För vissa blir livet aldrig rättvist eller ens helat

Läste i Aftonbladet där Lena Mellin skrev om vuxenvärldens svek gentemot Jeanette som våldtogs under hela sin uppväxt. Lena Mellin skrev ovanligt varmt och nära i sin krönika. ”I slutet av förra året hölls en ceremoni i Stockholms stadshus. Talman Per Westerberg bad ett tusental personer som vanvårdats på barn- och fosterhem under 60 år om ursäkt: – Den vanvård ni utsatts för är en skam för Sverige.

Dessutom ska de drabbade få en kvarts miljon kronor var i skadestånd. Pengarna kan sökas från nästa år.

Det var första gången staten bad en misshandlad grupp offentligt om ursäkt. Men pengar har tidigare betalats ut till bland andra tvångssteriliserade, blödarsjuka som fått hepatit C vid blodtransfusioner och neurosedynskadade.

Många av dem som fått samhällets ursäkt, oavsett om den enbart varit pekuniär eller kombinerats med ord, har upplevt att det varit en viktig beståndsdel på vägen mot själslig ro i förhållande till vad de utsatts för.

Det kanske Jeanette Eriksson aldrig kan uppnå. Men hon kan i efterhand få moralisk upprättelse för att hon berättade för sjukvårdspersonal vad hon utsatts för. Men utan att någon ingrep mot våldtäkterna som spolierat hennes liv.”

Jag kan i detta nu känna att de 250 000 kronorna inte känns särskilt viktiga. Detta givetvis som utlöser en kaskad av tillmälen på FB om att jag negligerar den grupp som var omhändertagen och kränktes av samhället. Nej jag negligerar inte, jag tänker på hur många mail jag fick som ordförande för Samhällets Styvbarn där jag med sorg läste berättelser från människor som inget högre önskat att samhället flyttat dem. Människor som likhet med Jeanette utsattes för kränkningar innanför hemmets fyra väggar utan att kunna göra något eller ens antyda till vuxna att något var fel.

Jag orkar inte återge Jeanettes berättelse den finns på AB och den finns som radiodokumentär, men det här är slutet på artikeln ”I början av 1990-talet förtidspensionerades Jeanette. Intyg efter intyg vittnar om hennes omfattande problem, om incesten som visar sig i form av kramp och förlamning. Under några år på 1990-talet föreläste hon på Karolinska institutet om sina upplevelser för personer som arbetar med sexuella övergrepp mot barn.

Ändå upplever Jeanette att hon ständigt måste slåss för sin sak, för rätten till assistanstimmar eller rätt behandling. För upprättelse.

”Mitt liv är redan förstört”

Att hennes funktionsnedsättning inte självklart syns utåt gör att hon blir ifrågasatt, av färdtjänsten eller av personer hon möter i mataffären.

Barndomens övergrepp förföljer henne.

– Jag berättar inte om det här för att någon ska tycka synd om mig. Jag gör det för att folk ska veta hur verkligheten ser ut och för att andra barn inte ska drabbas. Mitt liv är redan förstört, säger Jeanette.”

I de här orden ligger så stor sorg och smärta men jag hoppas att sorgen och smärtan är större hos de äldre som visste och anade men som aldrig grep in. Sofia Rapp-Johansson som gett röst genom sina böcker om samma upplevelser är en röst som talar för Jeanette och alla andra som utsatts och utsätts. Ni vuxna som anar sluta ana – anmäl. Hellre en anmälan för mycket än ingen alls. Tack till en bra krönika Lena Mellin.

Aftonbladet, SR UNTNystart Ekonomi och JobbExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Annonser

15 svar till “För vissa blir livet aldrig rättvist eller ens helat

 1. Frågan är ju vart man ska anmäla? Var finns de som är kompetent att hjälpa? Det är nog inte för sällan som anmälare råkar ila ut när man anmäler till socialen. Det är nog många som kan vittna om det?

  • man skall anmäla till polisen eller socialtjänsten. det spelar ingen roll om jag råkar illa ut. vi måste hjälpa barn som utsätts för övergrepp och skydda dem

 2. Man vill ju nå målet att det rättas till. Finns barn som har fått det värre när det anmäls.

  • ja men frågan är om incest från 2 år till dess man är 15 inte är det värsta som kan hända ett barn, i så fall vet jag inte vad som är värre. o frågan om livslångt dåligt mående kan knappast vara det man vill uppnå

 3. man får inte glömma att de flesta som arbetar inom polisen och socialtjänsten är bra människor som gör bra jobb, jag håller med Anne, ANMÄL. Sedan är det väl också bra att de inte bara tar barnen eftersom det också kan generera i totalt fel, vad händer om anmälan var felaktig? När man jobbar med en svårundersökt sanning framförallt med incest och andra sexuella övergrepp, är det inte alltid lätt att göra helt lätt. Alla fall är inte så tydliga som just Jeanettes fall.

  • nej det finns troligen många som gör bra jobb och försöker. Jag kan väl tycka att finns misstanke om incest skall nog barnen flyttas under utredningen, i annat fall kan ju allt pågå under tiden. men däremot kanske man skall kolla lite mer än bara lyssna på rykten eller sk illasinnat förtal som tyvärr också förekommer

   • Ingrid Jansson

    Hej jag håller med dig . Men om man som offer för incest sedan hamnar i en fosterfamilj där fadern våldtar. Och då OFFRET talar med kuratorer och läkare som vägrar att följa lagen om anmälningsplikt . Vad gör man ?
    Vilka ska hjälpa då inte ens anmälningsplikten efterlevs?

