I dag togs lagen i Riksdagen om ersättning – men politikerna kidnappade vår historia

Det var ingen tvekan om att lagen om ersättning för vanvårdade 1920-1980 skulle antas. Det fördes en som sig bör i Riksdagen debatt kring frågan, eller skall man säga samförståndstankar. Avvikelserna kom från V:s Eva Olofsson som lovade att driva frågan om 1980 inom V vidare. Heder till henne.

SD som inte omfattas av den parlamentariska uppgörelsen hade poänger, men att i det här skedet tro att några ändringar skulle göras är naivt. Beloppet och grunderna är fastställda, men just hur allvarlig art skall klassas är onekligen något som kommer att diskuteras när ersättningen skall beslutas i den nämnd får ansvaret.

Riksdagsdebatter där det råder koncensus är tråkiga och att beslutet tas visste vi innan den ens var lagd på riksdagens bord. Vad jag däremot reagerar emot hur politikerna kidnappar historien och gör den till sin utan att ens nämna upphovsgruppens betydelse.

När avslaget kom den 10 september 2011, var det känt redan innan av mig. Jag hade samtal den 10:e september med media om att vi aldrig i livet skulle acceptera detta. Nästan omgående kontaktade jag oppositionen och krävde att de skulle lyfta frågan omgående. Det var inte politikerna som skapade folkstormen det var vår reaktion och vår samlade ilska över sveket och kränkningen från Alliansregeringen som fick media att agera.

Vi valde sedan i samarbetet med berörda partier att acceptera den sk minimala utredningsförslaget, där vi av taktiska skäl tvingades lägga 1980 åt sidan samt några saker till. Det gällde att få gehör för ersättning överhuvudetag.

Oppositionens roll skall inte underskattas för utan dem hade det självklart inte blivit en påtryckning och till slut ramöverenskommelse. Men jag tycker att den berörda gruppens protester borde ha omnämnts. Det kanske är av glömska eller obetänklighet som politiker gärna glömmer att deras ideer ofta bottnar i samråd, diskussion med folket – i det här fallet oss.

Ersättningen är ett Erkännande av att samhället gjort fel och skall inte blandas ihop med skadestånd i brottsmålsfall. Ändå var det det som blev lite av utgångspunkten för diskussionen om ersättningens storlek. Jag kan inte begripa att man hänvisar till brottsmål och skadeståndsdiskussioner i vårt ärende. Beloppet anses högre än vad man generellt delar ut i skadestånd i Sverige. Ja för det är inget skadestånd. Det är inte överklagningsbart och summan är densamma för alla som utsatts för kränkningar.

Jag är givetvis glad över att det äntligen finns ett beslut och att något händer. Inte minst för alla som väntat och väntat, otåligt undrat när blir det klart. Men det får inte innebära att man förtiger historien och ger upprättelse genom att också nämna den stora grupp av vanvårdade som upphävde sin röst när avslaget kom.

Den nya lagen är minimalistisk. Det fanns andra förslag till hjälp för den utsatta gruppen i de ursprungliga förslagen. Som tillgång till terapi och psykologhjälp för att bearbeta det man upplevt. Inte det som ligger i lagen om att få prata med någon efter förhandlingarna med nämnden, utan att ges möjlighet till hjälp att gå vidare i livet.

Det finns inget skrivet om hjälp att hitta anhöriga, syskon till dem vars familjer splittrats. Det finns inget om att det är en självklar rätt att få ut sina handlingar från arkiven utan att betala flera hundra kronor. Nu avser jag alla dem som inte får ersättning men ändå vill ha klarhet i sin historia. Journalerna är en del av våra liv. Den del av livet vi vet lite eller inget om. Samhället tar barndomen och när den skall återerövras tar samma Samhälle rundligt betalt. Stockholm Stad tycker tydligen att detta är helt okej bl.a.

I anslutning till den nya lagen diskuterades också den förstärkta barnrätten inom socialtjänstlagen. Det är bra även om den saknar som jag tycker många saker. Återkommer om det.

