. Politikerna har bestämt att den som inte kan redovisa bankkonton lurar samhället. Att sedan de flesta banker vägrar sk marginaliserade att öppna konton är inget som samhället bryr sig i.

Faktum är att inte bara myndigheter och politiker straffar människor som inte förmår att fungera med sk normal ekonomi utan även banker och finansieringsinrättningar. Den lilla plastbrickan – bankkortet delas inte ut till den som inte har sk ordnad ekonomi, i bästa fall ett ett elektronkort som duger till att ta ut pengar ur bankomaten och som kostar mer än vanliga kort.

Att Anders Borg finansministern tycker det är för lätt och för enkelt att leva på socialbidrag visar ju bara vilken inställning Moderaterna har till det de kallar utanförskapet. Alla skall jobba även de som inte förmår hålla sig nyktra eller fria från droger. Helst skulle väl även barnen jobba om de fick löpa linan ut. Varför inte låta barnen jobba ihop till barnbidraget så att Staten slipper den utgiften.

Men det finns moderater som går längre än Anders Borg, som förespråkar att alla ekonomiska bidrag skall dras in. Faktum är att hungriga jagar inte bättre  men de blir bättre på våld, aggressioner och laglöshet. Så här står det på Moderaternas hemsida   ”Vi vill att fler ska ha ett jobb, att fler människor ges större frihet och möjligheten att stå på egna ben.Vårt mål är att hela tiden vara ett parti i förändring. Ett parti som söker utmaningarna, pekar på samhällsproblemen och som sätter resultatet för människor före sakfrågorna.” Ungefär samma filosofi hade järnladyn MT i England och alla vet hur bra det gick inte minst engelsmännen. Att hon som kvinna nesligt fick lämna sitt partis ledning trots att hon stod för vad alla andra konservativa stod för, är inte märkligt kvinnor faller snabbare. Reinfeldt kommer troligen inte att röstas bort av sitt parti men förhoppningsvis tvingas lämna vid nästa val.

Ett förslag från Moderaterna som snotts från socialdemokraterna, om att socialbidragstagare skall kunna jobba tillfälligt utan att förlora hela bidraget låter bra. Men faktum är att ens komma i närhet av bidraget är lika svårt som att komma in i ett kassaskåp. Visst jobba är bra men vad många i den här gruppen behöver är utbildning, grundutbildning från grundskolan till gymnasiet och en yrkesutbildning. Detta är dock inte möjligt att få när någon uppbär försörjningsstöd. Hela systemet skulle behöva göras om och bidragen höjas och inte som nu sänkas och värdeminskas. Den som gått på försörjningsstöd har dessutom ofta en stor skuldbörda att ta hand om den dag de lyckas få jobb. Oddsen för socialbidragstagare är oerhört dåliga och det fruktansvärda är att Staten och politikerna bidrar till att sänka den enskilda människans ekonomi.

Du som har synpunkter på flyktingar se dokumentären om flyktingar på SVT 2 ”Fykting åk hem”.

Läs gärna Martin Mobergs betraktelser som också knyter an till det sociala utanförskapet.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

5 svar till “Kyrkan den nya socialtjänsten

 1. Vivi Anne Ekholm

  Min dotter ensamstående med tre barn varav två fått ADHD diagnos sonen 20 år har en LVM dom på sig och har inte uppfyllt kraven som ställts på honom från socialtjänstens sida det har bland annat medfört för honom att han är utan boende, utan inkomster och utan medicin.

  Mamman har en MS diagnos och uppbär sjukbidrag (vet inte vad det heter idag)
  Hon har sin 20 årig son boende hos sig men har inte möjligheter att försörja honom. Nu blir hon också av med bostadsbidraget för sonen då han ska var självförsörjande det innebär i reda pengar 2 200 kr, mat pengar för min dotter i en månad.

  Socialtjänsten säjer att det inte kan hjälpa min dotter på något sätt detta innebär
  1) Hon får slänga ut sonen till hemlöshet, han får väl växa upp, funktionshinders perspektivet finns inte hos socialtjänstens handläggare
  2) Hon får ljuga för försäkringskassan (handläggarens ide) om att sonen inte bor där
  3) Eller bli av med 2 200 kr per månad i bidrag från försäkringskassan
  Detta är ett ganska tufft beslut att fatta, och hur kan handläggaren på socialkontoret uppmana min dotter att ljuga för försäkringskassan?

  • Socialtjänsten gör väldigt mycket för att slippa ta ansvar för människor. Inte minst att uppmana människor till att utnyttja andra inrättningar. Detta gäller inte alla tack o lov, men instämmer i att det är helt sjukt att uppmana människor att ljuga. I de här fallen borde man ha rätt till någon form av juridisk kompetens för att få rätt hjälp.

 2. En gång i tiden fanns kommunalt studiestöd att söka för den som behlvde komplettera upp utbildning eller skaffa yrkesutbildning. Det togs bort i slutet på 80 talet. Det skulle behöva återinföras.
  Jag håller nämligen med om att studenter inte ska kunna leva på socialbidrag då det skulle utnyttjas maximalt av alla. Socialbidrag skall gå till de som behöver det mest! Men….det är just därför väldig viktigt att skapa ekonomiska förutsättningar för de utsatta (av olika anledningar) att få utbildningen betald.

  • instämmer att det inte skall bli ett studiebidrag, men om du är fast i socialfallsfällan o saknar grundskole- och gymnasiekompetens anser jag att detta skall kunna kompletteras om man har socialbidrag o det bidrar till att komma ut i jobb. vidare anser jag att viss vidarutbildning borde vara möjlig.

 3. Okej ! Om alla ska stå på egna ben blir det inte nödvändigt med så många samhällstjänare heller så regeringen behövs inte heller då? Har de inte lite för höga bidrag föresten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s