Flyktingar åk hem – men till vad

De sex australienska medborgare som under en månad fick en inblick i flyktingarnas vardag kunde efter inspelningen återvända hem. De fick tillbaks sina pass, tillhörigheter och de kunde återförenas med sina anhöriga.

Jag har sett de tre avsnitten Flyktingar åk hem, en välgjord och mycket stark skildring om hur fördomar kan möta den vardag man så enkelt kallar för starka uttryck. En av deltagarna kallade afrikanerna för negrer och svarta, en annan skulle kunna tänka sig att skjuta flyktingarna som bodde i hennes trygga område. Ytterligare en ansåg att båtflyktingar utan pardon skulle skickas hem.

Vi mötte alla fördomar som vi dagligen konfronteras med här i Sverige också. Det är dom – dom som kommer hit och profiterar på vår välfärd och tar över vårt land. De sex deltagarna från Australien anade nog inte hur resan skulle bli och reaktionerna i programmet var oerhört intressanta att följa. Den unga Raquel och som själv medger i programmet bortskämd, vill bara åka hem. Hon dras in i en värld så långt från trygghet att hon ständigt längtar hem. ”Jag är ingen djävla flykting, säger hon och tänder en cigarett samtidigt som barnen i flyktinglägret leker som om det inte fanns någon annan vardag.

När resan startar tvingas de lämna ifrån sig mobiler, plånböcker pass och annat som är personligt. De får åka på en läckande flyktingbåt, de bor i läger i Kenya men resan börjar baklänges. De går från det välordnade flyktinglägret i Australien till ursprunget för flyktingarnas egna liv. De hatade båtflyktigarna som väljer en läckande båt för att skapa en bättre värld någon annanstans. Flera av deltagarna säger under programmet att de skulle valt samma sak om de befunnit sig i den situationen.

Att inte bli berörd av Flyktingar åk hem är omöjligt och att se utvecklingen på de sex australiensarna var intressant. Som en sa ”vi har inte varit flyktingar vi har sett en liten liten del av deras vardag”. Jag kan efter programmet bli än mer förbannad på telefonbolagen som vill få bort sk gratistelefoner som Skype, Skype är ofta enda förbindelselänken för människor i flykt. I flyktinglägret i Jordanien kunde en mormor kommunicera med sina barn och barnbarn i USA, det var den kommunikationen som fick tiden att gå och för en stund kanske glömma att hon aldrig skulle få träffa dem igen.

Vi behöver kommunikation i världen och de stora telecombolagen borde vara delaktiga i att detta är möjligt. Det är ytterst få som har haft förmånen att göra den resa som de sex från Australien gjorde och det var absolut ett av mest skakande dokument jag sett i den här frågan. Alla kan inte resa och se, men som en kvinna i filmen sa ”vi tittar – men vi ser inte”. Att ställas inför verkligheten tvingar oss att se.

Jag vet inte om händelsen i Utöya skulle vara ogjorde om vi såg mer och lärde mer, men jag tror att fördjupad kunskap och insikt är enda vägen för att hitta samförstånd. Raquel säger när resan är slut ”nu kallar jag dem inte svarta eller negrer nu kallar jag dem afrikaner – för det är vad de är.” Jag tror att hon i sin frustration på resan var en av dem som verkligen insåg vilken oerhörd trygghet det är att leva i ett land där demokratin och friheten är självklar. Man borde ju göra om länderna, säger hon uppgivet men inser också att detta inte är möjligt. Jag tror även att hon skaffar sig ett jobb. I flyktinglägret frågade man vad hon gjorde hemma innan hon flydde – ingenting bara var hemma.

”Här måste du jobba annars överlever du inte, sa mannen på flyktinglägret.”

Det finns många brister i flyktingpolitiken här i Sverige och säkert i Australien också, men flyktingar har funnits och kommer alltid att finnas. Och vi som länder med demokratiska traditioner måste vara beredda på att ta emot dem, men också arbeta för bättre förhållanden i de länder som är berörda. Jag har inga lösningar, jag tror att det finns människor som flyr av obskyra skäl, men det får inte hindra oss från att behålla ett humanitärt och medmänskligt synsätt.

Vill ni se Flyktingar åk hem finns de på SVT Play

Kulturbloggen om Utöja länksamling

 

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s