Bara eliten skall ägna sig åt kultur

När Alliansen kom till makten var det bla slagord om invidens frihet. Valfrihet att välja sjukvård, hemtjänst, skola och ja det mesta som går att sälja och köpa för pengar. Vad jag tycker om att sälja människor och det mest grundläggande för människan går jag inte in på, för det har jag skrivit många gånger förr: Grundläggande behov är inte affärsverksamhet och medborgare är vare sig klienter eller kunder utan just medborgare.

Nu tar Moderaterna ett avsteg från valfriheten när det gäller skolan, en skola Jan Björklund redan börjat göra till en elitskola, elever skall inte få välja estetiska program (kultur) utan om M för bestämma skall bara en handfull mycket begåvade kunna välja estetiska program. Det blir lite Stalin – konstnärer godkända av staten, dansare godkända av staten etc och givetvis likformighet inom områden som skulle kunna utgöra ett hot eller kritik mot systemet.

För det är ju allom bekant att kultur alltid varit ett vapen i kampen mot överheten inte bara här utan världen över. Nu skall den begränsas utifrån argumentet att eleverna inte vill bli vårdbiträden, forskare, matematiker etc. För den politiker som aldrig jobbat i skolan aldrig mött kulturens betydelse för skolan och utbildningen är det givetvis självklart att kultur är något som blir lite vid sidan av. Hur många kulturarrangemang deltar kulturministern i eller kulturborgarrådet i Stockholm?

Jag arbetade under många år inom medieprogrammet som Jan Björklund tyckte var flummigt och tog bort. Medieprogrammet var många gånger räddningen för skoltrötta elever, eftersom man kunde göra ”roliga” saker, sådant man var intresserad av och ville testa. Med andra ord väldigt många elever utvecklade en kreativ förmåga inom ramen för media och gör det idag inom estetprogrammet.

Det är väl känt att all form av konstnärlig verksamhet, även om det sker på Moderaternas lite nedvärderande syn ”amatörnivå” främjar hjärnans övriga förmåga. Teater kan t.ex göra elever med dålig självkänsla, social slutenhet etc öppnare och frimodigare. Musik kan utveckla intresse för andra kulturers musik, träna ens egen förmåga. Dans främjar motorik, rörelse och kroppsfunktion vilket kan ge ökad självkänsla.

Därmed kan också andra sidor av hjärnan utvecklas som matematik, språk, samhällsfrågor. Med andra ord elever som väljer dansgymnasium blir kanske inte profsdansare men deras intresse lägger grunden till att orka också andra delar av skolarbetet. Fryshuset har sedan starten arbetat med just detta, att låta eleven göra ett val där det egna intresset styr, skolan har inte de högsta betygsgenomsnitten, men otroligt många elever skulle aldrig gå till skolan om inte alternativet fanns.

Det Moderaterna gör och snart påhejas av ett än mer konservativt Center och Folkparti är att med tvångsmetoder styra elever mot områden som de kanske vare sig vill eller är lämpade för. Det är brist på vårdpersonal, men det kan inte innebära att alla därför skall jobba med vård. Är inte vård en fråga om lämplighet och personligt engagemang. Om jag avskyr, gamla, sjuka etc skall jag då jobba med dem. Eller om jag känner att sjukvård mår jag inte bra av, jag gör ett dåligt jobb, men utbildar mig för att politikerna bestämt att det just nu är där det behövs.

Med en utgångspunkt som Moderaterna har till att komma in på estetiska program som jämförs med idrottsgymnasierna, innebär det att de barn som har föräldrar vilka kan främja barns begåvning har företräde till framtidens konst- och kreativa verksamhet. De barn vars föräldrar inte kan bidra till privat musik- dansutbildning, skall med andra ord stängas ute från möjligheten.

Vi kommer inte att få fler underbetalda vårdbiträden, undersköterskor med den moderata modellen, vi kommer att få färre som vill arbeta inom vården, eftersom valet av yrke sker under tvång. En form av lönsamhetslag där vare barn skall värderas i antalet kronor och ören i förhållande till insatsen på arbetsmarknaden.

Jag har arbetat som timanställd inom vården, har vänner som gör det. Sämre villkor får vi leta efter. Timanställda har ingen garanterad löneökning, inte möjlighet att söka fasta tjänster etc och flertalet inom just vårdyrkena är idag timanställda. De anställda har låga löner och den privata vården där ett argument var att slåss med bättre löner har frusit inne. Flera kommuner betalar idag bättre än de privata vårdbolagen.

Vill politikerna verkligen motivera unga människor till mindre eftertraktade jobb, kanske de skall börja med att se över lönebilden. Om jag tjänar 100 kr/timmen på att handla och städa inom hemtjänsten år ut och år in, kanske det trots allt är bättre att vara periodvis arbetslös dansare. Men ärligt många som ägnar sig åt kreativa/konstnärliga yrken idag kan inte försörja sig fullt ut på det, men just det gör att många arbetar inom vården/äldrevården/personliga assistenter etc man kombinerar alltså sitt stora intresse med att arbeta inom just vården.

Det borgliga föraktet för kultur och framför allt kultur som kommer underifrån är oroväckande, men ju mer man stryper möjligheterna desto mer kommer kulturen att utvecklas och färre kommer att välja kombinationerna utan väljer att enbart vara ”kulturarbetare” med osäkra villkor. Det som skedde i det forna Sovjet etc när staten reglerade vem som skulle få ägna sig åt kultur var att just undergroundkulturen blomstrade. I Sydafrika producerades en mängd bra litteratur under Apartheidregimen etc.

Ett moderat kulturförslag inom skolan kommer att leda till att kulturen i än högre grad blir en protestverksamhet mot det bestående och orättvisa samhället.

Läs inslaget i SVD Debatt idag där en lärare i estetprogrammet går till attack mot Moderaternas förslag ”Våra elever är väl rustade för framtiden”

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Ett svar till “Bara eliten skall ägna sig åt kultur

  1. Kärstin Eliasson

    Anne, du slår verkligen huvudet på spiken! Igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s