Inte märkligt att offentliga tjänstemän hatas o hotas

Allt vårt arbete kring vård, stöd och omsorg ska präglas av respekt för individen och av professionalism. Det är viktigt för oss att kunna garantera trygghet och säkerhet för äldre och för personer med funktionsnedsättning. Alla invånare ska kunna leva ett gott liv utifrån sina förutsättningar. (Katrineholms Kommun)

En familj vars barn är handikappat har inte rätt till att ha bil eftersom de får försörjningsstöd. Det är enligt Socialtjänsten i Katrineholm inte bestyrkt att sonen i huset är autistiker, eftersom försäkringskassans tjänstemän inte anser det. Kammarrätten har dömt till familjens fördel men nu KRÄVER Socialtjänsten att beslutet rivs upp.

 

Samma sak gäller ett förråd för vinterförvaring a 60 kr/månaden. Socialförvaltningen anser att bilen värd ca 5 000 kr i bästa fall skall säljas och användas till familjens försörjning. Nina Överkvist, verksamhetschef på socialförvaltningen i Katrineholm, kanske tycker det är bättre att omhänderta barnen än att hjälpa familjen.

”Förvaltningsrätten i Linköping ansåg inte att kommunen kunde kräva att bilen säljs, bland annat därför att en av Joachim Nordins söner har autism och för att hans hustru lider av reumatism. Men Katrineholms kommun överklagar nu domen till kammarrätten.”

Socialförvaltningen skriver i sitt överklagande av domen att familjens behov av bil inte är styrkt eftersom det inte finns något läkarutlåtande. Nina Överkvist, förklarar överklagandet med att hon tycker att förvaltningsrättens dom är konstig. Men tillstår att funktionshinder är ett exempel för undantag. I det här fallet överlåter hon avgörandet till försäkringskassan vars tjänstemän slagit fast att vare sig frun har reumatiskt eller att sonen har autism.

Men samma förvaltningschef spenderade lite drygt 25 000 kr på en månad för vandrarhem åt en bostadslös familj  som inte kunde få sk socialt kontrakt. Paret vände sig till socialtjänsten om ett sådant kontrakt men fick avslag.  I stället betalade2 25  700 kronor för att familjen skulle bo på vandrarhem under en månads tid.

Hittills i år har socialförvaltningen bokfört nära 103 000 kronor i kostnader för hyra av vandrarhem. Under 2011 uppgick kostnaderna till nära 150- 000 kronor för vandrarhem och även hotell.

Månadshyran för en större lägenhet är betydligt lägre än kostnaden för att bo på vandrarhem. Men enligt Nina Överqvist, verksamhetschef vid socialtjänsten i Katrineholm, är det en kostnad kommunen måste ta.

– Det är klart att det inte är rimligt. Vi ska ju hantera skattepengarna klokt, men kan vi göra en familj hemlös?”

Ett ekonomiskt stöd till en arbetslös familj stupar på en skrotbil och försäkringskassans nya läkare tjänstemännen  men kostnader för boende på vandrarhem är helt okej med skattemedel. Det borde rimligtvis i Göran Perssons gamla kommun finnas en allmännytta som kunde tillhandahålla en bostad. Eller har kommunen blivit synonymt med Alliansregeringens policy – människor skall kränkas så hårt att de ödmjukt bockar och tar emot nigande och lallande.

Det som slår mig är att Kommunerna allt mer överklagar beslut som gynnar medborgarna. De två pojkar som felaktigt placerades i särskola och sedan fick rätt till ersättning för misstag gjort i kommunen, godtogs inte av kommunen utan överklagas. Skälet var att det kan bli vägledande för andra kommuner att tvingas betala ut till medborgare om det blir fel.

När tjänstemän som i Katrineholm och på andra ställen tar en ton som är direkt kränkande mot medborgaren, skall detta accepteras. Låt mig citera ur ett brev från Årsta-Vantör Stadsdelsförvaltning, ett avslag rörande hyra för ensamstående kvinna:

”Beslut att avslå del av hyreskostnaden om 1 000 kr. Detta då kostnaden bedöms överstiga vad en LÅGINKOMSTTAGARE i Stockholm kan kosta på sig”.

En annan kommun i Stockholms Län lät sina socialsekreterare sitta och tala illa om en ideell förening som deras klienter ville vara med i för sk verksamhetsaktiviteter. När tjänstemän på kommunal nivå allt mer börjar lika lokala bödlar som springer politikernas ärenden borde den svenska folksjälen slå tillbaksi.

Finns det politiker idet här landet som vill ändra på en allt mer obehaglig ton från sin egen tjänstesektor, översittarfasoner och maktfullkomlighet. Eller är det bekvämt att skicka fram ledande tjänstemän att agera skarprättare och själva slippa ta ansvaret.

För att återvända till Katrineholm så används också sk praktik och tvångsarbete för socialbidragstagare. Den som uppbär 120 kr/dagen skall enligt kommunen och Jan Björklund (FP) arbeta 8 timmar om dagen utan ledighet under året. Det motsvarar en timpenning på 15 kr. I moderna termer kallas det slavarbete. Detta delar också Katrineholm med flera kommuner inte minst min egen hemkommun Stockholm.

Sedan undrar socialtjänsten varför de får hatbrev, hotbrev och anonyma samtal. Jag förstår faktiskt fullt ut. O det kommer inte att minska utan det kommer att öka. jag förstår också varför socionomer idag väljer att inte jobba på kommunerna om de slipper framför allt med bistånd och försörjning. Det kan väl bara vara cheferna som tycker detta är kul att trycka ner medborgare i skorna som redan ligger.

Detta är Katrineholms devis om social trygghet:

Allt vårt arbete kring vård, stöd och omsorg ska präglas av respekt för individen och av professionalism. Det är viktigt för oss att kunna garantera trygghet och säkerhet för äldre och för personer med funktionsnedsättning. Alla invånare ska kunna leva ett gott liv utifrån sina förutsättningar.

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

4 svar till “Inte märkligt att offentliga tjänstemän hatas o hotas

 1. Jag begriper inte hur man har kunnat ta bor ett handikappstilläg från en man med motiveringen att han är hemlös? Så har nu i alla fall försäkringskassan gjort.

 2. Fontaine K R Kennet

  Ja vad fasen kan man säga, allt e så d-a hopplöst för vissa..

 3. Undrar om det inte är så att avslaget för bilstöd beror på att föräldrarna inte beviljats eller sökt vårdbidrag för barnet, då anses det inte vara handikappat i FKs ögon?
  Det är väl annars läkare som avgör om ett barn eller vuxen lider av ett funktionshinder, man kan undra varför de åker regelbundet till sjukhus om barnet inte är funktionshindrat.
  Vad hände med det sunda förnuftet hos tjänstemän eller kanske bara att tänka lite.
  Barn åker regelbundet till läkare=barn icke funktionshindrat/friskt, nej det stämmer nog inte att man åker till läkare utan orsak.

 4. Anders Styrbjörnsson

  Det är löjligt av Soc att de fick avslag för bilstöd. Jag menar pojken är autistisk och kan inte åka buss, då han inte klarar av många människor i sin närhet. En gammal skruttig bil för 5 000,- skall de behöva kanske sälja för att få soc.bidrag. Det är inte klart ännu hur det blir i den frågan, då det är överklagat. Hur som helst säger jag bara, hur inskränkt får man vara som soc.sekreterare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s