Det kan aldrig vara fel att åka på fejkbiljett i Stockholm…

”Arbetsförmedlingens chef anlitade Peter Settmans bolag för att sköta kampanjer och skriva debattartikel. Det offentliga Sverige lägger miljonbelopp på allt ifrån lekar och fester, till marknadsföring, medieträning och hjälp med debattartiklar. Aftonbladet kan i dag avslöja att Peter Settmans bolag Baluba fakturerat över 36 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen på mindre än ett år. Den svenska eventbranschen har blivit en miljardindustri. Det handlar inte bara om lekar och fester.”

Byråerna anlitas även flitigt för pr-uppdrag och medierådgivning och åter igen är det skattefinansierad verksamhet det handlar om. Inte bara att sälja ut människor av olika storlekar, utan också se till att dem som medverkar i utförsäljningen belönas ordentligt.

Peter Settman som ses i TV som en glad gubbe som charmar på löpande band i rutan har tjänat inte bara lönen från SVT utan också pengar från skattemedel En av bolagets stora kunder har varit Arbetsförmedlingen, som sedan 2008 har lagt över en kvarts miljard kronor på kurser och konferenser. Under 2010 skickade Baluba fakturor på motsvarande 3,4 miljoner kronor i månaden till myndigheten. Baluba har gjort flera filmer och kampanjer åt Arbetsförmedlingen, men också producerat så kallade give aways till företag, chokladbollar 45 000 stycken.”  Var det någon arbetssökande som bjöds på chokladbollar! Finns inte ens en kaffemaskin på Arbetsförmedlingarnas kontor.

”Storstockholms Lokaltrafik, SL, kritiserades hårt när de förra hösten ännu en gång höjde priset på månadskorten med 100 kronor. Skälet uppgavs vara pengarna behövs till kommande investeringar. Men pengarna räckte till en julfest på en halv miljon kronor. SL bjöd på julbuffé med glögg, vin och drinkar. Tillställningen kryddades med bar, karaoke och inhyrd instruktör, samt ett särskilt game room med spel för gästerna.

”Året innan blev det lite dyrare, i ett mejl till SL:s vd-assistent Johanna Duxbury förklarade festfixaren att dansgolvet behövde flyttas. ”Lösningen blev således att vi klädde in mattan i en tunn silvermatta som fungerade som dansgolv och snygg inramning till övrig dekor runt discoytan”. Gissa vem som betalade – du o jag.

Men SL har mage att gnälla över sk fuskåkare och vädjar till den snällt betalande resenären i Stockholm. Vem kan i ärlighetens namn låta bli att fuska när myndigheter etc använder pengar som borde satsas på åkkort och kanske om inte lägre taxor så bibehållna sådana.

”Lekar och äventyr har blivit ett centralt inslag i samband med kommuners och myndigheters event. Mike, som inte vill skylta med sitt efternamn, ordnar spökvandringar i Gamla stan. Han har bland annat haft Kronofogden som kund och han tror att festprogrammen bestäms utifrån chefernas intressen. Kronofogdemyndigheten som tycker att skuldsatta svenskar knappt skall ha pengar kvar att klara vardagen för, har inga som helst betänkligheter att fixa personalfester och sk utbildningar/seminarier för sina anställda. För varje vräkning, indrivning av pengar kanske kassorna hos Kronkalle sväller och ger utrymme för lite personalnojs.”

Jag missunnar ingen att ha personalpolitik. Det är bra, men frågan är om det inte sticker i ögonen på de många som nyttjar samhällsinrättningar, som SL, Kronofogden, Arbetsförmedlingen mm. Förresten vet jag att försäkringskassan ger sina anställda bonus om de kan hålla ner sjukskrivningarna. Jag vet folk som arbetat där och berättat detta.

När jag jobbade i Stockholms Stad som lärare var det tungt att få pengar till sk personalarrangemang. Skolor med stora fonder kunde satsa på lite av varje, mindre rika skolor fick strikta order om vad en julfest fick kosta per person. Alkohol var det inte tal om. Inom den kommunala åldringsvården har personalen för länge sedan förlorat både julbord och julklappar. Julklappen består i många fall av ett julkort med God Jul och Gott Nytt År. Jag kan nog ana att också tjänstemän, politiker inom Stockholms Stad på centrala poster lever betydligt bättre än vårdbiträden och kommunavlönade lärare.

Arbetsförmedlingarna har inte råd att ge utbildning till dem som söker jobb och saknar kvalifikationer. Det är oerhört restriktivt och i de fall det ges inriktat mot områden som statsbärande politiker bestämt. För några år sedan begärde AMS och förmedlingarna mera pengar för att klara verksamheten, är det inte lite skamligt när samma verk och myndighet roar sig för miljoner och slänger ut pengar på märkliga PR-kampanjer.

Hur länge skall svensken i gemen köpa att hålla igen sina kostnader, jobba dubbelt för att klara sig. Vara ärlig och betala allt, bli jagad av försäkringskassa och andra statliga poliser för att de gör misstag. Vi har ingen korruption i Sverige, nej det är möjligt men jag kallar de statliga verken och myndigheternas sätt att handla som en form av korruption – en form av maktens nomenklatur där där allt är tillåtet eftersom vi de små och undersåtarna ändå inte kan göra något.

Jag arbetar med fd kriminella och missbrukare. Jag möter människor som behöver substitutbehandling t.ex metadon etc som utsätts för så förnedrande behandling för att få hjälpen att de i många fall är beredda att ge upp. Jag träffar fd kriminella som är betydligt hedligare och ärligare än de chefer på statlig nivå som styr över oss. För tjuven erkänner att han snor, de kriminella erkänner att de gjort fel och därtill också betalat priset för sin handling. Skillnaden är att tjuven och missbrukaren hamnar bakom lås och bom. Missbrukare som inte alltid orkar följa regelverket för tilldelning av substitut förlorar sin plats.

MEN chefer på myndigheter och i statliga verk belönas med full lön och pension, reträttplatser. Som t.ex generaldirektörerna som inte skött sina jobb, nöter häcken på departementen med full lön utan att göra något.

Allvarligt jag kan inte ha respekt för vare sig myndighet eller statliga verk, politiker som inte vågar eller vill börja rensa och sätta gränser. Ingen svensk borde längre bocka och buga för allmoserna från staten, vi borde sätta ner klackarna. Gärna lite personalmys men varför inte en biobiljett och lite käk på en vanlig restaurang. Det är trots allt betydligt mer än vad många lågavlönade, arbetslösa etc kan unna sig idag.

Att vi har två myndigheter i Sverige ”Kronofogden och Skatteverket” som mer eller mindre tillåts sätta sina egna regler, skapa sina egna lagar och aldrig behöver granskas eller synas är löken på laxen.

Den svenska hederligheten skall du och jag stå för, vi skall följa lagen. Regelverken i smått och stort. Nej svensken kräv rättning i leden och kräv av en ny regering att de åtminstone vågar lyfta på locket och rensa. Jag inser också att det skapas arga människor som kanske har rätt i det de gör, men som blir maktlösa och frustrerade i sin relation till överheten. Måste bara nämna apotekskrisen. Ni vet det där om att fler apotek och privata sådana skulle ge bättre service och priser till konsumenten. Idag kan vi köpa mer smink och toalettartiklar än medicin på apoteken – Heja Göran Hägglund du har fixat det.

skrivet i ämnet: Aftonbladet,

Bengt Göransson har en liten kort sak i Aftonbladet idag värt att notera. Ang myndigheternas köp av debatttjänster

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s