En djävul på varjes axel

Lyssnade på en delning i söndags i kyrkan. En lite osäker o troligen mycket nervös man, berättade om att han älskade kyrkan – Allhelgonakyrkan. Det är vi många som gör och förstår varför. Men kärleken till kyrkan eller Gud eller människan är inte alltid allenagörande. ”Jag gillar poker” säger han sedan och berättar därefter som spelarens vardag. Hur den tänkta budgeten försvinner när förlusterna hopar sig. Hur 500 kr sedeln plötsligt har blivit fyra gånger mer.Han berättade om alla planerade semesterresor, god mat, tankar på inköp som försvunnit på spelbordet i takt med att plus blir till minus. Mitt i delningen vänder han sig om, rösten stakar sig. För den som sitter nära ser man troligen också den oerhörda sorgen över hur ett spelmissbruk bit för bit bryter ner ens personlighet.

Delaren berättar också om hur djävulen sitter på axeln och säger jo men en gång till den här gången går det bättre, en kraft som är starkare periodvis än den Gud han försöker ha på sin andra sida. Det blir som en kamp mellan ont och gott.

Han berättar att nu försöker han lägga 500 kr sedeln i en glasburk i förhoppning om att där till sommaren skall ligga många fler. Pengar som kan förverkliga de otaliga tankar och drömmar som spelats bort.

Spelmissbruk syns inte. Vi kan inte säga där går en missbrukare. En alkoholist eller narkoman kan vi alltid se att de är missbrukare. Synligt missbruk kan också vara lättare att hantera för samhället. Ett spelmissbruk är väl trots allt ditt eget ansvar, och du som avgör när du skall sluta. Nej beroende är inget som man bara beslutar att nu är det bra, beroende lever ett eget liv i kroppen och ockuperar hjärnan. Om drogen är spel eller flytande, pulver eller tabletter spelar i det fallet ingen roll. Det är samma önskan som är gemensam, den här gången blir det bra. Nu vinner jag. Nu fungerar drogen som jag vill.

Vi läser om människor som blir miljonärer på spel, men som nästa gång lika väl kan vara miljonär i minus. Ju mer man vinner desto närmare kommer förlusten och det som driver är troligen att ju mer vi förlorar desto närmare är vinsten. Nästa gång är en drivkraft av både god och dålig art. Nästa gång är för beroendepersonligheten spelet mellan liv och död. Medan vi säger nästa gång ändrar vi så här och då blir det bra. Men några garantier finns inte ens för oss att nästa gång är något bättre. Vi kan hoppas men vet sällan.

För inte allt för länge sedan godkändes spelmissbruk som en beroendesjukdom vilket innebär att socialtjänsten måste hjälpa gruppen om de söker hjälp. Och socialtjänsten måste i hög grad ta i beaktande att spelmissbrukare faktiskt kan spela bort hela lönen, hyran och lite till vilket innebär att om det inte skall gå åt skogen måste de för ekonomisk hjälp.

Spel kommer att bli ett allvarliga problem, just utifrån att spelbolagen även Svenska Spel, ATG mfl gärna visar upp och berättar att den och den har blivit rika satsa ni också. SAnningen är att ytterst få blir vinnare och några blir de verkliga förlorarna.

En av dem mötte jag i kyrkan, han drömde om att spara 500 kr i sin burk istället för att spela. För att klara det ber han till Gud om kraft och går till kyrkan för att få stöd och kanske till gemenskapshetsgrupp för att dela med andra om sitt problem.

Googlade på Allhelgonakyrkan och fick upp en spellänk, Alla sorters spel för alla. Sitter det kanske en djävul på min axel också.

 

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s