Sentimentalsjukhus en ny Toni och Barbara Hendricks är inte bara opera

Sentimentalsjukhuset, Toni Holgerssons senaste album, ger mig en känsla av vägval och mer öppenhet än tidigare. Rösten är densamma men tonen, anslaget känns nytt. Det finns utmaningar, en tuffare och tryggare Toni Holgersson.  En mixning av eget och andras material. Allt noga utvalt och genomtänkt. Där finns en  Toni som vågat bryta trenden av det livströtta och bitvis tunga material som han förknippas med. Sentimentalsjukhuset är gränsländet mellan då och nu.

Det finns en annan spänst i rösten som gör att också de tyngre texterna känns lätta. Att använda Charlie Engstrands låt ”Sentimentalsjukhuset” som titel på albumet är genialiskt. Låten ”Sentimentalsjukshuset” har en text som är så vacker att den kryper in i själen och ligger kvar länge länge. Toni gör den otroligt bra och det känns som en hyllning till doldisen Charlie bägge besitter samma innerlighet och värme, närhet till sitt matieral.

Tolkningen av Leonard Cohens Coming Back To You (Tillbaka till dig) får mig att önska att Leonard Cohen hade lite av mer innerlighet i sin röst,  det är en mycket lyckad översättning och tolkning. Jag har alltid älskat Leonard Cohens texter men aldrig ansett honom som en sångare och en som alltid gör sina texter rättvisa. Ser fram emot mer översättningar Cohen/Holgersson.

Nu går någon i taket, men faktum är,  att Leonard Cohen är ingen sjönsångare men en otrolig poet. Toni förenar både poesin och rösten.

Toni Holgersson är en otrolig låtskrivare, men känts oerhört tungt och avståndstagande från nuet och livet. Det har varit mycket av uppgivenhet och att inte släppa taget om det förgånga. När jag skrev vägval i början menar jag det verkligen, det finns sprickor i muren av sorg och tunga livsöden. ”Moln över Stockholm”  som jag hört tidigare gav omedelbart känslan av något nytt och spåret ”Svärmar av fåglar”, är definitivt något  som stärker mig i den tanken. Det gör mig också nyfiken på vad som komma skall i nästa steg.

Förtjänsten till det jag ser som vägval/sprickor i muren vet bara Toni själv, men jag tror att samarbetet med sonen Dante Kinnunen är en del av hemligheten. De är ett särdeles bra team där jag tror att Dante är den som vågar lägga på lite  mer av uppkäftighet i musiken.

Helt klart jag tycker oerhört mycket om Sentimentalsjukhuset och jag tycker om Anna Maria Esponosas röst som kompletterar och inte bara blir en andra stämma.

Missa inte att köpa CD när den släpps, jag lovar ni kommer inte att ångra er. Å appropå Charlie Engstrands text här är några rader ur Sentimentalsjukhuset

”Lägg mitt hjärta i en korg
på sentimentalsjukhusets trappa
Gå inte över dom klokas torg
där hjärtan i korgar är så lätta att tappa.”

Nu måste jag bara berätta om Barbara Hendricks vilket kan ses som stilbrott men jag bryr mig inte. Var på bokrealeasen på Södras Bar och lyssnade på en kvinna som jag faktiskt beundrat för sin otroliga röst och förmåga att variera sig mellan opera och jazz, Godspell men som parallellt med sin sångkarriär också arbetat och arbetar som goodwillambasadör för UNHCR FN:s flyktingorganisation.  Barbara Hendricks föddes i amerikanska Södern under små förhållanden. Uppväxten  var medborgarrörelsen, med Martin Luther King i spetsen. Händelser som Rosa Parks berömda bussresa och oroligheterna i Little Rock skakade om det amerikanska samhället. Sedan blev det en naturlig följd att också reagera mot Vietnamkriget.

Hon gjorde en resa som få svarta då kunde ens drömma om och har blivit en av världens främsta operasångerskor. Men hennes bakgrund i bluesens, jazzen och godspellens USA har gett henne nästan allt av vad musik kan ge – att förena de olika musikgenren. På Södran berättade hon om kärleken till Sverige som inte bara handlade om två äkta män utan också om kvaliten på svenska musiker. Jag har en stor familj, sa hon och nämnde nästan alla som hon arbetat tillsammans med – tror jag. Men arbetet som goodwillambassadör är något som funnits hela tiden och mellan musikjobben har det blivit resor till åtskilliga delar av krigshärjade zoner och flyktingläger. Jag är i den positionen att jag skulle kunna säga att ge mig inga pengar utan skänk dem till FNs flyktingverksamhet, men jag brukar ta mitt gage och sedan skänker jag bort det utan att någon behöver veta vart och vilka som får det.

Vill ni läsa och veta mer om Barbara Hendricks läs hennes biografi ”Min röst” på Leopard förlag

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s