Donias familj ska ha skadestånd från Attendo o Simrishamns Kommun

Det är f….n i mig inte klokt. Jag har skrivit om sk konsultstödda familjehem, om risken att hamna mellan stolarna i ansvaret för de barn som tas om hand. Nu hände det, Donia 15 dog i ett familjehem, uppköpt av Attendo Care, hemmet var inte godkänt för familjehemsvård vare sig av Attendo eller Simrishamns Kommun. Där är första misstaget bristande utredning.

Den andra är bristande kontroll från Attendo o Simrishamns Kommun. Och det mest vidriga 2 800 kr/dygnet där man inte ens använd pengarna till att hjälpa barnet till ett sjukhus.

Idag vill ingen ta ansvar, Socialnämndens ordförande säger att allt gått rätt till. Attendo har inte gjort något fel. Därav ingen Lex Sara tack för den hjälpen Maria Larsson, Lex Sara gäller bara om personalen anser att det begåtts fel inte om vi gör det.

Konsultstödda familjehem är en guldgruva för riskkapitalbolagen precis som all annan skattefinansierad verksamhet i Sverige. Att handla med BARN (jag kallar det Trafficking) visserligen inte sexuell sådan men väl handel med människor. Om än i en accepterad form – tyvärr.

Radions P1 granskade för ett halvår sedan frågan om sk privata familjehem och kom fram till samma sak som jag, att det råder en juridisk gråzon som tar bort ansvar från myndigheterna. Vad man gjort är att lagt myndighetsansvaret på privata vårdbolag som i sin tur frånsvär sig och lägger över till kommunerna.

Det finns idag inget skydd för barn i familjehem, inga juridiska möjligheter, inga skyddsmekanismer eller lagrum att driva frågor där barn/ungdomar blivit utsatta. Det är oerhört svårt att driva till och med sexuella övergrepp, det finns fall där barn berättar om övergrepp men där familjen går fri och barnen bara flyttas. Familjen i sin tur fortsätter som familjehem utan några som helst granskningar.

Familjehem som inte klarar sitt jobb tillåts fortsätta, bristen på hem, dåliga möjligheter för bra familjehem skapar en efterfrågemarknad där barnen blir varorna som skall säljas ut gärna till högt pris för att någon skall ta dem. Familjehem som gör bra jobb skall ha god ersättning, kontrollerad sådan men dåliga familjehem skall sorteras bort omgående. Att missbrukare av olika slag får driva familjehemsvård är fan mig inte klokt och att familjehem som ser barnen som en inkomst får fortsätta är så infernaliskt illa att SocialSverige borde skämmas.

Om Donia hade dött i sin biologiska familj under samma förhållanden som i familjehemmet hade syskonen omhändertagits och utredningsapparaten inom Socialtjänsten blommat som aldrig förr. Nu var Donia bara en sk besvärlig tonåring omhändertagen på minst sagt märkliga villkor där ingen i dag vill kännas vid eller ta ansvar.

MARIA LARSSON skall stifta lagar för barn och ungdomar, hallå Maria Larsson vi har nog redan lagarna på plats, det är att leva efter lagen det handlar om och det kan inte nya lagar göra något åt. Det måste bli konsekvenser när barn och ungdomar far illa, när prestige och utredningsbyråkrati tar över människoperspektivet/barnperspektivet. Det skall kosta pengar idag inte om 20 år när barn far illa. Vi har väntat ett helt liv, vi vet inte ens hur många som anses farit tillräckligt illa för att få ersättning av Svenska Staten, men det som sker i dag av övertramp, mygel, fusk och snedvridna kollegiala grupperingar det kan vi göra något åt nu och här.

Som fd ordförande i Riksförbundet Samhällets Styvbarn tycker jag det är rent ut sagt förb….t dåligt att det inte finns seriösa språkrör för dagens barn. BO är underbar inrättning, men hans/hennes befogenheter är inte att stötta enskilda fall men vi behöver ett BARNOMBUD som kan gå in och blir enskilda barns språkrör.

Vaknar inte Media och myndigheter efter Donias död tror jag aldrig att någon mer vaknar. Säg nej till privata sk familjehem, de som finns skall utredas och granskas. All familjehemsplacering skall stå under Myndighets kontroll och företag som Attendo Care skall ha specialtillstånd och kompetens för att få bedriva verksamhet med människor. Ändå värre är när organisationer som säger sig vilja arbeta för placerade barns rättigheter inte vågar eller kan diskutera konsultstödda familjehem  vilket lämnar gapet öppet för mindre seriösa grupperingar.

Jag kommer att tjata ihjäl mig om detta  långt mer än om ursäkter för mig och min generation. Nu gäller det att rädda framtiden.

Det här skriver Attendo Care om sig själva – århundradets skämt:

”Individ och Familj är en del av Attendo med inriktning på socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Attendo har en  bred verksamhet från beroendevård och  familjerådgivning till jourhem och transitboende för ensamkommande flyktingbarn.
Verksamhetens bredd bildar en vårdkedja som täcker merparten av socialtjänstens behov. Vårdkedjan är unik för  Attendo Individ och Familj och står som garanti för kvalitet, kostnadseffektivitet, kontinuitet och trygghet.”

