Förändra våra fördomar – Resandefestivalen o lite annat

Vaknade sedvanligt med hund som ville gå ut, en snäll sådan för klockan var lite över åtta på morgonen. Hittade sedan kaffe från igår värmdes i mikron och så fram till datorn. Denna magiska omvärldskontakt som sparar telefonsamtal och papperstidningar men ändå ger mig en snabb blick över världen både nära och långt borta.

Konstaterar att jag fått blogglänkar från MormorPåSmällen, Sofia Rapp-Johansson och några till. Tidningarna fick vänta, fastnade i MorMorPåSmällen. Läste och drack kaffe. Tände en cigarett och tänkte. Jag tänkte på alla fördomar vi har och bär med oss. Vår inskränkthet och oförmåga att se bakom person/yrkesroller. Ja min egen givetvis. Jag generaliserar friskt i mina bloggar inser jag, men försöker sedan rätta till med att det finns ljus i alla mörker. Mormorsbloggen skrivs av en socialsekreterare, troligen den mest avskydda och hatade yrkesgruppen som finns i vårt samhälle. De har det mest otacksamma jobb som finns – att avslå människors behov av hjälp eller om hjälp ges agera som en av politiken utsedd Social SÄPO-grupp. När socialtjänstlagen skrevs om var utgångspunkten att socialtjänsten och behövande skulle bygga på tillit och förtroende.

Idag bygger mötena på misstänksamhet och att varje sökande är en potentiell bedragare som försöker sno åt sig pengar. Eller där vårdbehövande skyfflas vidare till supihjäldig toleransboenden eller hemgjorda sk preventionsprogram i kommunal närmiljö. Där nitiska socialsekreterare hellre omhändertar barn än att undersöka möjligheten till att hjälpa hela familjen. Eller där behövande barn nekas hjälp när de ber om det.

Jag vet dock genom kontakter och möten med yrkesgruppen att det finns andra krafter och drömmar. Det har renderat i Nu Bryter Vi Tystnaden, protester runt om i landet mot dåliga arbetsvillkor, löner och maktlöshet i att hjälpa dem som behöver. Sektions- och förvaltningschefer som inte ser sina anställdas problem utan lägger sig platt för just nu den borgliga politikens instrument och grundsyn – behövande är ovilliga och lata medborgare som inte vill jobba. Låt dem svälta en svältande medborgare tvingas jaga – jobb de inte kan få eller mötas av tyvärr inte den här gången. Hungriga djur jagar bäst, men människan är inte ett djur.

Jag inser efter att ha läst Mormorsbloggen att insidan på socialtjänsten ser lite annorlunda ut än den vi möter på andra sidan disken. Vi skjuter budbäraren för att de ansvariga inte finns till hands. All heder till er kämpande som vågar.

Men Mormorsbloggen ger mig också insyn i ett liv som kanske också är bakgrunden till val av yrket socialsekreterare. Att vilja göra det bättre för den som är behövande. Den gav mig en tanke om att fördomar/rasism är så mycket mer än bara en fråga om färg. Det handlar om ingrodda föreställningar om hur vi är vare sig är bleka, bruna eller gula. Det handlar om fördomar mot kulturer och människogrupper som ser ut som du och jag, men som ändå inte anses vara som du och jag. Vi klumpar ihop och glömmer att bakom varje nation/kultur finns människor.

Därför blir jag så glad över att kunna gå på Resandefestivalen till helg. Det finns knappast några grupper som Romer och Resande som fått utstå så mycket vanvård från Samhället sida. Där barn tvångsomhändertogs långt in på 70-talet för att familjen var rom/resande. Där de omhändertagna barnen skulle fostras till goda svenskar. Samma fostringsfas som präglade Aboriginska barn som tvångsplacerades i vita familjer.  Indianbarnen i de canadensiska reservaten som flyttades till vita skolor för att assimileras in i en vit kultur.

Idag tvångsomhändertas inte resande/romska barn för att de har ett annat kulturellt ursprung men fördomarna är dem samma. Vi är så upptagna med att vara antirasister att vi glömmer vad begreppet rasist är – nämligen fördomar och föreställningar om att hudfärgen ursprunget avgör vårt människovärde.

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s