Men det handlar inte om lagar i sig utan att följa lagar och ge utrymme för andra tolkningar än dem som socialtjänsten och socialstyrelsen står för. Idag finns många rättsfall som vilar, inte kan gå vidare just för att socialnämnder och tjänstemän har tolkningsförträde i förhållanden till den som klagar.

Emellertid kan ni nu som omfattas av Vanvården bida er tid till 1 januari då det blir möjligt att söka ersättningen. Jag är glad att vi kom hit, men jag är långt ifrån nöjd med det lagförslag som antogs idag.

PS missa inte UNICEF manifestationen på torsdag som börjar vid slussen och går till riksdagshuset. Starttid kl 17.00 Den är anordnad av barnen själva.

RosenRasande

Kalla Fakta, Kalla Faktastudio, SVT, Socialaktion.nu, Barnen P1, Fyrelis om att sakna ord

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

3 svar till “I dag togs lagen i Riksdagen om ersättning – men politikerna kidnappade vår historia

 1. Tänker på er alla! Det gör så ont att veta allt hemskt som många av er har utsatts för och extremt skamligt att dagens politiker bara flummar omkring. Hoppas på en fet ersättning för allt lidande, även om barndomen ju aldrig kan fås tillbaka.

 2. Willy Pettersson

  Bjöd vid ett möte i Umeå i samtalsgrupp ”Omhändertagen som barn” in Samhällets Styvbarns förbundsordförande, Benny Jacobsson, och berörde lite det som du Anne nämner här. Tycker myndigheterna har ”kidnappat” vårt initiativ att formulera oss själva fullt ut genom att tillhandahålla förtryckta formulär som vi ska göra våra ansökningar på. Det öppnar luckor som oroar mej. Ansökningar som blir ogiltiga för att dom är felifyllda t.ex. Vem har inte råkat ut för det? Det kommer tveklöst också att finnas dom som fyller i och glatt ”slipper” formulera sig själva. Kvar kommer då bara att finnas information som anpassats för att tjänstemän ska kunna förenkla för sej och hantera godtyckligt. Det vore nog bättre att ”tvinga” den utsatte att formulera sina egna känslor. det skulle åtminstone framgå i vilken utsträckning vederbörande är i (eller ur) stånd att klara av det. En obestridlig värdemätare i sig….
  Jag ansåg även att det kan vara svårt för våra medlemmar att ta till sej information på det sätt dom presenterar den. Dels för att språket – enligt mej – är väldigt akademiskt, vilket inte är optimalt för vår logiska målgrupp. Många av dom lider av dyslexi och har liknande svårigheter i allmänhet, ofta genom dålig utbildning. Dom orkar inte läsa igenom saker då ”det ser krångligt ut”.
  Dels förmedlas informationen nästan uteslutande via Samhällets Styvbarns hemsida. Något som givetvis kan göra tillgängligheten svår för bostadslösa, människor med substansproblem o.dyl. då dom ofta är i avsaknad av datorer och i vissa fall även saknar en bostad att ha en dator i. Det är per definition självklart att det finns problem med att skicka post till dessa. Delgivningsmän??? Hmmm…
  Oroande är den avsaknad av förståelse för dessa invändningar jag möttes av. Jag tyckte att jag framförde sådant som borde vara självklart för denna förening. Åtminstone borde jag mötts av en entusiasm att åtgärda förhållandena för jag har ju inte fel. Försöker se det ur det perspektiv som härskar inom socialgrupp 7 och neråt och blir som sagt oroad att det inte finns mer förståelse för min kritik.
  Därför är det en vederkvickelse att ta del av dina bloggar Anne, där finner jag mycket som är användbart i vår fortsatta kamp.
  Detta för nu. /

 3. Willy Pettersson

  Glömde tillägga att det är väldigt dålig tillgång på datorer på fängelser och hispor och andra institutioner där våra vänner ofta – som av en händelse – befinner sig. Deras kommunikationen med omvärlden är ofta medvetet begränsad av rådande regelverk på plats och efterlevs minutiöst av den ansvarig personalen. För att legitimera detta är säkerhetsrisk en ofta förekommande förklaring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s