Svensken är intecknad 165 procent av sin månadslön

Vi reser. Vi köper. Framför allt vi lånar. Tänkte på att i områden som ombildats till bostadsrätter byts bilbeståndet samtidigt. I Östberga som tidigare var ett område med relativt äldre bilar kan man nu se pärlrader av nya bilar. Liksom i Aspudden ja troligen lite över allt där man köpt fd hyresrätter eller ny bostadsrätt. Alltså man köper inte bara en lägenhet man lånar till en ny bil samtidigt.

Hör sedan hur trebarnsfamiljen med bostadsrätt och ny bil åker till Thailand i några veckor, eller utomlands under höstlovet. Under den regniga semestern.

Jag kan inte riktigt få in i mitt huvud hur det går ihop. Själv kämpar jag i en hyresrätt med rätt hygglig inkomst tror jag – för att reparera år av arbetslöshet, som innebär förfallna räkningar och annat som fått ligga åt sidan. Jag tillhör säkert dem som är intecknad 165 procent över lönen, men utan bostadsrätt och ny bil. Den som köper sig en bostadsrätt säger att de samlar kapital, en investering. Har jag sagt det tidigare – århundradets stora bluff. Troligare är att när jag säljer blir vinsten marginell mot bakgrund av dagens priser som inte kan öka så mycket mer. Sanningen är väl att man sitter i en glasbubbla där glaset är så tunt att minsta stöt krossar glaset och man faller ut ur bubblan ganska hårdhänt.

Om man ser till skulden per person i Sverige inser jag helt tydligt att de normala lönerna inte ökat nämnvärt och att människor prioriterar bort att betala av. Man lånar lite till istället.  Min FB-kompis, Johan B. Lofquist , skriver att ”Sedan 1978 har vi fördubblat produktiviteten med 100%. Men vi arbetar ändå lika mycket idag, och reallöneökningen för vanliga knegare ligger på blygsamma 1,7 %, påstås det. Någonting säger mig att väldigt många har blivit väldigt lurade under en väldigt lång tid.”

Svenska Dagbladet (en av de mer seriösa tidningarna i landet) skriver i ämnet bla ”Att något behöver göras för att adressera problemet med hushållens växande skuldberg skriver många under på, men åsikterna går isär om huruvida lagstiftning är rätt väg. Bakgrunden till förslaget är, enligt Swedbank, att branschen i dag inte följer Bankföreningens rekommendation att kräva amorteringar av kunder med en belåningsgrad högre än 75 procent. Detta, menar banken, skapar en konkurrensnackdel för banker med striktare amorteringskrav.”

Intressant är att Vänstern och Jonas Sjöstedt tycker att förslaget är bra medan Socialdemokraterna säger nej till amortering. Med andra ord landets största arbetarparti ser ingen oro i att hushållen är överbelånade och lever över sina tillgångar.

– Vi tycker att det är rimligt att ha amorteringskrav. Ökad amortering är bra för hushållen och samhällsekonomin. Vi är öppna kring olika utformningar av ett lagförslag och villiga att sätta oss ned och diskutera frågan, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till SvD Näringsliv.”

Socialdemokraterna ger dock tummen ned till Swedbanks förslag.

– Vi tycker att det är bra att bankerna redan nu stramat åt och därför är det inte aktuellt i dagsläget med någon lagstiftning. Vi vill inte göra något i onödan som tynger ekonomin, säger Fredrik Olovsson (S), gruppledare i finansutskottet.”

På fyra decennier har hushållens reala skulder ökat från 80 miljarder till 648 miljarder. Trots att den årliga lånetillväxten minskat från drygt 10 procent till närmare 5 procent under de senaste två åren är de svenska bolånekunderna belånade upp över skorstenarna. Bland Swedbanks kunder ligger den genomsnittliga belåningsgraden på 64 procent.

Enligt beräkningar tar det i dag 125 år för ett genomsnittligt svenskt hushåll att betala tillbaka sitt bostadslån. För villaägare ligger samma siffra på 71 år. Det innebär att vi lämnar skulderna till kommande generationer flera år framåt.

Det känns lite som miljöproblemen alla vet att de finns men ingen vill offra något för att stoppa upp nu utan skjuter fram det till nästa generation att lösa.

Men i den stora lånekarusellen finns också en annan stor grupp, de fattiga, de arbetslösa, de lågavlönade där ingen bank inget kreditinstitut skulle ens överväga att bidra med lån, men är skulderna ändå är astronomiska för den som är drabbad. För den som är hänvisad till A-kassa eller socialbidrag kommer skulderna som lök på laxen. Tänkte på att flera länder vill avskriva skulderna till de hårdast drabbade utvecklingsländerna, det kanske är dags att starta ett liknande tänk i Sverige också men riktat mot konsumenterna.

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

 

4 svar till “Svensken är intecknad 165 procent av sin månadslön

 1. Köpkraften har gått upp dock. Det du fick för medianlönen 1978 är inget i närheten av vad man får idag.

  Den enkla lösningen på överbelåningen är att gradvis göra det dyrare att låna. Det är påbörjat med ökade kapitaltäckningskrav och ett tak på den amorteringsfria delen av lånet.

  Det hjälper naturligtvis inte de som lånat mer än de hade råd med och sedan bränt pengarna på dumheter men, strikt sett, vill man hjälpa dem?

  • ja men detta är vad varje lånare är intecknad i…o dumhet jag vet inte…folk köper bostad, bil och annat på kredit och lån… människor som inget har men ändå hamnar i skuld skall ha hjälp.

 2. Människor som inget har skall inte få lån.

  Det finns redan regler som bevarar et existensminimum för de som lyckas sätta sig i stora skulder, och skuldsanering. Skuldsanering är bra; ger en väg ur en dumhet som inte är så attraktiv att folk missbrukar den.

  • det är lätt att sätta sig på ovan och tala om dumhet. människor behöver bo och boendet är idag en affär. Fattiga människor har ofta inte skulder tillräckligt höga för att få skuldsanering och det är dessutom inte lätt eller enkelt att få det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s