Tidigare inlägg av mig Vem tar ansvar, Skydd för utsatta barn o sedan,  Vem tar ansvar för privata familjehemsbarn, Maria Larsson sviker igen 

Newsmill 6 mars 2011 om privata familjehem.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

12 svar till “Donias familj ska ha skadestånd från Attendo o Simrishamns Kommun

 1. Jag fattar inte vilken roll Attendo care hadde för Donia var inget problembarn så länge hon var hemma i alla fall vilket ALLA kan intyga som kände henne. Så jag vill veta syftet med detta trassliga nätverk.

 2. Bitar ur LVU-domen ligger ute på nätet, det var inte barnen som var problem utan vad de upplevt i biologhemmet som traumatiserat dem.
  Mamman har inte gått att nå eller tagit kontakt med soc. eller den placerade flickan efter att hon lämnade landet, inte en enda förhandling har skett efter omhändertagandet eftersom mamman inte gått att nå.

 3. Det fanns ingen riktig förhandling från början ,,,,så jag hadde inget förtroende för att det skulle gå rätt till sen heller. Men pappan stred så länge han kunde tills man vägrade honnom mer rättegångar. Jag ansåg att det var bäst för oss att soc inte viste var vi fanns. Och jag anser inte att det är en naturlig kontakt med sitt barn med bevakning ,där jag varken kan tala mitt hjärtas mening. Antagligen skulle den kontakten snabbt stoppats, för vad jag hadde att säga till mon stulna dotter. Jag har aldrig traumatiserat mitt barn. och ville skydda det barn jag hadde lyckats få med mej så inte interpol eller andra aktörer dykt upp. Jag har aldrig misshandlat mina barn eller underlåtit att ge dem god näring. Dessutom var Donia mycket socialt begåvad. Den bästa i klassen att lösa konflikter och hadde mycket kompisar vilket verkar ha upphört mer och mer när jag läser hur hon reagera och mådde efter deporteringen. det är bara att läsa innantill i de papper socialen själv har skrivit så där ser man det klart och tydligt.. barnavårdsjournalerna visar 2 väldigt friska flickor och även lärarna i de gamla skolor de gick i kan ju intyga detta vilket inte var intresant för socialen att ta fram dokumentation på. De var i genomsnitt endast sjuka en dag under skolåret tillomed. Detta kan inte motbevisas.

 4. Hur kan man sen säga att alla flyttar runt ett barn inte traumatiserar och polishämtningen från ett ställe till det andra. Och hamna på hem där man bär ut henne till isolering mot hennes vilja om kvällarna? Och ansvarig socialsekreterare ville ju inte heller hjälpa storasyster att räffa lillasyster enligt vad Donia själv skrev till storasyser. Undrar verkligen vem du är och vad och var man lagt ut dessa delar av socialens lögnaktiga papper som är det enda underlaget socialstyrelsen granskar. Där är inte tex barnavårdsjournalerna med.
  Inte heller att jag själv har arbetat som stödfamilj i många år? Det till barn som ville komma.

 5. Annina
  Det som lagts ut är uppgifter om graviditeten och inställningen till den och de åtgärder som inte stöddes.

  • Vad nytta gör det att skriva om LVU utredningen i sig, Annina som förälder eller ej, det handlar ju inte om det det handlar om en flicka som dog i familjehemmet.

 6. Det handlar om att lägga fram saken som att flickan stals av soc. från en välfungerande familj utan orsak, och hölls kvar i olika familjehem utan att föräldern fick träffa sitt barn under alla år.

  Köretlfeber är en mycket lömskt sjukdom som vanligtvis är ofarlig, problemet är att det väldigt snabbt på bara några timmar kan förändras till något dödligt, det dör ungdomar varje år i sina egna hem och på sjukhus av just körtelfeber.

  • ursäkta du skriver och snackar skit. donia dog av dubbelsidig lunginflammation. Vad som hände inom Donias familj vet knappast du och varför saker hände. Du borde kanske fundera över varför äldsta dottern flydde till spanien också..därtill föräldern fick träffa sitt barn det fanns inga förbud på det. Du som kallar dig Solväg skall veta att den som vill misskreditera den här saken också lägger ut papper och namn varefter det passar dem.

 7. Varför valde mamman att aldrig ha någon kontakt med sitt barn efter att de rymt?
  Varför ville hon inte ha möjlighet att träffa sitt barn istället för att totalt försvinna från henne under alla år?
  Vad är det som säger att omhändertagandet inte skulle upphört efter ett tag?

  Vet inte varför personen lagt ut domen, å andra sidan finns det artiklar i tidning angående graviditeten och domen.
  Det jag reagerar på är att du skrivit att familjen bör få skadestånd, familjen har valt att göra sig oanträffbara under alla dessa år.

  • papper är en sak vad som hänt en annan, du kanske kan skriva till Donias mamma o fråga så att du får svar. Vilken tidning skriver om Anninas graviditet kan du ge mig länkar till all den information du hittar om fallet på nätet. eller törs du inte det. antigen skriver man allt man vet eller också tiger man. ge mig länkarna till det du kallar sanningen.

 8. Tror att du inte har kommentarsgranskning på eftersom jag kan läsa de kommentarer som invänta granskning?

 9. Donia dog ensam i sitt fosterhem.Hon fick ingen hjälp. Systern nekades att komma och besöka sin då svårt sjuka syster. Modern var tvungen att bege sig i exil för att åtminstone kunna rädda det ena av barnen .
  Hela denna historien är så sorglig och så uppenbar och omänsklig samt tydlig i sak då den visar på hur fel det är i det ”svenska rättssamhället”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s