Jakten på Assange större än på en massmördare

Assange är en fegis. Kom hit. Han skall utlämnas till varje pris. Han har våldtagit två kvinnor. Han har inte våldtagit. Det är en politisk komplott. Han är ett djävla kräk. Omdömena kring Julian Assange varierar beroende på var och vem man läser. Vilka som skriver och framför allt vad som läses.

I Aftonbladet har man redan förklarat honom skyldig till våldtäkt. Journalister har ju en förmåga att döma levande och döda utan rättegång i många andra fall,  här är inget undantag. De mer sansade inläggen, försvinner i enskilda journalisters förmåga att skapa stora rubriker kring något som jag anser vara århundradets märkligaste och största skitnyhet .

Assange behandlas av svenska rättsväsendet som en person som gjort sig skyldig till mord, upprepad våldtäkt, grovt rån etc. Nej inte ens det, för människor som begått grova rån och lever utomlands klarar sig under många år utan att upptäckas eller jagas i media. Det är slumpen och ovarsamhet som gör att de åker dit inte den svenska rättvisans juridiska och diplomatiska insatser.

När Pinochet äntligen blev lovligt byte för världssamfundets rättvisemaskin, var han på gränsen till död. Åtskilliga rättegångar, förhandlingar och utlämnanden diskuterades i de högre kretsarna. Advokaterna gjorde allt för att skjuta en ev rättegång framåt. I Sverige var media ganska återhållsamma i sina kommentarer och det svenska rättsväsendet gjorde inte mycket i debatten. Frågan är om han blivit anhållen om han kommit till Sverige! Åtskilliga skattebrottslingar gömmer sig i andra länder, väl kända av rättsväsendet. Men de utelämnas inte, de ställs inte inför rätta eller prövning i det land de befinner sig. Åklagare och polis i Sverige lägger inte ner många minuter på att få hem dem som lurat staten på miljonbelopp och de skyldiga kan fortsätta på platsen där de befinner sig att föra process mot svenska myndigheter med stöd av jurister.

Svensk rättvisa åker inte till andra länder för att höra sk misstänkta brottslingar, men det gör de om de finner det påkallat. När det gäller Assange borde man åkt till London om inte annat inför den engelska prövningen i domstolen för utlämnande eller ej. Det hade besparat tid och pengar och gett debatten en annan karaktär. Assange borde rimligen tagits om hand av engelska myndigheter i och med att beslutet om utlämnande togs. Varför gjorde man inte det!

Rättsväsendet borde också erkänna de misstag som begåtts. Assange var dömd på förhand i och med att Polisen släppte hans identitet till media. Åklagarens misstag glider förbi som en mindre rännil i sommartorka.

De många misstag som begåtts i fallet Assange fråntar honom inte ansvar, han borde ha kunnat hänvisa till sms-meddelanden, telefonsamtal etc med offren. Man borde ha redovisat offrens egna uttalanden på Twitter och bloggar innan det blev ett sk våldtäktsfall och som sedan raderades och skrevs om. Så gjordes inte. Åklagaren granskade inte mer än vad de två kvinnorna själva sa. Det mest paradoxala är att de från början inte anmälde för våldtäkt utan ställde en fråga om man kan tvinga någon ta ett HIV-test mot sin vilja. Detta har helt försvunnit i debatten.

Om jag skall vara riktigt provocerande finns fall där minderåriga utsatts för våldtäkt men där domen blivit frikännande, där traffickingoffers förövare inte ställs inför rätta för att de inte går att få tag på, trots att de finns i Sverige.  Där offren skickas tillbaks till sitt hemland med all den vanära och skam som uppstår i en sådan situation.

Fallet med flickan i södra Sverige som såldes av några år äldre kamrater, väckte ingen större debatt bland journalistkåren. Samtliga var resandefolk och offret var utvecklingsstört.  Jag förringar inte våldtäkt på någon person, inte heller på de pojkar som Stockholms Stad skickade till pojkhemmet Eolshäll långt in på 70-talet och som utsattes för övergrepp av föreståndaren. Trots att Stockholms Stads barnavårdsnämnd kände till vad som försegicks.

