Samhällets Styvbarn o Resdandefolket

När jag började i styrelsen i Samhällets Styvbarn blev vi också med i referensgruppen för vanvårdsutredningen. Förutom vi fanns Stulen Barndom, Resandefolket och deras kvinnoförbund. Efter något år försvann resanderepresentanterna ur gruppen vilket jag i dag kan se som oerhört tragiskt.

Jag vet inte hur många resande som var med i vanvårdsutredningen, men det måste totalt sett finnas många bland fd barn- och fosterhemsplacerade. Nästan alla jag känner som är resande berättar om anhöriga som omhändertogs, syskongrupper som splittrades, far- och morföräldrar som tvångssterliserats för att de 5 000 då räknade resande utgjorde en fara för samhället.

Tänkte på när jag läste Bo Hazells bok att hotet mot Resandefolket uppstod när Hitler var ideal också för många svenskar. Vi borde självklart haft med resandegruppen och krävt i skrivningen för ersättningsproppen att man skulle tagit hänsyn till etniskt ursprung. Man omhändertogs inte för den goda sakens skulle utan för att man var tattar (resandebarn).

Jag äger inte frågan om Resandefolket eller de sentillkomna Romernas, men jag har så mycket mod att jag vågar erkänna att vi gjorde misstaget under min tid i styrelsen. Men det fanns heller inget aktivt intresse eller heller kunskap om resande och deras status som minoritetsfolk i SVerige. Vid ett möte nyligen där bla Vanvårdad o Bortglömd deltog tillsammans med Resandegruppernas representanter visade det sig att 14 i Vanvårdad o Bortglömd var resande.

Skulle vi undersöka inom Samhällets Styvbarn skulle vi finna att det finns många också bland oss.Brev Regeringen 2012-10-15 (1)

Vad skrivelsen bla hänvisar till är att varken den svenska minoritetslagen eller den europeiska ramkonventionen har iakttagits när det gäller ersättningsfrågan. Jag bifogar skrivelsen som pdf fil i slutet.

I lagen om ersättning står klart att ingen hänsyn skall tas etniskt ursprung utan blott och bart om man varit vanvårdad av allvarlig art. Det innebär att de många resande som omhändertogs för att de var resande inte anses farit illa på grund av sin tillhörighet utan inflikas i den allmänna ”av allvarlig art vanvårdad”. Jag kan se ingreppen mot resandefamiljerna som ett övergrepp från svenska statens sida som ett av de värsta i vår historia. Jag skulle utifrån nyförvärvad kunskap och nya vänner kunna fylla både två och tre bloggar på temat. Men jag återkommer med vår skamfläck igen.

Just nu ser jag det som viktigast att Samhällets Styvbarn ansluter sig till den del av brevet som tar upp resandefolket och ersättningsfrågan. Visserligen kan inte lagen ändras och kommer inte att göra det för att oppositionen redan bundit sina händer att anta det förslag som läggs på riksdagens bord i början av november.

Det skulle vara bra om medlemmar inom ramen för Samhällets Styvbarn som har resandebakgrund också gjorde sig gällande i förbundet. Det är tyvär så att min röst i frågan gentemot Samhällets Styvbarn kastar tillbaks snarare än tas upp som viktigt ämne. Därför måste dem det gäller själva ställa sig upp och kräva att Riksförbundet Samhällets Styvbarn också tar ställning i frågan om deras berättigade krav på ersättning.

Det som skedde när svenska staten kidnappade (här har ordet relevans) resandebarn var att man också bidrog till att döda en kultur. Hade Tyskland invaderat Sverige är jag övertygad om att Svenska Staten utan vidare hade gått med på att skicka resande och romer till de tyska koncentrationslägren. Större tilltro till Samhället än så har jag inte.

Samhällets Styvbarn skall också högljutt ställa sig bakom kravet på en ersättning för också dem efter 1980, Styvbarns trovärdighet ligger i att ta ställning för alla som varit utsatta.

PS Sverige presterar en Vitbok över de oförrätter man begått mot Resandefolket och Romerna. En Vitbok är en dålig kompromiss ifrågan. Angela Marker förbundskansler i Tyskland invigde ett minnesmärke för resande och romer i Tyskland för alla dem som dog i koncentrationslägren.