   • anne skaner

    jag inser att det inte är lätt men i sista hand måste man gå till polisen. det finns inga enkla vägar men vi måst anmäla anmäla anmäla i det oändliga tills något händer. kram

 4. Sunkna Sjuhärad!

  Anmäla?
  Just det, mina underbara sunda, goa och friska barn har fått stora delar av sin uppväxt förstörd. Inte kanske för att ngn anar fel, utan för att mäniskor många mil från oss som familj gör anmälan efter anmälan utan grund, men med ett fullt aktivitetspakket från soc. För yngsta barnet har soc varit mera än halva hans liv. Familjen, vi vuxna mår dåligt.
  Anmäla? Nja.
  Är det rätt att skapa lidande i onödan för många, för att rädda ett fåtal?
  (Kanske ska skicka frågan till filosofen Torbjörn Tännsjö?)
  Kanske är frågan provokativ, men tycker ändå den är värd att fundera kring.

  Socialtjänsten fungerar inte, urusla utredningar, institutioner som pumpar in pengar på modern barnhandel. inkompetens och framförallt ett redskap starkare än polisens samtliga, myndighetsutövning.

  Anmäl inte.
  Sverige är det land i Europa som har flest antal omhändertagna barn (LVU), där inräknas inte sk SOL, frivilliga placeringar. Kanske dags att ställa sig frågan hur det kan komma sig att vi, landet med mest jämställdhet och duktiga kompetenta föräldrar och hög utbildningsnivå har just Europas sämsta föräldrar, eller är det kanske så att vi har Europas sämsta skydd för barn genom en spritt språngande galen socialtjänst?

  • Hej jag vet inte er bakgrund så jag kan inte lägga värderingar på vad som skett hos dig. Men fel av alla slag måste rättas till även när det gäller omhändertaganden. Jämlikhet har inget med föräldraskap att göra, det finns högutbildade familjer som inte fungerar som familjer liksom det finns lågutbildade som är helt fantastiska. Men om du tycker att barn som utsätts för incest skall leva med det i sin familj då är du otroligt ensidig, tycker du skall tala med dem som har gjort det o ställa frågan till de människorna om de tycker att det var bättre att bli utsatt av sin pappa, morfar etc än att få ha flyttat. Jag måste lita på att det finns någon form av rättvisa och att man kan påverka systemet.

 5. Sunkna Sjuhärad!

  Nej, taskigt sidospår. Såklart ingen ska behöva leva med incest i sin familj. Men hur många familjer får gå sönder på vägen för att en minsta misstanke ska anmälas. Vilka andra länder har anmälningsplikt för vaga misstankar?
  Tyvärr tror jag att det är relevant att också våga fråga sig om skadan av alla dessa onödiga okynnesanmälningar verkligen uppväger de som räddas? Välmående och välfungerande slås ut, en del till och med för resten av livet. Det kan inte vara rätt att så många i dag blir anmälda, med alla dess konsekvenser, psykiskt, ekonomiskt och framförallt genom att en välfungerande föräldraförmåga därmed inte helt orkar upprätthållas.
  Undrar hur det ser ut, skulle kunna vara rädda 1, skada 10 – är det det som är välfärd och fungerande socialtjänst? Frågan är för viktig för att hoppas över.
  Varför är Sverige det land med flest antal omhändertagagna barn, och då är inte ens Sol-placeringar inräknade?
  Nej, detta systemet är inte att lita på. Däremot behöver det påverkas och göras om. Och, slutligen rättvisa finns inte. Vi är inne i Shangri-la.
  /Oskyldigt utsatt förälder i konsekvenser.

 6. Ingrid Jansson

  Kan man rädda ett barn har man räddat flera generationer från att sönderfalla. Dessutom är barnet det viktigaste som samhälle har att skydda. De föräldrar som agerar på ett sätt som skapar misstanke om Incest får skylla sig själva. Kan man rädda ett barn är det värt hundra vuxna.

  • helt sant. hellre ett ingripande för mycket än inget alls. sedan kan jag tillägga att en utredning skall gå snabbt och själva processen att omhänderta tillfälligt får inte bli en utredning som berör en massa andra påhittade saker. det behövs en bättre social pedagogik i de här fallen för skadorna blir också stora i familjer där det visar sig vara fel. o tyvärr är inte socialtjänsten intresserad av att rätta till när det blivit fel vare sig åt ena eller andra hållet.

 7. Sunkna Sjuhärad!

  Så bra, ett barn blir rädat, medans 10 andra barn går under av sjuka märkliga och osannolika sk insatser… Nej tack, anmäl ALDRIG.
  Genom att inte göra en anmälan hålls släkt, familj, vänner friska i generationer—–
  Myntet har faktistkt två sidor!

  • Hej Sunkna jag tror du är helt sjuk du kan inte på allvar mena att barn som utsätts för incest i familjen inte skall anmäla etc för att rädda en sjuk familj. din kunskap är grund och bygger på egna tillkortakommanden. Att ändra felaktigheter innebär att jobba aktivt och seriöst. Om du bli nerslagen på gatan o rånad skall du då inte anmäla detta. Eller om någon slår dina barn på gatan, om någon misshandlar din syster, en hustrumisshandlare etc. Jag släpper igenom ditt inlägg för att visa hur sjuk den här debatten blir i dess yttersta gräns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s