Toni Holgersson och Hesselby Folkfestival kan det bli bättre

Vad är det som gör att Toni Holgersson bara blir bättre och bättre. Jag avlyssnade en inspirerad, glad och tänd Toni som  fick publiken att bara ropa efter mer.. Lasse i Parken är ett perfekt format för konserter som Tonis, lagom stort och lagom intimt. Därtill en publik som helt klart gått för att lyssna på Toni som inte spelat i Stockholm på ett tag.

Vi fick inte höra så mycket från den nya skivan, men släppet av ”Blå moln över Stockholm”, bådar gott och inte minst det verkar finns lite släppa taget om det allra mörkaste. Om det stämmer återstår att se i september då hela CD släpps.

Toni har en förmåga att försvinna när han står på topp, för att sedan efter återhämtningen vara än bättre än tidigare. Men i fredags var han som någon i publiken ropade ”grym”. Det fanns spelglädje också i de mörka texterna, det fanns en utstrålning och styrka som jag inte märkt tidigare. I en intervju i TV efter förra skivsläppet sa Toni att han aldrig skriver eller producerar musik under sina sk dåliga perioder. Men ibland funderar jag över om det ändå inte finns ett samband mellan djupdykningarna och den otroliga musik som han gör.

Uppvärmare till Toni var Erika Falk, duktig skönsjungande tjej, med starka texter och inte minst grym på gitarr. Kan man säga så eller…!

Toni och Anderas Söderström gav allt och lite till åt publiken, och publiken tackade med stående ovationer och önskan om mer. Klockan 22.00 tackade Toni trots allt för sig efter 30 minuters förlängning och publiken fick ge sig. Själv tog jag bilen tillbaks till Hesselby Slott där Fokfestivalen pågår för fullt. Möts av vilda toner från Balkan eller var det Sydamerika i en nattsvart slottspark där Faela får publiken att hoppa och dansa i det fuktiga gräset. På Terassen spelas det irländskt och amerikansk folkmusik. Ute i partytältens mörker möts spelmännen och med fioler, nyckelharpor och dragspel.

Tomas Ledins ide om att ha Här bor Musiken är strålande, Hässelby Slott har en gång haft Bellman som gäst och att nu som jag lite skämtsamt sa ”Kreti-Pletimusiken” tagit över borggård och salonger  får kanske de gamla slottsspökena att ta sig yster dans. Folkfestivalens program är en väl avvägd mix av det mest svenska – fiolmusiken till de kinesiska barnen från Hongkong som tidigare under dagen dansade och sjöng.

Folkfestival i Hesselby Slott har kommit för att stanna och har ni möjlighet idag lördag att åka dit gör det. 380 kr för en vuxen är inte dyrt om man ser till tiden från kl 14.00 – 01.00. Kultur är fredsfrämjande det är enda gången vi möts utan att snegla på social, etnisk rangskala. Mer av detta tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s