Musketörer och Trasdockor – vanvård kan ha många ansikten

Trasdockans Dag är fick mig att tänka på alla utsatta barn, Sofia Rapp-Johanssons låt ”Vem är far till barnet” är alltid lika tankeväckande och Sofia i all sin enkelhet är en person som tar plats på ett så underbart härligt och livgivande sätt. Inför öppen publik på Medborgarplatsen deklamerar hon en av sina dikter med sådan känsla och inlevelse att vi – varje en borde stannat upp o undrat. Kanske gjorde några det, medan andra blundade med öronen när hon läste ur Silverfisken, sin debutbok om att vara utsatt som barn.

Hörde en man i publiken som sa ”Usch så hemskt”, om det var innebörden av hennes berättelse eller ett sätt att värja sig vet jag inte. Ja vi värjer oss självklart, att höra någon berätta om hur man som litet litet barn blir en handelsvara är inte lätt att ta till sig. Vem vill veta eller orkar tänka på att det kanske sker i dörren bredvid där jag själv bor, i huset, i sommarstugan..

Låt mig säga att Sofia är modig, hon har kurage och heder. Hon är en ur ”Army of Survivors”. På deras hemsida kan vi läsa följande:

Förra året gjordes 7 223 anmälningar om sexualbrott mot barn mellan 0-17 år. Det är 19 anmälningar per dag.

Det gjordes även 19 052 anmälningar om misshandel mot barn i samma ålder. Det är 52 anmälningar per dag. Och glöm inte mörkertalet!”

Steget från Trasdockor till Musketörer är inte stort. Army of Survivors är överlevare och det är Musketörerna också. Musketörerna i Rågsved, där 60-70-talets vilda drog och mellanölsdrickande sluta med för många en för tidig död. Jag hamnar i Nya Rågsveds Folkets Hus, jag möts av bilder och berättelser, blekta foton från då allt startade. Men jag går också till ”Eftertankerummet” där namnen på alla dem som dött till följd av droger i Rågsved finns uppskrivna. Det är någons vän, någons barn, make, maka vi möter. Möter Sam Carlqvist, FBs egen sagoberättare som förgyller oss med berättelser från Rågsved på ett annorlunda sätt. Jag blir glad över att träffa honom, han är en osviklig Rågsvedskämpe/Musketör.

Jag skrattade för mig själv när jag såg skylten ”Nya Rågsveds Folkets Hus” o tänkte direkt på Nya Moderaterna. Fick sedan höra av en från folkets hus att ”moderaterna har inte ensamrätt på Nya och kan de så kan vi”. Jag hamnade på Tom Alandhs seminarium om solidaritet. Han är fin Tom, vem har gjort så många filmer om människoliv, udda liv som han. Där ingen film lämnat oss oberörd. Tom Alandh har en behaglig röst, han har en förmåga att med ord så små och enkla förklara och relatera mellan den sk välfärdens människor och de utsatta som få.  Undrar om SVT någonsin förstår förstått vilken otrolig kapacitet de har i honom och vilken dokumentation han lämnar efter sig. Jag vet ingen som så nära och kärleksfullt beskrivit de små, de svaga, de ensamma, de utsatta människornas liv.

Rågsved är ingen plats den nya människan i juppieklassen flyttar till. Rågsved har dåligt rykte. Våld och bråk. Kriminalitet. Medias beskrivning av Rågsved är inte Musiketörerna – alla för en en för alla. Musketörerna jobbar oförtrutet vidare med att guida och stötta. Finnas till hands för dem som hamnat i utanförskapet. Det är människor som aldrig kommer att omfattas av Reinfeldts arbetslinje och det är barn och ungdomar där siffrorna talar för att om inget händer kommer det att fortsätta.

Jag har stor respekt för Musketörernas kamratverksamhet, för deras barn som blivit överlevare och på något mirakulöst sätt hittat sina rötter, sina familjer och blivit just överlevare.

Den ideella sektorn inom sociala frågor bär en allt större börda, Musketörerna i Rågsved, Tjuvgods.se/Andra Chansen mfl. Men de jag nämner jobbar med de människor som många för länge sedan gett upp hoppet om. Och det är att ge upp som är så farligt. Det finns ljus någonstans i varje liv det är vad vi måste fånga.

Tom Alandh sa att motsatsen till solidaritet är att inte bry sig alls. Jag minns inte exakt formulering, han sa också att solidaritet har många uttryck och finns på alla språk. Att förstå och sätta sig in i, bry sig och göra om än bara en liten insats någonstans.

Det kostar lite att bry sig. I eftermiddag när jag var ute med Axel såg jag en kvinna som stod o grät bredvid busstationen i Östberga. Mörka solglasögon, en kasse på trottoaren, sårskorpor på knäna. Jag stannade och frågade vad som hänt, det var vad många kan kalla en simpel kärlekshistoria. Mannen hon trott var hennes hade parallellt med deras förhållande haft andra kvinnor. En av dem fanns i lägenheten när hon kom dit. Hon kände sig kränkt och förnedrad så pass att hon inte ville åka buss. Jag tog med henne till min port, ringde en taxi och vi pratade ända fram tills dess taxin kom.

Om man ser någon som är ledsen, ligger på gatan etc skall vi då inte stanna upp och fråga – kan vi göra något. Det kostar så lite men ger den personen det som är så viktigt att – att bli sedd.

Jag tror att Trasdockor och Musketörer, Tjuvgods (min arbetsplats) handlar om att bli just sedd.

I Rågsved avslustades dagen kvällen med Punk, Punken föddes i Rågsved. Oasen som tvingades stänga födde många talanger, Ebba Grön, Tant Strul mfl. Punken är också en form av utanförskapets musik eller åtminstone var. Rappmusiken är dagens form av att beskriva samhällsföreteelser och Dogge sjöng för trasdockor och andra som anslöt till Medborgarplatsen.

Världen består av stora och små. På Medborgarplatsen fanns framtiden i form av denna följande bild. En liten dam som dansade och hoppade till Dogges låtar. Det är förtröstan och det är den bilden vi vill ha av framtiden – barn som är glada och där det bara finns möjligheter.

Men hur är det med tiden. Fredagen tillbringades med två vuxna barnen (är de barn när de är vuxna) en del av lördagen likaså. Sedan fick jag ställa två saker, picknick med jobbet och musik på Stampen. Så är livet…vi måste göra val och hoppas att valen vi gjorde var de rätta.

Jag måste bara sparka på dem som står upp våra politiker: Var fanns ni på Medborgarplatsen och i Rågsved. Vänsterns Eva Olofsson fanns på Medborgarplatsen (Riksdagen) tillsammans med en lokal folkpartist och en KD representant lokal)  och Vänsterns Karin Rågesjö samt en S-märkt i Rågsved. Skäms på er ni övriga.

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, SVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s