Besök gärna Resandefolket, Anbytarforum, SR, Vitboken

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

 

8 svar till “Samhällets Styvbarn o Resdandefolket

 1. Bäste Anne! Rent objektivt och solidariskt är det med stor sorg jag ser att Du väljer att skriva om dess barn Efter 1980 sist och som en mindre del i sin sak! Det är skulle ja utrycka ett av statens största SVEK och dessutom aldrig riktigt redovisat varför? ALLA borde ställa sig frågan som prio ett… ALLA barn som varit eller blir utsatta för vanvård Skall ha lika rätt som alla. Det är mycket beklagligt och många mår mycket dåligt av denna utgång. HUR? Har detta inte lyfts upp mer? Trist att du nämner denna stora grupp som en liten del? Vad är det för skillnad på de och de???
  Vad heter föreningen som vill ta Kamp för alla och då menar jag alla.
  VH/ Thomas P

  • JAG skrev om Resandefolket i första hand, eftersom de utsattes för etnisk rensning i Sverige, de har aldrig fått någon offentlig ursäkt för hur Sverige långt in på 60-70 talet kränkte Resandefolket. jag har skrivit spaltmeter om 80-talsgruppen o hade du läst mina bloggar hade du sett det, dessutom driver jag detta via en vän Sofia Rapp-Johansson för att få det testat så långt det går. Förening som tar strid för alla vet jag inte, Romerna har sin, Resande sin, Styvbarn sin osv. Så allt beror på var man hör hemma o vart man vill gå in

 2. Kloka ord! Som vanligt. Jag vill dock betona att jag läser dina blogg lägg väl! Men ja kommer slåss tills jag dör för frågan med stort S som i solidaritet för den så kallade ”gruppen” efter 80…. Jag vill och kommer lyfta dessa ord med fleras stora intresse och passar på att tacka för ditt snabba svar Anne. Finns en stark oro och känsla hos många inför den stundande tiden? Blir vissa varse om ett Nej! Till ersättning! Är det skrivet i sten för många! Tror jag! Så många efter 80 kommer helt enkelt inte att Våga göra en ansökan! Då ett NEJ till ersättning skulle vara ett slag i magen utöver den tortyr många redan genom gått och lider med idag. Detta inte sagt att det är mer tragiskt för den grupp som möjligen inte kan styrka sina berättelser eller personer som inte längre finns med oss. Det gick bra och så här långt men det finns inte något gemensamt tänk i sin helhet tycker jag. En stor grupp är ju efter 80 och dessa Kan styrka sina berättelser! DET är väl därför denna grupp Inte ingår i ersättningen? Skulle bli för dyrt antagligen. Men rent objektivt tycker jag att äldre bör har sin förtur i väntan. De har lidit i flest år! Vi kämpar på med lika full kraft! Vill dock ännu en gång trycka på frågan? VARFÖR JUST 1980? Vad har dessa för handikapp? Ja fattar Inte det… / tp

  • Hej Thomas jag svarar alltid på inlägg när jag hinner o kan. 80-gruppen är viktig, min uppmaning är att alla skall söka även om de får avslag först då vet vi hur många det är som kan vara aktuella. jag slåss med dig o Sofia Rapp-Johansson mfl. Jag är en människa försöker räcka till i debatten så långt jag kan. jag ger inte upp. kram till dig

 3. Vi är många som är till för att göra saken lättare i debatten. En stark är fantastiskt. Många starka kan bara vara bättre? Här känns det som att fler bör hjälpa till och trycka på. Kämpar kram till dig med Anne // Thomas

 4. Den här kommentaren har inte så mycket med ditt inlägg att göra. Inte för att jag tycker inlägget är oviktigt men jag är för dåligt insatt faktiskt. Men jag såg en frågeställning på fejjan som fick mig att tänka efter lite. Har någon ersättning till de vanvårdade barnen ännu betalats ut till de som ansökt om det?

  HEJ
  Nej inga pengar har betalats ut. Det börjar först efter 1 jan med ansökningar de första pengarna räknas betalas ut i april/maj

 5. Kurt Magnusson

  Jag vet att detta är ett gammalt inlägg från din blogg. Just detta du skriver om Resandefolket är svårt för utomstående att ta till sig för det gäller ju inte dom, men fakta talar för sig själv, eftersom jag är Resande och har upplevt allt detta du beskriver min syster blev tvångssteriliserad fast hon inget visste man sövde ner henne så var det gjort hon blev så tagen av detta att hon tillslut tog sitt liv i tonåren, även många andra i min släkt man fick valet att göra det frivillig annars skulle man ta barnen. Själv blev jag tvångsomhändertagen just på etnisk grund, detta är inget som folk pratar om i dag som du skriver tog man inte upp ett dugg om etniskt ursprung det brydde man säg inget om och detta drev gick som en löpeld över hela landet för just det var ett stort folkmord man begick nog sagt om detta. När jag öppet sa i Samhällets styvbarns Facebooks grupp att jag var Resande så tog folk avstånd från mig och några sa nej vi vill inte ha romer här också man såg bara till sig själva fast vår grupp blev mest utsatt vill jag påstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s