Madeleine Leijonhufvud, professor em i straffrätt, styrelseledamot i World Childhood Foundation tar upp HDs agerande när det gäller övergrepp mot barn vart tog den debatten vägen. Varför reagerar vi inte när dömda våldtäktsmän får straff som är så försumbara att det är betydligt mer straffbart att vara narkoman och säljare av knark.

Vad kostar det engelska staten att ha polisbevakning kring en ambassad som påminner mer om att det gömmer sig en världsterrorist inne i huset än en person misstänkt för sk våldtäkt. Han Assange gjort sig skyldig till så många våldtäkter internationellt att det är där det ligger. Har han överfallit kvinnor världen över, mördat, sol och vårat eller vad. Vad kostar det svenska rättssystemet att lägga ner så mycket tid på detta, samtidigt som köerna till betydligt större brott får vänta i flera år innan de kommer upp till rättegång.

Med risk för att få många fiender måste jag också ställa frågan till de två kvinnorna som faktiskt var allvarligt förälskade i Julian Assange, som bjöd in honom över allt och vars twitter/bloggar ändrats sedan det blev ett våldtäktsmål. Att kvinnor attraheras av män framför allt spännande män, är inget ovanligt. Åtskilliga sk vanliga kvinnor skriver sexbrev till dömda mördare, våldtäktsmän som sitter i landets fängelser – varför!  Åtskilliga sexuella övergrepp har förekommit på sk ”efter konsert fester”n med kända popikoner, finns det några anmälningar om detta. Vem jagar de kända musiknamnen jorden över för att ställa dem till svars i Sverige. Och då handlar det dom allt från gruppvåld till enskilt övergrepp, men skammen hos de flickor som blivit utsatta är så stor att man tiger.

Men jag blir förbannad och upprörd, när en person jagas på samma sätt som en terrorist, massmördare etc när brottet i slutänden skulle handla om sexuellt ofredande och troligen leda till ett frikännande. Förr eller senare hade han via Interpol åkt fast och kunnat tagits till Sverige, det låter som en billigare bättre lösning.

Här har Julian Assange varit inte feg utan dj……t dum som inte tog fighten.

Sedan kan jag inte låta bli att undra om det inte låg någon sanning i rädslan för att utlämnas till USA. Det fanns förvisso inte en offentlig begäran, men det har aldrig funnits offentliga begäran när det gäller politik mellan Sverige och USA.

Den kände regissören Roman Polanski reser världen över utan problem även till Sverige. Han släpptes efter att ha varit anhållen i Schweitz.

”Roman Polanskis filmer har blivit både uppmärksammade och framgångsrika. Hans privatliv har resulterat i minst lika mycket publicitet. Efter att ha blivit anklagad för våldtäkt på en minderårig flicka 1977, flydde han från USA.

I Roman Polanski – efterlyst och eftertraktad, ifrågasätts det amerikanska rättssystemet och domarens sätt att hantera fallet.”

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Annonser

One response to “Jakten på Assange större än på en massmördare

  1. Göran Grauers

    Det är självklart att där ligger rädsla att bli utskickad till USA. Vi tycks i debatten glömma Ahmed Agisa och Muhammed al-Sarri. Där kan CIA flyga in med ett plan som inte finns i några rullor att det landat på Bromma. De två egyptierna drogas och får svarta luvor och det är personal från CIA som agerar på svenskt territorium utan något offentligt tillstånd. Alltså främmande makt (USA) tillåts komma in på svenskt territorium och föra ut människor som sedan flygs till ett land där de torteras.
    Julian Assange är en betydligt större nagel i ögat på USA än Ahmed Agisa och Muhammed al-Sarri var tillsammans.
    Vi hävdar också att Sverige inte utlämnar människor till lände3r med dödsstraff och länder med tortyr, men vi kan som sagt kringå det genom att USA får agera fritt och behjälpta av svenska regeringen och svensk personal på Svenskt territorium. Allt hemlighålls också för oss vanliga dödliga.
    Så visst fasen har Julian Assange all rätt i världen att frukta Sverige och svensk så kallad rättvisa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s